FOTO-VIDEO Festivalul JazzTM 2013. Ziua 2: Cea mai bună voce de jazz din lume i-a vrăjit pe bănăţeni

FOTO-VIDEO Festivalul JazzTM 2013. Ziua 2: Cea mai bună voce de jazz din lume i-a vrăjit pe bănăţeni

Kurt Elling a adus atmsfera jazzului american la Timişoara Foto: Ştefan Both

Kurt Elling, considerat solistul de jazz numărul unu în jazz, a concertat pe scena din Piaţa Victoriei, în cea de a doua zi a Festivalului JazzTM

Timişorenii au avut parte, sâmbătă seara, de un concert rafinat cu un star care de ani buni nu are adversari în rândul soliştilor de jazz.

Specialiştii îl consideră pe Kurt Elling cea mai bună voce de jazz din lume. A fost numit “Vocalistul Anului” de Asociaţia Jurnaliştilor de Jazz, timp de 8 ani la rând. În 2013 a fost desemnat artistul de jazz al anului la Jazz FM Awards.
 
Toate cele zece albume pe care le-a scos au au fost nominalizate de premiile Grammy, iar în anul 2010 câştigă “Oscarul” muzical pentru cel mai bun album de jazz, „Dedicated to You: Kurt Elling Sings the Music of Coltrane and Hartman”. 
 
Aşadar, fenomenalul Kurt Elling a cântat pe scena din Piaţa Victoriei. Este pentru prima dată când artistul de "Grammy" vine în România. De ani buni, drumurile sale în această parte a Europei s-au oprit în Ungaria. “Nu am fost chemat să vin să cânt în România”, a spus artistul. 
 
Kurt Elling, un artist obişnuit mai de grabă cu concerte în săli, a acceptat să vină să cânte în aer liber la ediţia de debut a Festivalului JazzTM. La prima vedere, concertul cu Elling a adunat mai multă lume decât la cel cu Richard Bona, de vineri. În mod cert numărul plătitorilor de bilete a fost mai mare, aproape toate locurile pe scaune fiind ocupate.

Kurt Elling a venit la Timişoara cu un quartet, pentru a prezenta piese de pe cel mai nou album, intitulat “1619 Broadway – The Brill Building Project”, apărut în 2012.
 
Elling a adus la Timişoara jazzul pur american, care aminte;te de perioada de aur a muzicii din Chicago, cu celebrele swinguri şi rock ‘n roll-uri, cântate de această într-o manieră unică, cu improvizaţii vocale care pur şi simplu vrăjeşte audienţa. 

Kurt Elling a salutat publicul din Timişoara în limba română, acesta având notat pe o hârtie câteva amabilităţi. 
 
La chiar a doua piesă, basistul lui Kurt Elling a rupt o coardă, astfel că a fost nevoie de câteva minute de imporvizaţie din partea muzicienilor de pe scenă, până la remedierea problemei.
 
Interesant este că în timp ce basistul îşi repara instrumentul, pianistul Laurence Hodgoog a scos din buzunar telefonul mobil şi, amuzat, a început să îi facă poze. 

Americanul are o voce care atinge patru octave

“La Vie en rose” pentru bis

Pe lângă vocea senzaţională a lui Elling, care poate acoperi patru octave, la spectacol au contribuit şi instrumentiştii lui, iar solourile chitaristului John McLean au fost cu adevărat magnifice. Kurt Elling a cântat pe lângă limba engleză, în franceză, italiană şi poloneză.

Chiar înainte de terminarea ultimei piese din program, în centru au început să se audă bubuituri, iar cerul a fost luminat de artifici lansate de undeva din zona Parcului Botanic. Nu a făcut parte din planul organizatorilor, ci probabil că era de la o nuntă, însă echipa de filmare de la Mezzo TV a intrat în joc şi a transmis artificiile şi pe ecranele din piaţă.


 
Având în vedere aplauzele şi strigătele publicului, Kurt Elling a revenit pe scenă pentru un bis. Ultima piesă a fost o adaptare după “La Vie en rose”, de la Edith Piaf. Elling a început melodia în franceză şi a încheiat-o în engleză.


David Murray Infinity Quartet featuring Macy Gray încheie festivalul

În deschiderea zilei de sâmbătă au cântat Mario & The Teachers, “Profesorii” etno- fusion, iar apoi au urmat Manu Delago, un percuţionist uimitor, care este specialist al instrumentului hang. Toată trupa lui Manu Delago s-a dovedit a fi una extraordinară, care a oferit o experienţă muzicală sofisticată. 

Iată cum a arătat Piaţa Victoriei la concertul susţinut de Kurt Elling, văzută prin drona înalţată timişoreanului Valentin Vâlcu

 
Duminică, de la ora 19.00, concertele sunt deschise de Iordache. Urmerază turcul Ilhan Ersahin şi Istanbul Sessions (de la ora 20:15). Ca şi saxofonist şi compozitor, Ilhan Ersahin a devenit  unul dintre cei mai creativi şi aventuroşi artişti ai scenei contemporane de jazz si muzică electronică. 
 
De la ora 21.30, pe sena din faţa Operei vor urca David Murray Infinity Quartet featuring Macy Gray. Combinaţia perfectă între o voce unică şi aranjamente sofisticate fac din acest proiect unul dintre cele mai incitante sunete ale anului 2013.
 
Noul proiect al lui David Murray o are ca solistă pe una dintre cele mai distincte voci contemporane: Macy Gray.
 

FOTO Concert de mare clasă în Piaţa Victoriei, la avanpremiera Festivalului Jazz TM

FOTO Festivalul JazzTM 2013. Ziua 1: Richard Bona a ridicat în picioare aproape 3.000 de timişoreni

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: