FOTO Brăţări cu buton de panică pentru vârstnicii cu probleme: în câteva minute ajutoarele sunt la uşa lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumbrăviţa, comuna periurbană de lângă Timişoara, se poate mândri că un sistem de protecţie al bătrânilor unic în România. Vârstnicii au posibilitatea să cheme ajutoare apăsând un simplu buton aflat pe o brăţară electronică

Personele de vârstă înaintată, în special cei care au probleme de deplasare ori diferite handicapuri, au o şansă în plus în cazul unor probleme de urgenţă. 

Prin intermediul proiectului Help realizat de Primăria Dumbrăviţa, în parteneriat cu localitatea Szentes din Ungaria - în valoare de aproape 100.000 de euro, oamenii au posibilitatea să cheme ajutoare apăsând butonul aflat pe o brăţară electronică.

În acel moment, la centrala de la primărie se declanşează alarma.
 

În centrală există cineva 24 de ore din 24, care monitorizează şi sistemul video al comunei. Când se primeşte semnanul, pe un ecran apar toate datele persoanei care a apăsat butonul: Adresa, vârsta, problemele medicale de care suferă, ce medicamente foloseşte şi chiar un contact de la aparţinători, care suntsunaţi imediat. Noi avem de la fiecare persoană şi o cheie de la casa lor, pentru a putea intra”, a spus Lăcrămioara Cristescu, de la primăria din Dumbrăviţa.

A cerut ajutor pentru o ţeavă spartă


Oamenii pot cere ajutor în cazul în care se simt rău, există o problemă gravă în casă sau dacă ajung victimele hoţilor. Poliţiştii locali au avut până acum patru cazuri în care au fost nevoiţi să intervină.

Maria Lupşan, de 87 de ani, este una din cele 28 de persoane care beneficiază de o brăţară „Help”. Ea a apăsat o dată butonul de alarmă pentru că s-a simţit foarte slăbită şi nu s-a mai putut ridica din pat. În nici cinci minute un poliţist local şi-a făcut apariţia la poarta casei ei.
 

“M-am simţit foarte slăbită şi nu mă puteam ridica din pat. Nu ştiam ce am. Săptămâna viitoare mă duc să îmi fac analizele. E bine cu această brăţară, numai să mai apuci să apeşi butonul. Eu am probleme şi cu inima. Am avut un vecin care a murit cu telefonul în mână. Nu a mai apucat să sune la salvare”, a spus Maria Lupşan.
 

Brăţara funcţionează într-un perimetru de 30 de metri în jurul casei, iar în momentul în care poliţistul ajunge la domiciliu apasă pe un dispozitiv care anunţă centrala de sosirea lui. 


Curs de prim ajutor pentru poliţitii locali


Poliţiştii locali, alături de alte 38 de persoane, au trecut printr-un curs de prim ajutor făcut de Crucea Roşie. Când pleacă pe teren la o alarmă, poliţiştii sunt echipaţi cu o trusă medicală completă.

“Am făcut un curs de prim ajutor, unul de comunicare şi unul de protecţia muncii, pentru cazuri cum ar fi incendiile. La cea mai îndepărtată persoană din comună putem ajunge în şase-opt minute. În momentul în care vedem despre ce este vorba sunăm şi la 112. Într-o dimineaţă, un bătrân care se deplasează cu cadru, pentru că nu are picioare, a apăsat butonul de alarmă pentru că în curte s-a spart o ţeavă. Am chemat imediat şi specialiştii, dar mi-am dat geaca jos şi am ajutat şi eu la remedierea problemei”, a declarat Dumitru Dancău, poliţist local la Dumbrăviţa.
 

Acest sistem funcţionează cu succes întoată Ungaria, de aproape zece ani. În localitatea Szentes, înfrăţită cu Dumbrăviţa, există la această oră 62 de benficiari de brăţări “Help”, iar sistemul de ajutorare este mult mai avansat. La cazurile semnalate nu se deplasează poliţişti, ci asistenţi sociali bine instruiţi.

“Am fost de trei ori în Ungaria pentru schimb de experienţe. Dacă la noi e ceva nou, acolo este foarte răspândit”, a mai declarat Lăcrămioara Cristescu.

Citiţi şi:


FOTO Comuna Dumbrăviţa, localitatea din Timiş unde se trăieşte cel mai bine în România

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite