FOTO Cum arată noul centru pentru refugiaţi din Timişoara. Autorităţile au transformat o fostă unitate militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă, inaugurat la Timişoara, în anul 2009, cât şi centru pentru refugiaţi al IGI, se mută în curând în casă nouă. Noul spaţiu se află într-o fostă unitate militară.

Pe 8 mai 2008 a fost semnat, la Bucureşti, acordul între Guvernul României, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora. Aşa avea să se deschidă la Timişoara, un an mai tarziu, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă – care avea să primească atunci 38 de refugiaţi din Eritreea şi un grup de 97 de refugiaţi sudanezi.  

GALERIE FOTO

Centrul de pe strada Armonia oferea o capacitate de găzduire de până la 200 de persoane, iar acolo există şi 50 de locuri pentru solicitanţi de azil al Inspectoratul General pentru Imigranţi. 

După mulţi ani, Centrul se mută în casă nouă. Spaţiul se află în spatele Oficiului de Cadastru, gard în gard cu Serviciul Român de Informaţii, pe locul unei foste baze militare. 

„Centrul de la Timişoara este al Statului Român. Avem un proiect în care sunt trei parteneri: IGI (Inspectoratul General pentru Imigraţie), Agenţia ONU pentru Refugiaţi şi OIM (Organizaţia Internaţională pentru Migraţiune. Fiecare are pătrăţica lui acolo. Este un proiect de salvare de vieţi, a unor persoane extrem de vulnerabile, care ajung aici pentru o perioadă limitată de timp, până la finalizarea dosarelor de relocare într-o ţară terţă. Oferirea de cazare cade în sarcina IGI. Au de mult în plan să crească capacitatea de azil, mai ales că Timişoara este la graniţă. Mutarea proiectului într-o altă locaţie va face mult bine, rezultatul este creşte numărul de recepţie şi pentru solicitanţii de azil, care intră pe graniţă de vest”, a declarat Gabriela Leu, purtător de cuvânt al UNHCR România. 

image

Amenajarea din fosta bază militară 
 

Lucrările de amenajare se află în stadiu avansat. Iniţial s-a vorbit despre inaugurarea sa în luna decembrie, dar acest lucru se va întâmpla mai târziu. Clădirea noului Centru are trei etaje: la primul se vor regăsi birouri şi spaţii medicale, iar la etajele doi şi trei, spaţii de cazare, civilizate, cu dotări corespunzătoare. Există şi o sală de mese. Vor exista în jur de 350 de locuri de cazare. 

„Centrul este încă în pregătire, mai sunt câţiva paşi de făcut. Nu este încă gata şi nu avem o dată pentru mutare”, a mai spus Gabriela Leu. 

image

A fost amenajat întreg spaţiul din jurul clădirii, există chiar şi un loc de joacă pentru copii. 

În prima partea a anului, numărul solicitanţilor de azil în Timişoara a fost mai scăzut, din cauza pandemiei de coronavirus, însă reprezentanţii UNHCR spun că în ultima perioadă sunt din ce în ce mai mulţi migranţi care ajung în România. La această oră, ţara noastră are aproape 4.000 de persoane refugiate sau protejate. 

image



Vă mai recomandăm:

Tratament inuman faţă de imigranţii ajunşi în Timişoara. Zeci de afgani au dormit în stradă, la temperaturi negative

Timişoara Refugee Festival. Poduri între comunităţile locale şi refugiaţi. "Există încă multă neînţelegere, streotipuri şi un discurs instigator la ură"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite