FOTO Un cimitir sub formă de trandafir urmează să fie deschis lângă Timişoara de un grup de investitori spanioli

FOTO Un cimitir sub formă de trandafir
urmează să fie deschis lângă Timişoara de un grup de investitori
spanioli

Proiectul spaniolilor va urma modelul unui trandafir

Încă din 2012 un grup de investitori spanioli a lansat proiectul unui cimitir privat pentru timişoreni. Situat la câţiva kilometri de Timişoara, în localitatea Moşniţa, acesta ar urma să ofere 2200 de locuri de veci. Deocamdată spaniolii au reuşit să obţină autorizaţia de construcţie şi în curând îşi propun să se apuce de amenajare.

O iniţiativă inedită ar putea ajuta Primăria Timişoara să scape de una dintre problemele ... locative. Mai precis, solicitările pentru locuri de veci s-ar putea îndrepta în curând spre o altă ofertă, de această dată una privată.

Un grup de investitori spanioli a avut ideea realizării unui cimitir privat în zona Timişoarei. În acest scop, pentru a-şi pune la punct investiţia, lansată în 2012, ei au achiziţionat un teren de 14.000 de metri pătraţi. Cum la Timişoara o asemenea suprafaţă e greu de găsit şi destul de scumpă, ei s-au orientat spre Moşniţa, localitate periurbană, aflată la câţiva kilometri de Timişoara.

Proiectul cimitirului a fost realizat tot de un spaniol, Angel Luis Tendero, iar acesta prevedea un cimitir sub forma unui trandafir. Aici ar fi urmat să fie disponibile 2200 de locuri de veci, inclusiv spaţii speciale pentru urnele cu cenuşă, pentru cei care preferă acest mod pentru a-şi asigura odihna veşnică.

În centrul cimitirului ar urma să fie amplasată o capelă, iar de aici ar urma să plece aleile unde vor fi amplasate mormintele. Cimitirul va fi unul creştin, atât ortodox, dar şi catolici.

Proiectul a fost abandonat în anul lansării, dar nu total. După o scurtă discuţie cu  Jose Miguel Vinals, unul dintre investitori, am aflat că în curând ar putea demara construcţia cimitirului. „Am obţinut autorizaţia de construire, iar lucrările vor începe în următoarea perioadă. Toate detaliile pe care le-am prezentat în urmă cu doi ani referitoare la cimitir nu s-au schimbat”,  a declarat Jose Miguel Vinals, printre altele şi Consul Onorific al Spaniei la Timişoara. El nu a dorit să precizeze detalii suplimentare legate de proiect, de momentul finalizării lucrărilor sau a valorii acestora, spunând doar că le va anunţa public atunci când va fi cazul.

Cimitir pe model austriac ridicat de Primăria Timişoara

Municipalitatea timişoreană se confruntă cu probleme legate de locurile de veci, cimitirele actuale fiind pline. Viceprimarul Traian Stoia a anunţat că se doreşte amenajarea unui asemenea nou cimitir, iar modelul acestuia ar putea fi asemănător cu cel văzut de el în Austria.

Locaţia ar fi conform standardelor europene şi va include parcări, grup sanitar, magazin de profil şi loc de reculegere, iar pentru desfăşurarea serviciilor de înhumare de o capelă, o casă funerară, o sală de priveghi, camere frigorifice pentru cei decedaţi, un sediu administrativ şi un loc de depunere a urnelor cu cenuşă.

Noile cimitire ar urma să vină la pachet cu un sistem computerizat de evidenţă a locurilor de veci, astfel că se va ştii din timp unde şi cum vom „parca” atunci când cei dragi vor merge în lumea celor drepţi. Când ar urma să fie disponibile noile cimitire? Cam în doi ani, mai spune Stoia. Deocamdată se caută terenul corespunzător.

Proiectul cimitirului a fost realizat de un spaniol, Angel Luis Tendero, iar acesta prevedea un cimitir sub forma unui trandafir. Aici ar fi urmat să fie disponibile 2200 de locuri de veci, inclusiv spaţii speciale pentru urnele cu cenuşă, pentru cei care preferă acest mod pentru a-şi asigura odihna veşnică.

Imagini din aceeasi galerie
  • Proiectul cimitirului a fost realizat de un spaniol, Angel Luis Tendero, iar acesta prevedea un cimitir sub forma unui trandafir. Aici ar fi urmat să fie disponibile 2200 de locuri de veci, inclusiv spaţii speciale pentru urnele cu cenuşă, pentru cei care preferă acest mod pentru a-şi asigura odihna veşnică.
  • În centrul cimitirului ar urma să fie amplasată o capelă, iar de aici ar urma să plece aleile unde vor fi amplasate mormintele. Cimitirul va fi unul creştin, atât ortodox, dar şi catolici
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: