FOTO Ce a ajuns stadionul pe care juca odinioară faimoasa Ripensia. Imaginea deplină a paraginei, după promisiunile nerespectate vizând modernizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul sezonului 2000-2001, echipe de fotbal UMT avea să promoveze, pentru prima dată în istorie, în prima ligă. Pe arena de la Pădurea Verde din Timişoara a jucat şi Ripensia în perioada interbelică.

GALERIE FOTO

Stadionul UMT de la Pădurea Verde a fost cândva un loc animat de iubitorii de fotbal. În ultima sa perioadă, stadionul avea o capacitate de 10.000 de locuri. Arena de la Pădurea Verde a fost inaugurată în anul 1935, aici jucând şi celera Ripensia. Pe iarba acestui stadion au călcat legende precum Ciolac, Bindea sau Dobay.

Ripensia Timişoara s-a desfiinţat în 1948. 

Arena a păstrat mult timp aerul boem cu tribunele de lemn. 

Pe acest stadion avea să joace, începând din 1960, nou înfiinţata echipă al Uzinelor Mecanice Timişoara (UMT). A fost şi anul în care a fost fondată una dintre cele mai mari fabrici din Timişoara, care în 1989 avea peste 8.000 de muncitori.

După promovarea echipei UMT în prima ligă, în 2001, stadionul a trecut printr-un proces de cosmetizare. S-au montat atunci şi 5.000 de scaune. 

În 2004, vechea tribună de lemn a fost demolată din motive de siguranţă. 

image



După desfinţarea echipei UMT, în anul 2008, stadionul a fost lăsat în paragină. A început să fie demontat bucată cu bucată. Arena a rămas în proprietatea firmei Prompt SA, acţionarul majoritar al UMT-ului după privatizare. S-a vorbit în ultimii ani că pe acest loc urmează să se construiască un hotel, apoi că se va extinde ştrandul de lângă sau se va ridica un aquaparc. Deocamdată este doar paragină. 

image

Povestea echipei de la Pădurea Verde

Echipa uzinelor, UMT, care a evoluat în alb şi negru a promovat în Divizia C în sezonul 1966-1967. După trei sezoane în eşalonul trei, UMT avea să ajungă în liga secundă. 

Au urmat o retrogradare şi o nouă promovare, pentru ca între 1972 şi 1982 să joace doar în Divizia B. A urmat o nouă retrogradre şi opt ani consecutivi în Divizia C. După revoluţie alb-negrii au oscilat între C şi B. 

image

Una dintre cele mai frumoase performanţe ale celor de la UMT a fost în anul 1998, când echipa a ajuns până în sferturile de finală ale Cupei României. În şaisprezecimi au trecut cu 2-0 de Astra Ploieşti, în optimi, într-un meci disputat la Sibiu, au învins FC Naţional, tot cu 2-0. S-au oprit în sferturi, când după un meci tur-retur, timişorenii au fost eliminaţi de viitoarea campioană din acea ediţie, Dinamo Bucureşti:0-1 şi 0-2. 

image

În sezonul 1999-2000, UMT a primovat în B, iar sezonul următor, în 2001, se consemnează prima promovare în Divizia A. Din nefericire pentru jucătorii de la Pădurea Verde, la finalul camponatului au şi retrogradat înapoi în liga a doua, terminânind pe ultimul loc, cu doar trei victorii, şase egaluri şi 21 de înfrângeri.

image

Echipa avea să se desfiinţeze în anul 2008, în urma unor mari probleme financiare.

La echipa de la Pădurea Verde au evoluat jucători precum Stelian Anghel, Ion Dumitru, Florea Voinea, Ion Almăşan, Cosmin Bar, Florin Bătrânu, Tiberiu Lajos, Orlando Trandu, Alin Paleacu, Florin Călin, Sorin Vlaicu, Petru Săvoiu, Claudiu Balaci, Miroslav Giuchici, Octavian Popescu, Florin Maxim, Valentin Velcea, Alin Artimon, Nincsovics Zoltan, Marius Sasu, Dan Alexa, Florin Motroc sau Emerich Vascko.

image

Printre cei care au antrenat UMT au fost Gheorghe Chimiuc, Aurel Şunda, Costică Rădulescu, Ion Liţă Dumitru, Costică Toma, Remus Steop sau Emerich Dembovschi. 

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite