FOTO Continental a investit 10,5 milioane de euro să nu mai pută în Timişoara. Cum dispare mirosul din secţia de vulcanizare a fabricii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnologie de ultimă oră la fabrica Continental pentru protecţia mediului FOTO Ştefan Both
Tehnologie de ultimă oră la fabrica Continental pentru protecţia mediului FOTO Ştefan Both

Continental a investit 10,5 milioane de euro pentru noile sistem de filtrare a aerului care elimină mirosurile neplăcute. Intreţinerea filtrelor costă 700.000 de euro pe an.

De ani de zile, în zona de nord-est a Timişoarei miroase zilnic a cauciuc de la fabrica de anvelope din zonă. Locuitorii şi activiştii de mediu au organizat zeci de acţiuni de protest, autorităţile au făcut la rândul lor numeroase controale şi sesizări, primarul Timişoarei a ameniţat şi el cu sancţiuni, însă reprezentanţii companiei au demonstrat de fiecare dacă prin măsurători că nu pluează şi că respectă normele Uniunii Europene.

Rămânea însă disconfortul creat de mirosurile emanate de filtre. “Noi ne ocupăm cu cauciucuri, e normal să fie miros de cauciuc. Dacă făceam gogoşi sau langoşi probabil că mirosea altfel”, spuneau reprezentanţii companiei, anul trecut unui grup de timişoreni care au fost invitaaţi în fabrică să vadă cum se lucrează şi cum funcţionează sistemul de filtre. 
 

Până în 2013, Continental a investiti 2,5 milioane de euro în filtre şi în ridicarea coşului de evacuare la peste 40 de metri. Cu toate astea timişorenii nu au scăpat de mirosul neplăcut şi foarte intens, cât şi de disconfort.

“Din păcate sunt sceptic că se va putea face ca mirosul să dispară cu desăvârşire. Marea greşeală s-a produs atunci când s-au dat aprobări şi de către autorităţile publice din Timişoara şi de către Guvern pentru această locaţie. Era uşor de anticipat că în jurul unei fabrici de cauciucuri nu poate mirosi a Chanel. Trebuie găsite soluţii pentru că eu nu pot aştepta ca timişorenii să fie torturaţi cu un miros atât de intens precum cel simţit în zonă”, declara primarul Nicolae Robu, în urmă cu doi ani.

Investiţie în mediu la Continental FOTO Ştefan Both

Tehnologie cu plasmă rece

Primul răspuns al celor de la Continental a venit astăzi, în urma inaugurării noului sistem de filtre care elimină mirosurilei. Continental, unul din cei mai mari furnizori pentru industria automotive şi unul din cei mai importanţi producători de anvelope la nivel global, a inaugurat prima etapă din investiţia de 10,5 milioane de euro în sistemul de tratare a emisiilor olfactive în fabrica sa din Timişoara. Investiţia se concentrează pe reducerea percepţiei mirosului specific producţiei de anvelope în perimetrul fabricii. 

“Programul pe l-am implementat în Timişoara constituie una din cele mai moderne tehnologii aduse de Continental pentru protecţia mediului”, declarat Klaus Ohlwein, directorul general al fabricii de anvelope din Timişoara. 

Instalaţia nouă de la Continental se numeşte Non-Thermal Oxidation – Cold Plasma technology, iar principiul de funcţionare constă într-un curent alternativ ce generează un câmp de plasmă care descompune oxigenul şi apa din aer în radicali de oxigen. Se produce o reacţie de oxidare la contactul cu aerul din procesul de producţie a anvelopelor, care la rândul ei neutralizează moleculele de miros rezultate în procesul de vulcanizare a anvelopelor. 

Investiţie în mediu la Continental FOTO Ştefan Both

"Aerul ambiental din exterior este capturat cu ajutorul echipamentului Arox şi circulat printr-o serie de module de plasmă non-termice. Un curent alternativ de 3.000-4.000 de V generează plasmă, câmp magnetic, care descompune oxigenul şi vaporii de apă din aerul ambiental în milioane de radicali de oxigen şi oxigen activ. Acest amestec este injectat la o viteză foarte mare în stemul de evacuare a aerului de la secţia de vulcanizare, având loc o reacţie puternică de oxidare, care ca efect neutralizarea moleculelor ce provoacă disonfortul olfactiv", a explicat Nikolai Setzer, directorul diviziei de Anvelope Continental. 

„Mă bucur că s-a reuşit intalarea primei unităţi. Împreună cu colegii de la Garda de Mediu am urmărit toate încercările care s-au făcut, cum s-a ajuns în acest stadiu. Sper că până în noiembrie, aşa cum s-a angajat firma Continental, să fie intalat şi al doilea sistem de filtre. Cred că rezultatele vor fi cuantificate prin confortul cetăţenilor. Sunt eforturi financiare şi tehnologice făcute de companie şi sperăm ca starea de confort a cetăţenilor să fie alta”, a declarat prefectul Eugen Dogariu. 

Intreţineera costă 700.000 de euro 

Până în luna octombrie, Continental va mai realiza o instalaţie, Regenerative Thermal Oxidation (RTO) – Oxidare Termică Regenerativă, care va distruge compuşii organici volatili apăruţi în cadrul procesului de producţie prin oxidarea acestora la temperatură înaltă. 

Continental FOTO Ştefan Both

Implementarea celor două tehnologii se ridică la 10,5 milioane de euro, iar pentru întreţinerea lor compania trebuie să aloce 700.000 de euro pe an.

În peste 13 ani de operaţiuni în România, Continental Anvelope Timişoara a investit peste 350 milioane de euro şi a creat peste 2.300 de locuri de muncă. 

Citeşte şi:

FOTO Protest spontan în faţa fabricii Continental din Timişoara: “Vrem să respirăm aer curat!”

O soprană din Timişoara a protestat în pielea goală faţă de „mirosurile” de la fabrica de cauciucuri Continental

Germanii de la Continental au investit 1 miliard de euro în 15 ani de activitate în România

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite