FOTO Cel mai mare eveniment caritabil de salvare a satului bănăţean. 30 de case au fost zugrăvite în doar trei zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

30 de faţade, 320 de voluntari, aproximativ 6.000 de ore de muncă şi peste 3.000 metri pătraţi de faţade zugrăvite în numai trei zile - este bilanţul evenimentului Color the Village la Racoviţa, judeţul Timiş.

GALERIE FOTO

Cel mai mare eveniment caritabil de salvare a satului bănăţean a adunat laolaltă sute de voluntari din toate colţurile ţării, dornici să ofere o nouă şansă arhitecturii bănăţene şi să dea o mână de ajutor proprietarilor care nu mai au posibilitatea de a conserva aceste bijuterii.

30 de faţade, 320 de voluntari, aproximativ 6.000 de ore de muncă şi peste 3.000 metri pătraţi de faţade zugrăvite în numai trei zile - este bilanţul evenimentului Color the Village/Colorează Satul, organizat de Asociaţia Acasă în Banat la Racoviţa, judeţul Timiş.
 

„Aceste clădiri merită conservate şi puse în valoare, iar prin acţiunea noastră ne dorim să dăm un exemplu pozitiv, ca proprietarii de case vechi din tot Banatul să îşi păstreze aceste faţade frumos decorate. A fost o bucurie să îi vedem pe voluntari cum se implică, cum prind drag de aceste case, de familii, cum se bucură de rezultatul final. Toate astea ne dau puterea să continuăm şi să ne gândim deja la ediţia de anul viitor”, a spus Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat. 

racovita


 

În plus, în centrul satului a fost realizată o pictură murală care preia elemente din arhitectura tradiţională a satului.

racovita


 

Cea mai mare provocare a fost faptul că la Racoviţa majoritatea caselor sunt de mari dimensiuni, cu două faţade la stradă, bogat decorate cu motive florale. Ultima casă inclusă în program a fost începută sâmbătă după-amiaza şi terminată târziu seara, la lumina farurilor.

racovita


 

Anul trecut, cele 30 de case renovate în trei zile au fost la Eftimie Murgu, în Caraş Severin. 

racovita


Dacă în 2019 a fost ales un sat cu potenţial turistic, în acest an localitatea Racoviţa a fost aleasă deoarece aici se mai păstrează o arhitectură specifică Banatului, baroc rural, cu decoruri bogate şi atent pictate. 

Imagine indisponibilă

Vă mai recomandăm:

FOTO Acţiune de salvare a caselor de stilul baroc rural, la Racoviţa. Românii de aici au adoptat metoda de a construi de la vecinii şvabi

FOTO Patru mori de apă din satul cehilor bănăţeni au fost reabilitate de voluntari

FOTO Transformarea unui sat din Banat. Case curate, proaspăt zugrăvite, cu flori la ferestre, într-un proiect unic în România

Transformare spectaculosă a unei comune din Banat. Casele tradiţionale vor fi zugrăvite în culori plăcute ochiului
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite