FOTO Festivalul JazzTM 2013. Ziua 1: Richard Bona a ridicat în picioare aproape 3.000 de timişoreni

FOTO Festivalul JazzTM 2013. Ziua 1: Richard Bona a ridicat în picioare aproape 3.000 de timişoreni

Richard Bona în concert la Festivalul JazzTM Foto: Ştefan Both

Richard Bona, muzicianul originar din Camerun, a fost vedeta primei seri a Festivalului JazzTM, care se desfăşuară în Piaţa Operei din Timişoara. Au mai cântat Sebastian Spanache Trio şi Hidden Orchestra din Scoţia

Ştiri pe aceeaşi temă

Concertul cu Richard Bona a fost cu adevărat fabulos. De altfel, nici nu te puteai aştepta la altceva de la un muzician nominalizat la premiile Grammy. 
 
Basistul originar din Camerun, dar cu domiciliul la New York, a ridicat în picioare publicul din Timişoara, care a dansat pe riturile afro ale lui Bona şi trupei sale Bonafied. 
 
A fost world music şi multe improvizaţii cu sonorităţi de pe continental negru, prin care Richard Bona a dovedit de ce este unul din cei mai apreciaţi muzicieni ai momentului. 
 
De-a lungul carierei a urcat pe scenă cu Herbie Hancockk, Bobby McFerrinel, Quincy Joness, Chick Corea sau Pat Metheny, nume care nu au nevoie de nicio prezentare. 
 
Pentru concertul de la Timişoara a revenit de două ori la cererea publicului. “Mai vreţi o piesă?”, a întrebat camerunezul înaintea ultmului bis. Apoi a mai întrebat o dată. “Mai vreţi zece piese?”, în apluazele timişorenilor. 
 
A mai fost loc de doar o singură melodie, pentru că la marile festivaluri nu se depăşesc condiţiile din contract. 

Lumea nu se înghesuie la bilete
 
Din păcate, locurile pe scaune nu au fost ocupate în întregime, în ciuda numelor de pe scena din Piaţa Victoriei, cât şi a preţului extrem de mic: 50 de lei pentru toate cele trei seri ale JazzTM. După garduri însă, au fost mulţi iubitori de jazz şi de muzică bună în general, care probabil că au considerat că e mai lejer să se aşeze pe caldarâm sau să urmărească concertele în picioare. 

Piaţa Victoriei văzută din Hotelul Timişoara Foto: Alex Hreniuc
   
În jur de 3.000 de spectatori au asistat la prima seară a festivalului JazzTM. Am putut zări un public civilizat, educat, la care s-a văzut că au şi cultura festivalurilor. Un public din ce rar este motivat să iasă la evenimentele muzicale organizate în oraş. 
 
Şi pentru că este cald, organizatorii au montat o tonetă în care se putea cumpăra bere, sucuri şi apă, totul într-o atmosferă demnă de un oraş care se vrea Capitală Culturală Europeană. De altfel, Cătălin Ştefănescu, omul din spatele emisunii “Garantat 100 %”, prezentatorul festivalului, şi reconsiderat atitudinea faţă de timişoreni. 

“Cred că acest public merită să aibă un oraş care să fie Capitală Culturală Europeană”, a spus Ştefănescu. În trecut a declarat că, pentru 2021, acest titlu merită să ajungă la Cluj, de altfel oraşul său natal.


Richard Bona i-a încântat pe timişoreni Foto: Alex Hreniuc
   
Vedetele pe Mezzo TV

În deschidere primei zile au cântat Sebastian Spanache Trio, încă nu era încă prea multă lume în piaţă. Mulţi au început să sosească în timpul concertului cu Hidden Orchestra.
 
Scoţienii din Edinburgh nu au prea avut tangenţe cu jazz-ul, însă trupa a sunat realmente extraordinar. Instrumentişti de mare valoare, insularii crează o muzică ce încorporează mai multe genuri muzicale, printre care clasic, hih-hop, electronic şi jazz. 
 
Sunetul lor este bazat pe tehnici de producţie ale “beat-urilor” înlocuind sintetizatoarele cu sunete acustice, naturale şi cu instrumente.
 
Pe final, când afară s-a lăsat şi întunericul, a venit pe scenă Richard Bona. Concertul a fost filmat pentru Mezzo TV, care are dreturile pentru a transmite toate cele trei concerte cu capii de afiş. TVR are dreptul să difuzeze doar concertele cu primele două trupe din fiecare seară.


Hidden Orchestra a adus sunete inedite la JazzTM
   
Urmează Kurt Elling, cea mai bună voce de jazz
 
Ziua de sâmbătă începe cu concertul  Mario & The Teachers (ora 19.00), numiţi şi  “Profesorii” etno- fusion.

Trupa a luat fiinţă în toamna anului 2010, la iniţiativa lui Mario Florescu, impresionând publicul prin stilul inedit, mai bine zis, o fuziune de diverse stiluri muzicale bazate pe jazz şi folclor balcanic. 
 
Urmează Manu Delago – Handmade  (20:15) un percuţionist uimitor, un virtuoz al instrumentului numit hang.

După ce a absolvit facultatea de muzică din Innsbruck, secţia percuţie clasică, Manu s-a mutat la Londra pentru a studia compoziţie şi jazz. Când a descoperit Hang-ul şi-a descoperit imediat pasiunea pentru a compune. Solo-ul lui de Hang intitulat “Mono Desire” a devenit cea mai populară piesă interpretată la hang postată online, ajungând în top 30 videoclip-uri de muzică pe Youtube. 

 
Seara se încheie cu Kurt Elling 1619 Broadway – The Brill Building Project (de la ora 21:30). Câştigător Grammy, Kurt Elling este printre cei mai importanţi vocalişti de jazz. A câştigat toate premiile DownBeat Critics Poll în ultimii 13 ani şi a fost numit “Vocalistul Anului” de Asociaţia Jurnaliştilor de Jazz, timp de 8 ani la rând. Toate  cele 10 albume ale lui Kurt Elling au fost nominalizate la premiile Grammy. În anul 2009, câştigă un Grammy pentru cel mai bun album vocal de jazz. 

Citiţi şi:
 
citeste totul despre: