FOTO Locul în care comisia americană s-a întâlnit cu naţionalităţile bănăţene, în 1919. Era înainte de împărţirea Banatului între România şi Iugoslavia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectaculoasa Sală a Senatului Universităţii Politehnica din Timişoara
Spectaculoasa Sală a Senatului Universităţii Politehnica din Timişoara

În Sala Senatului Universităţii Politehnica din Timişoara a avut loc, în ziua de 19 februarie 1919, dialogul comisiei americane desemnată de Consiliul Suprem al Conferinţei de Pace de la Paris, cu reprezentanţii tuturor naţionalităţilor bănăţene.

Frumoasa Sală a Senatului Politehnicii Timişoara, din Palatul Lloyd, ascunde o istorie deosebită. În ziua de 19 februarie 1919, o comisie americană a sosit în Timişoara pentru a evalua situaţia după destrămarea imperiului Austro-Ungar.

Având în vedere situaţia complicată din Banat, unde trăiau numeroase etnii, americanii aveau destule temeri. 

Ei trimiteau regulat rapoarte guvernelor lor pentru a avea o imagine clară şi imparţială a situaţiei, dar s-au întâlnit în Palatul Llyod cu reprezentanţii tuturor naţionalităţilor bănăţene.

“Această sală a fost locaţia în care funcţiona bursa de cereale. Era una din sălile mari din oraş la acea vreme şi s-a folosit de câteva ori pentru evenimente în care era nevoie de spaţiu. Evenimentul care a marcat istoria Timişoarei s-a întâmplat la 19 februarie 1919, când de la Conferinţa de Pace de la Paris a sosit la Timişoara o comisie condusă de generalul american Goodwin, cu scopul de analiza situaţia din oraş, de a discuta cu etniile pentru a vedea ce dorinţe au. Naţionalităţile s-au exprimat după interesese şi sentimente patriotice. Rezultatul a fost că o parte din Banat a ajuns în România, pentru că populaţia română, germană şi evreiască au fost de părere să trecem la România. Sârbii îşi doreau să treacă la Iugoslavia nou formată, ungurii, desigur, au votat cu Ungaria. Cu această concluzie, delegaţia americană a plecat la Paris. A contat probabil la hotărârea de la Conferinţa de Pace”, a declarat profesorul Ivan Bogdanov, prodecan al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii şi preşedintele Fundaţiei Politehnica.

Spectaculoasa Sală a Senatului Universităţii Politehnica din Timişoara

Cartierul general al armatelor germane şi franceze

În timpul primului Război Mondial, la palatul Lloyd s-a aflat cartierul generalului al armatelor germane aflate sub comanda generalului August von Mackensen, iar din 2 decembrie 1918 cel al trupelor franceze. 

“În apartamentele din Palatul Lloyd, care astăzi sunt destinate Rectoratului, au fost locuinţe elegante. Aşa cum au fost în toate casele raport de pe <Corso>, construite pentru a fi închiriate. Pentru că era o locaţie centrală, iar apartamentele erau încăpătoare, în această clădire, la etaj, în sediul rectorului de astăzi, au locuit şi căpeteniile germane, în frunte cu Mackensen, când ei au intrat aici, cât şi cele franţuzeşti, cu generalul Berthelot”, a mai spus Bogdanov.

Spectaculoasa Sală a Senatului Universităţii Politehnica din Timişoara

Istoria Palatului Lloyd

Palatul Lloyd din Timişoara, o lucrare a arhitectului Lipot Baumhorn, este una dintre cele mai reprezentative imobile din Piaţa Victoriei. A fost construit între anii 1910-1912, din fondurile Societăţii Lloyd, înfiinţată de angrosiştii de grâne din Banat, în 1866. 

Aici avea să funcţioneze Bursa Agricolă a Societăţii Lloyd în timpul baronului Istvan Ambrozy şi a directorului societăţii Salamon Sternthal.  

Spectaculoasa Sală a Senatului Universităţii Politehnica din Timişoara

Palatul era de fapt un complex hotelier, cuprinzând şi sedii ale unor firme comerciale şi bancare. 

În 1945, Camera de Comert şi Industrie, care o moştenise după desfiinţarea societăţii. Din 1951 aparţine Universităţii Tehnice (Rectoratul Facultăţii de Inginerie Chimică), iar astăzi, aici este Rectoratul Universităţii Politehnica.

Spectaculoasa Sală a Senatului Universităţii Politehnica din Timişoara


"Politehniştii obişnescă să spună că e cea mai frumoasă sală din Timişoara"

În timpul comunismului, Sala Senatului a fost transformată în sălă de curs, însă după Revoluţia din 1989 aceasta şi-a recăpătat strălucirea de altădată.  

 “Actuala sală a senatului Universităţii a fost repartizată activităţilor de învăţământ, a fost divizată cu pereţi falşi în două compartimente şi s-au organizat săli de curs. În studenţia mea, în acele săli se desfăşura activitate didactică. După Revoluţie, surpriza a fost că nimeni nu a revendicat această clădire, în consecinţă a rămas în proprietatea Politehnicii. Conducerea universităţii a considerat că trebuie adusă la starea pe care a avut-o cândva. S-a reuşit. Astăzi, ne mândrim cu această sală. Este refăcută în forma Secession sau Art Nouveau. S-au desfăcut pereţii, s-au refăcut vitraliile, care sunt foarte frumoase. Politehniştii obişnesc să spună că e cea mai frumoasă sală din Timişoara”, a mai spus Ivan Bogdanov. 

Spectaculoasa Sală a Senatului Universităţii Politehnica din Timişoara

La parterul Palatului Lloyd a funcţionat celebra cafenea Viena, care pe timpul comunismului s-a transformat în restaurantul Bulevard. După Revoluţie a recăpătat numele de Lloyd. 

Spectaculoasa Sală a Senatului Universităţii Politehnica din Timişoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite