FOTO Experimentul scriitorului Robert Şerban. A scris opt ore la un poem. „Febra creaţiei m-a cuprins, nu cea musculară. Sunt tare-n pix”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Robert Şerban a fost protagonistul unui experiment inedit, în cadrul evenimentului Baroque Urban, de la Timişoara.

GALERIE FOTO

Poetul timişorean Robert Şerban a început ziua de lucru la ora 10 şi l-a terminat la ora 18.00. În acest timp a scris la poemul “Curcubeul”. Opt ore (o zi obişnuită de lucru) în faţa unei role de hârtie, înconjurat de carioci colorate, în Galeria Pygmalion din Casa Artelor. 

Robert Şerban a scris continuu, cu carioca, fiecare vers având o culoare diferită faţă de cel de dinaintea lui şi faţă de cel de după el. 

„Poemul curcubeu a fost o experienţă prin care n-am mai trecut niciodată şi probabil că nu o voi mai repeta. A fost un pariu cu mine ca să văd dacă pot scrie continuu opt ore, dacă rezist pe scaun, dacă mă pot concentra, dacă reuşesc să fac un text, un poem în care să spun ceva care să conteze, care să aibă coerenţă. Ca să fiu sigur că am şanse de reuşită, am hotărât să fac un pariu public. În public. Acasă nu cred că aş fi stat la scris atâtea ceasuri. Apoi, a fost şi o joacă, sunt o fire ludică. Am scris fiecare vers cu o altă culoare. Poezia are viaţă în ea, are nuanţe, nu e monocromă, monocordă. Nu m-am gândit dinainte la ceea ce voi scrie, n-am avut decât titlul. Scrisul e supriză, e încordare, e, da, inspiraţie. Îmi place să cred că am fost inspirat, fiindcă după cele opt ore aş mai fi stat şi aş mai fi scris în continuare, semn că abia de-mi intrasem în mână. Consider că sunt tare-n pix, mă rog, în cazul acesta în cariocă”, a declarat Robert Şerban. 

image


 

Poemul s-a născut cu o viteză medie de şase metri de hârtie pe oră, în vreme ce cititorii, iubitorii de literatură şi curioşii au putut pătrunde în zona secretă a lumii literare, cea a actului de creaţie a scriitorului. Au putut vedea cum se scrie literatură.

image


 
„Povestea asta are şi o componentă ironică şi autoironică. Se pot măsura metri de hârtie pe care i-am scris, sunt cam 13-15. Se scrie enorm, se publică fără discernământ, arta a ajuns să fie cam orice are cineva chef să o numească astfel. Orice glumă, orice poantă, orice banc au ajuns să fie acceptate ca obiecte artistice. Vezi asta şi în librării, dar şi în galeriile de artă, vezi pe scene mari, cât şi pe stradă, la TV sau pe youtube. Performanceul meu de la Galeria Pygmalion a fost şi un protest... prietenos la adresa acestui fenomen ce pare de neoprit”, a mai spus Robert Şerban, care a ales week-endul fiindcă majoritatea scriitorilor români îşi scriu cărţile în zilele lor libere, în concedii, noaptea. 

image

"Ziua de lucru a poetului" a fost un eveniment în cadrul Baroque II Urban, organizat de galeria Meta Spaţiu.

image

“Poezia nu are mulţi cititori şi fiindcă se crede, greşit, că e monocromă/monotonă, că e complicată, că e doar pentru iniţiaţi. Robert Şerban a arătat, în direct, că scrisul de literatură e surpriză, spontaneitate, efort, că implică schimburi de ritm, de unghiuri, de culoare. Să fii martor la scrisul unui poem este o experienţă aparte şi memorabilă, e un eveniment”, a transmis Mirela Stoeac-Vlăduţi, de la galeria Meta Spaţiu. 

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite