FOTO Amintiri din Timişoara de altădată. Imagini istorice care se mai păstrează doar pe cărţi poştale

FOTO Amintiri din Timişoara de altădată. Imagini istorice care se mai păstrează doar pe cărţi poştale

Vechiul ştrand de pe malul Begăi FOTO albumul „Timişoara interbelică”

În fotografiile apărute în albumul „Timişoara interbelică” (după cărţile poştale din colecţia istoricului Thomas Remus Mochnacs), regăsim o Timişoara diferită.

Ştiri pe aceeaşi temă

De-a lungul timpului, Timişoara a fost supusă multor transformări. Multe clădiri de la începutul secolului XX nu mai există astăzi, altele noi s-au tot adăugat. Poate cele mai importante modificări le-au suferit Palatul Culturii, care adăposteşte Opera şi Teatrul Naţional, care şi-a schimbat faţada originală, proiectată de vienezii Hermann Helmer şi Ferdinand Fellner, în perioada interbelică adoptând „Arcul de triumf” gândit de bucureşteanul Duiliu Marcu, şi Gara Mare sau Gara de Nord.
 
Gara principală din Timişoara, construită în 1897 a fost una din cele mai frumoase clădiri din oraş. A fost bombardată în al doilea Război Mondial, iar apoi a fost reconstruită pierzând total farmecul de altă dată. 


 
În fotografiile apărute în albumul „Timişoara interbelică“ (după cărţile poştale din colecţia istoricului Thomas Remus Mochnacs), regăsim o Timişoara diferită.


 
Puteţi vedea terenurile de tenis din Parcul Rozelor, Piaţa Libertăţii plină de vegetaţii şi cu Monumentul Victoriei în centrul ei, ştrandul de pe malul Begăi –aflat în spatele Uzinei de Electrice, cazarma Transilvania (demlată în anii comunismului), parcul din faţa Castelului Huniazilor. Interesant[ este şi fosta clădire a pompierilor din Piaţa Balaş, pe locul căreia s-a construit magazinul Bega.

 
De asemenea, vedem superba clădire a Şcolii de Cadeţi „K.u.K.“, transformată în anii '50 în Spitalul Clinic Municipal.
 
 
O imagine spectaculoasă din perioada interbelică avem cu grădina de vară a cinematografului Capitol. 


Citeşte şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: