FOTO Corporatiştii care au adus viaţă într-un sat izolat şi depopulat din Timiş transformă vechea şcoală într-un spectaculos centru cultural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzad (judeţul Timiş) mai are foarte puţini locuitori. Foarte mulţi au plecat la oraş şi se simţea nevoia de mai multă viaţă. Apariţia celor de la The Village a adus viaţă în Buzad.

GALERIE FOTO

Timişorenii care au pus la cale Electroruga de la Buzad, în satul aflat peste Dealurile Lipovei, la capătul pădurii de la Şarlota, duc mai departe proiectul de implicare socială în zonă. 

După ce au cumpărat două proprietăţi şi au realizat conceptul The Village (unde organizează team building-uri şi evenimentelor corporate), ei vor reabilita vechea şcoală din Buzad. 

Şcoala este închisă de mulţi ani, din lipsă de elevi, astfel că bătrâna casă a ajuns în paragină.

“Noi suntem în Buzad de aproximativ trei ani de zile, cu locaţia Village. Am descoprit în sat această şcoală veche, care nu mai este folosită de câţiva ani, aşa că ne-am gândit să-I dăm o funcţionalitate. Mai întâi pe perioada festivalulului, dar avem în vedere reabilitarea ei pe termen lung. E o oportunitate foarte bună ca această clădire să fie văzută, e o clădire foarte faină, aflată undeva sus pe dea, aşadar oferă şi o privelişte faină”, a declarat , Cristian Philipp de la The Village.

image

Proiectul restaurării vechii şcoli
 

Oamenii se apucă de lucru săptămâna viitoare, pentru că vor să termine reabilitarea până la începutul lunii septembrie, când are loc Electroruga. 

“Este un pic de paragină, necesită o dezafectare destul de serioasă. Mai există încă şi bănci din vechea şcoală, chiar încercăm să le recondiţionăm. Acoperişul necesită o intervenţie mai serioasă, partea din spate a casei are tencuiala căzută, dar o să o aducem la un nivel zero, urmând ca după Electrorugă să vedem ce putem face să devină funcţională sută la sută”, a mai spus Cristian Philipp.

image

Timişorenii vor să transforme vechea şcoală într-un muzeu, dar în opinia lor clădirea trebuie să ofere şi alte funcţionalităţi pentru expoziţii şi diverse evenimente. 

“Există foarte multe piste pe care putem merge. Dacă se vor naşte copii şi se va fi nevoie de şcoală, cu siguranţă se va putea redeschide şcoala. Prima idee a noastră a fost să o transformăm într-un muzeu al locului, dar să poate oferi şi alte funcţionalităţi. Să existe standuri expoziţionale cu diverse obiecte tradiţionale, iar locaţia în sine să poată funţiona pentru workshopuri, evenimente, unde poţi veni să citeşti o carte, bibliotecă. Sunt multe lucruri pe le avem în vedere”, a adăugat Cristian Philipp.

image

“Într-un fel eram ca nişte extratereştri"

Atunci când tinerii timişoreni au ajuns în sat, unde au dezvoltat conceptul The Village pentru corporatişti, localnicii i-au privit ca pe nişte extratereştii. Între timp, oamenii s-au obişnut cu ei.

“Într-un fel eram ca nişte extratereştri, am apărut dintr-o dată acolo şi am început să facem lucruri. Dar acum satul s-a obişnuit cu noi. Am avut mai multe întâlniri cu sătenii vizavi de evenimentele pe care le facem acolo. În momentul de faţă reacţia este una bună. Mai ales că prin festivalul pe care-l facem o să oferim oamenilor din sat să-şi expună produsele pe care au, vor avea posibilitatea să cazeze oaspeţi în casele lor. E păcat ca un loc atât de fain să nu fie cunoscut. Localnicii au oportunitatea să prezinte turiştilor aceste locuri faine”, a mai adăugat  Cristian Philipp.

image

“Încercăm să facem ca oamenii de la sat să se întâlnească cu oamenii de la oraş"

Electroruga de la Buzad e un festivalul ca un mix ideal de tradiţie şi actual. Ruga tradiţională din sat are loc în ultima săptămână din august, iar Electroruga va avea loc în următorul week-end.

“Încercăm să facem ca oamenii de la sat să se întâlnească cu oamenii de la oraş, să se descopere reciproc. Avem cinci secţiuni. Două de muzică, o alee a producătorilor locali, foarte multe ateliere pe care vom desfăşura, iar în clădirea şcolii, la care lucrăm acum, o să fie perla festivalului. În grădină va fi un spaţiu de lounge, unde oamenii se pot relaxa cu muzică bună, iar în interior vom avea mai multe manifestări artistice: o expoziţie de pictură, proiecţie de filme Timishort, un atelier de scratching cu campionul mondial la asta”, a încheiat Cristian Philipp.

image

Buzad este un sat care aparţine de comuna Bogda, aflat la 45 de kilometrui de Timişoara. Zona a devenit cunoscută pentru satul de vacanţă Altringen şi pentru satul rotund Charlotenburg, întemeiate de coloniştii şvabi. Buzad mai are foarte puţini locuitori, undeva la o sută de persoane. Foarte mulţi au plecat la oraş şi se simţea cumva nevoia de mai multă viaţă. Apriţia celor de la The Village a adus viaţă în Buzad. 


Citiţi şi:

Corporatiştii au cucerit un sat izolat din Timiş. Localnicii se uită la ei ca la extratereştri. Se pregăteşte Electroruga de la Buzad

FOTO Ţinutul şvăbesc care trebuia să dispară după planurile lui Ceauşescu. S-a transformat în sat de vacanţă pentru oamenii cu bani de la Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite