FOTO Centru de recuperare pentru copii cu dizabilităţi ca în Occident, deschis la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Zi pentru Copiii cu Dizabilităţi “Podul Lung” din Timişoara, a fost reabilitat din temelii cu aproape un milion de euro.

O clădire de tip socialist s-a transformat într-un modern centru de recuperare care va sta la dispoziţia copiilor cu handicap fizic şi psihic.

Totul a costat 3,9 milioane de lei, bani veniţi din fonduri europene.  

“Nu o să vă vină să credeţi cum arăta înainte. Nu era accesibilizat pentru copii, am întâmpinat foarte multe probleme în realizarea activităţilor de recuperare. Aşa cum arată acum este optim pentru ei”, a declarat Amina Dragoescu, şef serviciu la Podul Lung.  

Clădirea a fost refăcută practic din temelii. Aproape totul este nou şi aliniat la standarde internaţionale. S-a montat lift, nu mai există praguri, toaletele sunt adaptate, sălile mai mari, spaţioase şi luminoase. De asemenea, coridoarele au fost lărgite.

Copiii beneficiază de servicii de ergoterapie, logopedie, kinetoterapie, avem cluburi de psihomotricitate,  club de poveşti, terapie prin joc, stimulare polisenzorială, meloterapie, art terapie.

Centrul este rezervat copiilor cu vârste între 3 şi 18 ani.

“Momentan avem 47 de copii cu dizabilităţi motorii, cu paralizii cerebrale, cu tetrapareză spastică, cu sindrom Down, cu elemente autiste, cu retard, epilepsie, distrofie musculară, microcefalie, hidrocefalie, deficiente auditive, deficienţe vizuale şi tulburări de comportament”, a mai spus psihologul Amina Dragoescu.

Lucrările au demarat în 1 februarie 2013 şi au avut ca termen 14 martie 2014. În perioada  reabilităţii copii şi personalul şi-au susţinut activităţile în cadrul  internatul Liceului Azur din Timişoar, dar vor reveni în centrul lor din 28 mai.

“Inaugurăm un obiectiv foarte important, un proiect cu finanţare europeană care a beneficiat de un suport de 3,9 milioane de lei. Suma alocată iniţial a fost de 5,1 milioane de lei, dar am reuşit să ne încadrăm în această sumă de 3,9 milioane de lei în urma licitaţiei pentru execuţia lucrării astfel încât, la final, putem vorbi de o economie de 1,2 milioane de lei. Aceşti bani, alături de alţii, economisiţi pe alte proiecte vor constitui o sumă din care vom finanţa alte proiecte tot pentru Timişoara, nu se vor duce în alte părţi”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Programul copiilor începe la ora 8, se fac cu ei activităţi la grupe, individuale, la ora 12 iau masa de prânz, iar la 13.30 se întorc acasă. Pentru transport există două microbuze.

Nu se percepe taxă pentru serviciile oferite în cadrul centrului.

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite