FOTO Tricolor de 100 de metri în Timişoara, la sărbătoarea Micii Uniri. Basarabenii au manifestat pentru unirea Republicii Moldova cu România

FOTO Tricolor de 100 de metri în Timişoara, la sărbătoarea Micii Uniri. Basarabenii au manifestat pentru unirea Republicii Moldova cu România

Uriaşul drapel a fost purtat prin centrul Timişoarei FOTO Ş.Both

Fâştiile steagului de 100 de metri au fost trimise de la Bucureşti, de către Platforma Unionistă 2012. Cei de la Iniţiativa Timişoara au făcut cusătura, care a costat 350 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Platforma Unionistă 2012 şi Iniţiativa Timişoara, cu largul concurs al Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest (OSUT) şi Organizaţia Studenţilor Basarabeni (OSB), au marcat sărbătoarea unirii principatelor print prezentarea unui tricolor de 100 de metri. 

Evenimentul s-a transformat într-un miting al basarabenilor unionişti, care au cerut unuirea Republicii Moldova cu România.

„Fâştiile acestui steag au fost primite de la Bucureşti, de la Platforma Unionistă. Noi a trebuit să facem cusătura. Ne-a costat exact 350 de lei. Ne-au făcut şi reduceri când au auzit că e vorba de o astfel de cauză.

Studenţii basarabeni au încercat să dea nota asta specifică pentru unirea Republicii Moldovei cu România. Idea noastră a fost să marcăm evenimentul de pe 24 ianuarie. Dar cum am organizat împreună cu ei, ei fiind foarte activi în manifestările cu caracter unionist, au încercat să transmită şi acest mesaj”, declarat Laurenţiu Ştefănescu, de la Iniţiativa Timişoara.
 

“Ideea e că în 1859, în 24 ianuarie, s-a pus fundamentul, piatra de telelie a statului român. Fără munca şi determinarea acelor oameni nu am fi trăit într-un stat precum România. Cred că e ceva firesc să cerem unirea Moldovei cu România. Suntem acelaş popor, avem aceaşi cultură, aceaşi limbă. Basarabia, astăzi Republica Moldova, se află de cealaltă parte a frontierei doar din cauza deciziei tiranilor Hitle şi Stalin. Cred că într-un viitor, Republica Moldova se va unii cu România”, spune Gari Cîrcîş, student basarabean la Universitatea de Vest.Gari Cîrcîş, originar din Chişinău, este în primul an . L-am întrebat care e atmsfera în Republica Moldova, când vine vorba de dorinţele unioniştilor. 

“La noi părerile sunt împărţite. Până ce lumea e divizată între cei pro-uniunea vamală, în fruntea Federaţiei Ruse, şi unioniştii cu România, este greu să se întâmple ceva. Unioniştii au ajuns la 30 la sută, iar procentul este în creştere datorită activiştilor de la Chişinău. Ideea e că pentru o unire trebuie să fie de acord majoritatea. Conform tratatului de la Helsinki, unificarea a două state sau schimbarea frontierelor, s-ar putea produce doar cu o majoritate covârşitoare din rândul cetăţenilor care doresc acest lucru. Noi încercăm să atragem şi minorităţile, care se tem de ideea unirii. Dar în România drepturile minorităţilor sunt garantate, dar lor le-a fost implantată ideea că în timpul României mari, minorităţile au fost asuprite de jandarmul român. Vin din Chişinău şi am mulţi prieteni ruşi. Sunt unii dintre ei chiar de partea unirii”, a mai declarat Gari Cîrcîş, student în anul I la Facultatea de Ştiinţe Politice. 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările