FOTO Lucrările celui mai mare portretist român, expuse la Beijing. Corneliu Baba este o mai veche cunoştinţă a Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul de Artă din Timişoara expune tablorile pictorului Corneliu Baba, în premieră, tocmai în îndepărtata China.

Şapte dintre tablourile realizate de pictorul Cornelui Baba (1907-1997), care apaţin muzeului timişorean, se află pe simeze, vreme de două luni, la Muzeul Academiei de Arte din Beijing. Este cea mai îndepărtată ieşire externă a Muzeului de Artă, care s-a alăturat unei complexe expoziţii care cuprinde 60 de lucrări semnate de Baba, multe aparţinând Muzeului Naţional de Artă, dar şi unor colecţionari privaţi. 

Un public numeros, format din artişti, critici de artă, oameni de cultură şi diplomaţi români şi chinezi, au luat parte la deschiderea expoziţii. 

La vernisajul din capitala Chinei a participat şi directorul muzeului din Timişoara, Victor Neumann.

“S-a organizat o expoziţie mare, cu tot ce este mai bun din întreaga creaţie Baba, tablouri care se află în mai multe muzee din România. Cele mai multe multe piese au fost de la Muzeul de Naţional de Artă şi de la Muzeul de Artă din Timişoara. E o ieşire internaţională în care suntem alături de alte instituţii şi colecţionari privaţi. E o expoziţie extraordinară. E un muzeu nou, la etaj a fost organizată expoziţia Baba, iar la parter era o expoziţie cu Salvador Dali şi Pablo Picasso, cu cele mai reprezentative lucrări ale celor doi mari artişti ”, a povestit Victor Neumann. 

Imagine indisponibilă

O mai veche cunoştinţă a Chinei

Chinezii au ales să prezinte operele lui Corneliu Baba, pentru că, spune Victor Neumann, pictorul este considerat reprezentativ atât pentru România, cât şi pentru estul Europei.

“Corneliu Baba este reprezentativ României postbelice. El a devenit mare artist după 1948. Este un creator care se bazează pe arta clasică, care readuce în prim plan rolul şi importanţa desenului, a culorii, a formelor…Nu putem uita nici contextul în care se mişcă acest artist. Este membru al Academiei Române în perioada comunistă, este membru al Academiei Uniunii Sovietice, dar şi al Academiei Germaniei Democrate. Este expus în foarte multe locuri în străinătate. Este şi în China în anii 80. Este o veche cunoştinţă a Chinei. A fost o personalitate a fostului regim, care l-a încurajat şi l-a promovat. A fost susţinut, a circulat în diverse colţuri ale lumii. Dar a fost lăsat să gândească. El are tema socialului, iar asta interesează şi pe comunişti şi pe social-democraţi, cât şi pe socialişti. E o temă de stânga, a omului, a suferinţei, a marginalului, a ţăranului oropsit”, a explicat Victor Neumann. 

Imagine indisponibilă

Baba, vedetă în muzeul din Timişoara

În prezent, cea mai mare colecţie de lucrări dar şi obiecte ale artistului se găsesc în Colecţia Baba, la Muzeul de Artă Timişoara. Colecţia a fost donată muzeului de soţia artistului şi include 27 de piese.

“Donaţia a fost primită atunci când s-a deschis muzeul. Au fost organizate mai multe săli. El e singurul artist din muzeul nostru care beneficiază de un spaţiu întins. Şi permanent. Am avu completată această donaţie cu împrumuturi de la Muzeul Naţional de Artă. Ele au fost returnate, pentru că erau împrumuturi. Interesant că o parte din aceste lucrări înapoiate, au fost expuse acum în China”, a mai spus Neumann. 

Imagine indisponibilă

Timişoara şi Banatul, prezentate chinezilor 

Victor Neumann a participat şi la cea de-a 27-a ediţie a Târgul Internaţional de Carte de la Beijing – unul din cele mai mari târguri de carte din Asia, unde a lansat şi două din ultimele sale cărţi tradusă în limba engleză. 

“România a fost ţară invitată de onoare la acest târg, pentru faptul că sărbătorim 70 de ani de relaţii dintre China şi România. Am avut un stand foarte frumos. A venit şi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop. Aici am prezentat cărţile mele în limba engleză, <Modernitate în Europa Centrală şi de Sud-Est> şi <Banatul Timişoarei>. Cu această ocazie, am arătat că Timişoara şi Banatul sunt reprezentative în cadru european, pentru că Timişoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană în 2021. Sigur, a stârnit interes. Chinezii sunt interesaţi. Am primit întrebări, cum să vină cercetători să-l descopere pe Baba, cum să vină la muzeul nostru, curatorul vrea să vină, dar şi studenţii şi artiştii de acolo s-au arătat interesaţi să viziteze Timişoara”, a mai declarat Victor Neumann.  

Imagine indisponibilă

“E o ţară care se numeşte comunistă, dar are un capitalism extraordinar”

Directorul Muzeului de Artă din Timişoara a fost impresionat de noua China.

“Sunt şi foarte multe lucruri noi în China. China nouă este fabuloasă. E foarte important să o înţelegem şi cu alţi ochi. E impresionant faptul că această ţară se înoieşte. Noi suntem obişnuiţi să îi vedem prin prisma unor prejudecăţi sau prin prisma trecutului recent. E o ţară care se numeşte comunistă, dar are un capitalism extraordinar. Dacă nu suntem atenţi că este una din marile pieţe economice ale lumii, că este o dezvoltare impresionantă, faptul că Germania, Franţa, SUA sau Anglia au relaţii privilegiate şi îşi doresc să dezvolte relaţiile cu China, înseamnă foarte mult. Am sesizat schimbări şi din punct de vedere cultural, nu doar economic”, a mai spus Neumann. 

Imagine indisponibilă

Tot în această perioadă, Muzeul de Artă din Timişoara derulează încă un proiect internaţonal. Este vorba de o expoziţie cu piesele artistului Dorin Coltofeanu, deschisă la Muzeul Voivodinei, din Novi Sad.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite