FOTO Fortăreaţa de pe clisura Dunării a fost redeschisă după restaurarea de nouă milioane de euro. Cum au transformat sârbii cetatea de 700 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea de la Golubac a fost reînnoită FOTO Ştefan Both
Cetatea de la Golubac a fost reînnoită FOTO Ştefan Both

Fortificaţia Golubăţ (Golubac), aflată pe malul drept, în Serbia, construită în urmă cu 700 de ani, unul din punctele de atracţie din defileul Dunării, a fost redeschisă după cinci ani.

GALERIE FOTO
Cetatea Golubăţ, aflată pe malul drept, adică în Serbia, este una din minunăţiile de pe clisura Dunării. Este faţă în faţă cu localitatea cărăşeană Coronini. Ea poate fi admirată în toată splendoarea ei de pe maul românesc, din ambarcaţiuni, iar acum, din nou, şi din Serbia, de la faţa locului, pentru că fortăreaţa şi-a redeschis porţile. 

Fortăreaţa medievală, veche de 700 de ani, este situată la patru kilometri în aval de oraşul Golubăţ, în apropiere de Porţile de Fier. 

Începând din 2014, fortăreaţa a fost supusă unui amplu proces de restaurare şi de lucrări arheologice. Au fost reînnoite complet nouă turnuri, care au căpătat acoperiş şi au fost unite prin ziduri de legătură.  

S-au reconstruit unele încăperi, s-au amenajat spaţii noi, iar întreagă zonă din jurul cetăţii a căpătat un aspect modern. 

După cinci ani, porţile cetăţii au fost redeschise publicului, în acest week-end, de vecinii din Serbia. 

Cetatea Golubac FOTO Both

Restaurarea cetăţii Golubac a costat nouă milioane de euro. Lucrările au fost realizate din fonduri europene şi din partea Agenţiei de Dezvoltare din Austria. 

La deschidere a participat şi Johannes Hahn, cel care se ocupă de dosarele ţărilor candidate la intrarea în UE.

“Cetatea Golubac va însemna pentru Serbia o posibilitate de dezvoltare economică. Am investit aici pentru păstrarea patrimoniului cultural universal. Mă aflu aici nu doar pentru a arăta o asemenea valoare, care de sute de ani e aici şi face parte din istorie, ci şi pentru a creea posibilităţi pentru viitor”, a spus Johannes Hahn. 

Cetatea Golubac FOTO Both

Nu a lipsit de la inaugurare nici preşedintele Serbiei, Alexandar Vucici. “Trebuie să luptăm să readucem oamenii care au părăsit această ţară, iar pentru cei aflaţi aici să le oferim un alt viitor, un viitor sigur. În special aici, în partea estică a Serbiei, e important să investim mai mult, ca oamenii să ştie că trăiesc într-un loc în care îşi pot construi un viitor, atât pentru ei, cât şi pentru copiii lor”, a spus Vucici.

Înainte de restaurare, cetata era vizitată de aproximativ 60.000 de persoane, cei mai mulţi turişti străini venind din România. Din raţiuni de securitate, nu se putea însă intra în cetate. Lucrurile s-au schimbat după restaurare, iar turiştii pot vizita interiorul, pot urca în turnuri. 

Cetatea Golubac FOTO Both

Povestea cetăţii de pe Dunăre

Cetatea a fost construită în veacul al XIV-lea şi este înscrisă în lista monumentelor culturale de importanţă excepţională a Republicii Serbia.

În locul fortăreţei Golubăţ a stat cetatea romană Columbaria,  nu departe de Tabula Traiana, placa de piatră inscripţionată în vremea lui Traian, lângă podul lui Apolodor. Fortăreaţa a fost construită de sârbi, însă în 1334 a fost cuncerită de regele Ungariei, Carol Robert de Anjou.

Cetatea Golubac FOTO Both

În 1427 ajunge în posesia regelui Sigismund. S-a dat o luptă înverşunată între trupele maghiare şi cele turceşti, cetatea fiind ocupată când de unii, când de alţii. În 1458 a fost atacată de trupele lui Matia Corvin, iar în 1481 a fost ocupată de Paul Chinezul (Kinizsi Pal).

Cetatea Golubac FOTO Both

Nu peste mult timp ajunge din nou în mâna otomanilor, care o vor stăpâni până în 1688.

Golubac


Cetatea Golubac Înainte de restaurare

Cetatea Golubac FOTO Both


 
 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite