FOTO Ajutor consistent din partea Guvernului Ungariei, pentru refacerea bisericii reformate afectate de furtuna din 2017

FOTO Ajutor consistent din partea Guvernului Ungariei, pentru refacerea bisericii reformate afectate de furtuna din 2017

Turnul bisericii reformate din Dumbrava a fost refăcut şi urcat la locul ei  FOTO Facebook/ Czapp Istvan

Cea mai importantă lucrare a fost refacerea turnului bisericii. Structura de 17 de metri şi 22 de tone a fost ridicată şi pusă pe locul ei de o macara de mare tonaj.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biserica reformată din Dumbrava (judeţul Timiş), construită în 1903 după planurile arhitectului budapestan Ignác Alpár, grav afectată de furtuna care a lovit, în 2017, vestul României, şi-a recăpătat strălucirea. 

În timpul furtunii de anul trecut turnul bisericii reformate din Dumbrava a căzut cu totul. Lăcaşul de cult atunci într-un proiect de restaurare, dar după dezlănţuirea violentă a naturii, biserica a suferit numeroase stricăciuni.

Pe lângă prăbuşnirea turnului, s-a distrus şi mare parte din acoperiş. 
 
Comunitatea locală şi Biserica Reformată nu a stat degeaba şi a pornit o campanie de strângere de fonduri, pe toate căile. 
 
 
Cea mai importantă lucrare a fost refacerea turnului bisericii. Structura de 17 de metri şi 22 de tone a fost ridicată şi pusă pe locul ei de o macara de mare tonaj. 
 

 
Până acum s-au investit în lucrări peste 400.000 de euro, cea mai mare parte din partea Guvernului Ungariei, dar şi din partea mai multor fundaţii din ţara vecină şi de la noi.
 
De asememena, oraşele din Ungaria înfrăţite cu comuna Dumbrava au promis că vor aloca sume de bani din fondul de urgenţă, pentru biserica reformată.

O contribuţie importantă şi-au adus şi oraşele înfrâţite cu Dumbrava: Vésztő, Makó, Nagydorog, Deszk din Ungaria şi Totovo Selo din Serbia, care au alocat sume de bani din fondurile de urgenţă.  
 
 
A mai fost refăcut şi acoperişul, s-a schimbat întreaga instalaţie electrică, dar s-a refăcut şi interiorul. Urmează să se monteze ceasurile şi repararea orgii. 
 


Ignác Alpár, proiectantul bisericii de la Dumbrava, a fost arhitectul mai multor clădiri din Timişoara. Printre ele se află palatul Poştei Mari şi Colegiul C.D.Loga. A mai proiectat Palatul Primăriei din Cluj, Primăria din Deva, Primăria din Sighişoara, Primăria din Aiud, Colegiul Naţional „Radu Negru” din Făgăraş, Liceul Marton Aron din Miercurea Ciuc, Colegiul Naţional „Áprily Lajos” din Braşov, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla, Biserica Reformată din Braşov.

Citeşte şi:

VIDEO FOTO Cum s-a prăbuşit turnul unei biserici din Banat la puţin timp după ce oamenii au fost evacuaţi. Imagini teribile surprinse de un amator

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările