FOTO Au disparut multe din ornamentele originale de pe fatada Palatului Apelor

FOTO Au disparut multe din ornamentele originale de pe fatada Palatului Apelor

Palatul Apelor Timişoara Foto: salvatipatrimoniultimisoarei.ro

Asociaţia Salvaţi Patromoniul Timişoarei trage un semnal de alarmă asupra dispariţiei ornamentelor de pe faţada clădirilor istorice care au au fost renovate

Ştiri pe aceeaşi temă

Nu cu mult timp în urmă s-au încheiat lucrările de reabilitare la faţada principal a Palatului Apelor, din Piaţa Maria. Chiar dacă de la distanţă clădirea arată bine, iar lumea apreciază renovarea unei clădiri istorice, la o privire mai atentă se vede că s-a lucrat fără a ţine cont de respectarea tuturor ornamentelor de pe faţadă. 
 
“Reabilitarea a dezvăluit o serie de nereguli legate de ornamentele de pe faţadă care se pierd cu fiecare renovare, chiar şi cu cea în curs – care se pretinde a fi restaurare de monument istoric şi are un buget pe măsură. Observam cum o serie de detalii fie lipsesc, fie sunt modificate: de la delfinii de peste portal, ciuntiţi, la consolele ce sprijină balconul şi alte amănunte.

Au disparut o serie de ornamente de pe consolele balconului de la etajul unu, faţada spre Bv. 16 Decembrie. Se observaă dispariţia unor detalii. Un ornament cvasi-triunghiular este modificat. Speram ca elementele să fie refăcute astfel încât imobilul istoric să îşi ia forma originală, desi daca ne uităm cum a fost tratată balustrada balconului de pe faţada central, ne dam seama ca intentiile sunt altele”, spun cei de la Asociaţia Salvaţi Patromoniul Timişoarei.
 
Palatul Apelor (Palatul Asociaţiei de Amenajare Hidrografică a Văii Timişului şi Begăi) a fost proiectat de către Lipot Baumhorn şi a fost construită între 1900-1902 de Karoly Hart. La comanda Asociaţiei a mai fost construit un etaj îninte de Primul Război Mondial. În prezent este sediul Regionalei CFR. 
 

Citiţi şi:
 
EPISODUL 1 „Cel din urmă bastion”

EPISODUL 4 Minunata Gară Domniţa Elena şi trenul de Buziaş care trecea prin centru 

EPISODUL 5 Amintiri despre oraşul de altădată: Hoteluri şi localuri de lux din secolele XVIII-XIX-lea 

EPISODUL 6 Cum mergeau oamenii la "mozi"

EPISODUL 7 Buteliile Shell-Gas şi Aragaz din actuala cofetărie Violeta

E
PISODUL 8 Povestea uzinei de gaz din Timişoara, apărută în 1858

EPISODUL 9 Pe urmele unui celebru "fotoreporter" din Imperiul Austro-Ungar

EPISODUL 10 Timişoreanul care trimitea alimente în Germania, în schimbul unor acordeoane

EPISODUL 11 Elitelele se plimbau pe Corso, elevii, studenţii şi militarii pe Surogat

EPISODUL 12 Plimbare prin magazinele de pe Corso, de acum peste 70 de ani
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: