FOTO Fenomen unic în Peştera Româneşti. 7.000 de persoane, la concert în grota din Munţii Poiana Ruscă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concert în Peştera Româneşti FOTO Ştefan Both
Concert în Peştera Româneşti FOTO Ştefan Both

Concertul din Peştera Româneşti (judeţul Timiş) va atrage, duminică, aproximativ 7.000 de spectatori. Filarmonica Banatului a pregătit două reprezentaţii, una de la ora 12.00 şi cea de-a doua de la ora 14.00.

În urmă cu 30 de ani, medicul Constantin Lupu, fost director al Spitalului de Psihiatrie din Timişoara, alături de Asociaţia Speologică SpeoTimiş, au pus pe hartă Peştera Româneşti.

Într-o zi de toamnă a anului 1984, a avut loc primul concert simfonic organizat în grota situată în versantul stâng al Văii Fărăşeşti, în Munţii Poiana Ruscă. Concertele s-au repetat în fiecare an, iar duminică, 19 octombrie, va fi organizat al 30-lea concert din Peştera Româneşti. Totul s-a născut dintr-un vis. 

“Meseria mea a fost de neuro-psihiatru. Să mă destind am mers mereu în natură, la munte. Am făcut orientare turistică, schi şi speologie. La 11 ani am intrat prima dată într-o peşteră, în Bucegi. În zona Româneşti-Tomeşti a avut loc în fiecare an Întrunirea Naţională a Speologilor Sportivi.  M-am tot gândit cum să fac să colorez acest eveniment. Într-o noapte am avut un vis. Am visat că în peşteră este muzică, într-o atmosferă albastră. După trezire mi-am dat seama că a fost rezultatul zbaterilor mele”, a declarat doctorul Constantin Lupu.

image

La primul concert din Peştera Româneşti a participat o orchestră a profesorilor de la Colegiul de Muzică “Ion Vidu” din Timişoara, iar printre invitaţi s-a aflat şi violoncelista Alexandra Gutzu. Au fost cam 500 de speologi din toată ţara.

Peşteră lungă de peste un kilometru

Peştera Româneşti a fost descoperită în 1872 de către geograful vienez T. Orthmeyr. Aceasta s-a format însă cu 150 de milioane de ani în urmă. 

“Peştera are o lungime de 1.300 de metri. Are patru etaje. La primul etaj sunt galerii scurte, accesibile doar speologilor, pe unde s-a scurs râul care a format peştera. La etajul doi se află Sala Concertelor. Există şi o galerie a Liliecilor”, a mai declarat Constantin Lupu.

Concert Peştera Româneşti FOTO Ştefan Both

De-a lungul anilor au concertat în Peştera Româneşti nume precum Filarmonica Banatul, Orchestra Simfonică Regală din Damarca, Orchestra Simfonică din Szeged, Ştefan Ruha, Kathleen Evans, Alexandra Gutzu, Gabriel Croitoru, Corala “Sabin Drăgoi” şi trupele Bega Blues Band, Survolaj, Nightloosers, Cargo, Celelalte Cuvinte, Implant Pentru Refuz şi Zdob şi Zdub.

Echipamente urcate pe braţe

În 1999, lui Constantin Lupu i s-a alăturat, la orgaizare, Fundaţia Academică, condusă de Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul. 

„Este un concert foart greu de organizat. Acum se lucrează şi la amenajarea căilor de acces. Se urcă generatoare de curent, se trag peste doi kilometri de cablu, se duc instalaţiile de lumini şi sonorizare, toate pe braţe. Este o muncă extraodinar de mare pentru cei de la Speo Timiş şi Fundaţia Academică”, a spus Ioan Gârboni. 

Concert Peştera Româneşti FOTO Ştefan Both


La concertul de duminică sunt aşteptaţi spectatori din toată ţara, dar şi din Israel, Ungaria, Serbia şi Austria. Pentru ca toţi să poată vedea concertul, organizatorii au pregătit două reprezentaţii: de la ora 12.00 şi 14.00. 


„Ne aşteptăm la aproximativ 7.000 de persoane. În sat, se vor împărţi, pe gratis, taloane în două culori. O culoare pentru concertul de la ora 12, alta de la ora 14. Se poate intra în peşteră doar cu aceste bilete”, a mai spus Gârboni.

image


 

Concertul aniversar de 30 de ani va fi susţunit de Filarmonica Banatul, la îşi aduc contribuţia patru dirijori: Peter Oschanitzky Radu Popa, Gheorghe Constantin şi olandezul Raymon Jenssen.

Citiţi şi:

Aproape 5.000 de oameni în Peştera Româneşti, pentru un concert unic în România GALERIE FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite