FOTO Elevul timişorean care a luat medalie la Olimpiada Internaţională după doar doi ani de pregătire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Heidelbacher, care tocmai a terminat clasa a XI-a la Colegiul Naţional „C. D. Loga” din Timişoara, a obţinut o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Informatică de la Brisbane, Australia.

După un zbor obositor de la capătul celălalt al pământului, Andrei a ajuns în sfârşit acasă şi a avut ocazia să "digere" experienţa de la Olimpiada din Australia, unde a câştigat medalia de argint, la prima sa participare la o competiţie internaţională.

Concursul propriu-zis s-a desfăşurat pe parcursul a două zile. În fiecare dintre ele, concurenţii au avut la dispoziţie cinci ore şi jumătate pentru a rezolva trei probleme de informatică. Punctajul maxim pentru fiecare problemă era de 100 de puncte, participanţii primind un punctaj în funcţie de metoda găsită pentru rezolvare. Nota finală era formată din totalul punctajelor pentru cele şase probleme din cele două zile, Andrei Heidelbacher primind pentru munca sa 388 de puncte, fiind printre cei care au primit medalia de argint.

La competiţie au participat aproximativ 300 de concurenţi din 81 de ţări. Bistriţeanul Rareş Darius Buhai, de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, şi Vlad Alexandru Gavrilă, elev în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, au cucerit medalii de aur, în timp ce Mihai Popa, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, a intrat în posesia unei medalii de bronz.

Deosebirea dintre Andrei Heidelbacher şi majoritatea celorlalţi concurenţi este că a început să studieze informatica abia în clasa a IX-a, în timp ce mulţi dintre participanţii la olimpiade se pregătesc pentru acest lucru din clasa a V-a. "Şcoala am început-o la Liceul «William Shakespeare», iar din clasa a V-a am trecut la «C. D. Loga», unde din clasa a IX-a am început să studiez şi informatica. Fratele meu m-a îndrumat la început, mi-a arătat unele lucruri, iar apoi am început eu să-l trag de mânecă", a povestit Andrei, pentru care familia a fost un sprijin foarte important.

Fratele său mai mare, Cristopher Heidelbacher, a absolvit anul trecut Universitatea Politehnică, Facultatea de Automatică şi Calculatoare. "Mi-am dat seama că este foarte inteligent şi că are înclinaţii spre materiile reale încă de când era mic şi îl ajutam cu temele de case", a explicat Cristopher.

"Trebuie să faci acest lucru din plăcere, dacă nu există pasiune nu vei avea niciodată ambiţia să munceşti atât cât trebuie pentru a ajunge la performanţă. Nu m-am gândit niciodată să calculez cât învăţ la Informatică. În timpul şcolii mai puţin, însă în weekend-uri şi în perioadele dinaintea concursurilor învăţ şase - şapte ore pe zi", a spus tânărul timişorean.

Drumul spre succes: familia, şcoala şi InfoArena

Olimpicii României la Informatică se pregătesc în comun, având un site dedicat, infoarena.ro, creat cu scopul de a-i ajuta pe elevi şi studenţi să înveţe informatică şi programare. Pe site se găsesc cu sute de probleme informatice, pentru toate categoriile de elevi, iar periodic se desfăşoară şi o competiţie, Algoritmiada, unicul concurs din România unde pot participa pasionaţii de informatică de toate vârstele, de la elevi de gimnaziu până la persoane care au terminat de mulţi ani facultatea.

"Comunitatea de pe acest site m-a ajutat foarte mult. Am început să studiez întâi cu fratele meu, apoi cu domnul profesor Lupşa, iar cel mai important cuvânt în ultima perioadă l-a avut Andrei Grigorean", a explicat Andrei Heidelbacher. Andrei Grigorean este un fost olimpic la informatică, rămas în comunitatea InfoArena pentru a-i ajuta pe cei care participă acum la concursuri. Grigorean are acum 25 de ani şi a făcut, în timpul facultăţii, două internship-uri la Google, în SUA.

Andrei Heidelbacher, care atunci când era mic se gândea să se facă arhitect, ţinteşte medalia de aur la următoarea ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Informatică. "Când eram mic, mă jucam cu Lego, îmi plăcea foarte mult să construiesc. Probabil de acolo a apărut şi ideea că mă voi face arhitect. Acum, în timpul liber îmi place să înot şi să mă joc pe calculator", a spus tânărul informatician.

Acesta intenţionează să meargă la Olimpiada Internaţională şi în 2014, chiar dacă vara viitoare va susţine şi examenul de Bacalaureat. "Din păcate, doar patru am mers din România, deşi mulţi din lotul lărgit ar fi făcut cu siguranţă treabă bună la concurs. Pentru mine, cred că anul acesta argintul a fost cel mai bun rezultat pe care-l puteam obţine, însă anul viitor vreau să iau medalie de aur. La Bacalaureat cred că cel mai greu îmi va fi la Limba Română, pentru că la materiile reale mi-e mai uşor să învăţ", a explicat Andrei.

Rămâne să studieze în ţară

Mama talentatului tânăr a urmărit pe internet desfăşurarea concursului, aflând în timp real rezultatul fiului. "Este un copil foarte liniştit şi apropiat de familie. Munceşte foarte mult, noi chiar încercăm să-l mai temperăm, dar nu prea reuşim. Nu neglijează celelalte materii, este foarte ambiţios şi vrea 10 la tot. Tot timpul vrea mai mult", a spus Dana Heidelbacher. Profesorii de la "C.D. Loga", de la alte materii decât Informatică, îl sprijină aja cum pot pe olimpic, oferindu-i mai mult timp pentru a recupera materia predată în lipsa lui, în perioadele când este plecat la concursuri.

Andrei este hotărât să rămână pentru facultate în România. "Nu m-am gândit foarte departe, doar până la facultate. Sigur voi rămâne în România, probabil la Universitatea din Bucureşti. Pentru studiile de licenţă nu este o diferenţă mare între şcoala din România şi cea din alte ţări. Masteratul, însă, îl voi face probabil peste hotare", a mai spus Andrei Heidelbacher, care a fost invitat recent în echipa InfoArena şi, peste ani, va ajuta la rândul lui tineri olimpici, aşa cum a fost ajutat şi el.

Citeşte şi:

Cei care nu sunt aşteptaţi la aeroport, deşi se întorc cu medalii: olimpicii la fizică, matematică şi informatică

ADMITERE LICEU 2013 Topul celor mai bune licee din judetul Timiş

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite