FOTO Intelectualii din Timişoara resping răspicat exprimarea urii: Apărăm prestigiul oraşului care a fost terfelit de o mână de extremişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intelectualii timişoreni s-a adunat în faţa Primăriei
Intelectualii timişoreni s-a adunat în faţa Primăriei

Zeci de timişoreni s-au adunat marţi după-amiază în faţa Primăriei Timişoara, pentru o manifestaţie de reafirmare a valorilor europene ale Timişoarei.

Profesori, scriitori, medici, reprezentanţi ai societăţii civile s-au adunat în faţa Primăriei din Timişoara purtând mesaje precum „Timişoara, oraş deschis”, „Cultură, nu ură”, „Fobie la xenofobie” sau „Stop balaurului antisemit şi şovin!”. S-a dorit o manifestaţie în semn de protest faţă de acţiunile care au avut loc la sfârşitul lunii martie, în faţa locuinţei primarului Dominic Fritz. Acesta a fost vizitat după miezul nopţii de protestatarii anti-carantină, care i-au cerut demisia şi au strigat lozinci xenofobe. 

Intelectualii din Timişoara fac apel la toleranţă şi resping răspicat exprimarea urii şi au distribuit şi un document de poziţie împotriva xenofobiei, şovinismului, antisemitismului care şi-au făcut auzită vocea şi în oraş. 

„Suntem aici pentru a ne reaminti că oraşul nostru a învins în Decembrie 1989 tocmai fiindcă timişorenii au ştiut să se unească dincolo de etnie, credinţă şi cultură. Una din cheile victoriei noastre asupra unui regim criminal a fost fraternitatea fără bariere. Suntem aici fiindcă, la umbra oboselii, însingurării şi greutăţilor economice venind odată cu pandemia, grupări obscure coboară în spaţiul public şi agită limbajul urii.  

Suntem aici fiindcă se aud vechi ameninţări antisemite, se agită slogane şovine, antimaghiare, anti-rroma şi anti-europene. Sunt demonii pe  care România i-a cunoscut  deja în trecut, retreziţi de forţe ce se hrănesc din scandal şi violenţă, iar preţul plătit de-a lungul timpului a fost uriaş.  

Manifestaţie Timişoara

Aceste zile au cunoscut şi aberaţia, până acum nemaiîntâlnită, a protestelor contra medicilor ce înfruntă direct pericolul contaminării. În Timişoara, sălbăticia a dus în miez de noapte protestele până sub geamurile primarului spre a-şi urla şovinismul. Am  crescut în spaţiul bănăţean cu firescul toleranţei, al înţelegerii   interetnice şi al deschiderii spre cultura şi limba celuilalt. Istoria, prezentul şi viitorul nostru, de aici şi de pretutindeni, nu se pot imagina decât în acest fel”, susţine profesorul Vasile Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia.  

Manifestaţie Timişoara

„Timişoara se mândreşte şi se făloşeşte cu foarte multe lucruri. Dar poate cel mai mult cu acea sintagmă numit Spiritul Timişoarei. Ori spiritul Timişoarei nu înseamnă altceva decât să fim împreună, aşa diferiţi cum suntem, să luptăm împotriva celor care încearcă să ne dezbine. Ce se întâmpla acum 30 de ani, în 11 martie, în Piaţa Operei? Se vorbea despre toleranţă; e Punctul 4 al Proclamaţiei de la Timişoara, iar trei zile mai târziu, la Târgu Mureş, se întâmplau acele evenimente de care ne aducem cu tristeţe aminte. Iată că acum, după mai bine de 30 de ani, i-am auzit pe demonstranţii de la Piteşti, în timpul unei manifestări împotriva purtării măştii, spunând „Afară cu ungurii din ţară”. Ne pufneşte râsul, pentru că acei oameni poate că nici nu văzuseră unguri în viaţa lor, dar au cerut ca aceştia să iasă din ţară... 

Întreaga noastră mândrie şi făloşenie se duce pe Apa Sâmbetei şi nu mai suntem acei oameni speciali din Banat. Credem însă că putem continua ceea ce am început acum mai bine de 30 de ani”, a spus Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara. 

Manifestaţie Timişoara

„Apărăm prestigiul Timişoarei care a fost terfelit de o mână de extremişti care nu ne reprezintă oraşul. Oraşul este un standard al democraţiei, noi aşa îl socotim încă din 1990. Suntem aici şi datorită punctului 4 al Proclamaţiei de la Timişoarei care prevede lupta împotriva xenofobiei”, a spus scriitorul Daniel Vighi, preşedintele Asociaţiei Ariergarda. 

La protest şi-a făcut apariţia şi primarul Dominic Fritz. 

„Nu percep această acţiune ca pe o susţinere a mea. O percep ca o susţinere pentru timişoreni şi Timişoara. Timişoara înseamnă deschidere, multiculturalitate, cultură - nu ură. Se transmite un mesaj care se transmite în lume că suntem în continuare un oraş de care suntem mândri”, a spus Dominic Fritz. 

Manifestaţie Timişoara

„Am venit să susţinem această mişcare civică, pentru a stopa această recrudescenţă a antisemitismului, a xenofobiei şi a tuturor lucrurilor care se întâmplă acum într-o parte politică. Înţeleg că lumea nu doreşte restricţii, dar dacă ar doar România care facem acest lucru, am putea spune că de ce noi. Dar când în toată lumea, în ţări mai aproape de democraţie decât noi, pun restricţii şi mai mari...Trebuie să ţinem cont de sănătatea noastră şi celor apropiaţi”, a spus Viorel Oancea, fost primar al Timişoarei între 1992-1996. 

Manifestaţie Timişoara

Vă mai recomandăm:

VIDEO Primarul Dominic Fritz, trezit cu noaptea-n cap de protestatarii anti-carantină
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite