FOTO Aeroportul-bar de la Buziaş s-a îmbogăţit cu un AN-2. A costat 3.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul de la Buziaş are două avioane FOTO Ştefan Both
Aeroportul de la Buziaş are două avioane FOTO Ştefan Both

Recent, în complexul “Aeroport” de la Buziaş a mai fost adus un avion. Lângă bătrânul LI-2 se află acum şi un Antonov AN-2, transformat tot într-un bar-restaurant.

Staţiunea Buziaş, aflat la 34 de kilometri de Timişoara, trăieşte din amintiri când vine vorba de băi termale, însă are, de ani de zile, o atracţie turistică inedită. Avionul rusesc LI-2 (Lisunov) adus la Buziaş în anul 1978 şi transformat în “aviabar”, a devenit un simbol al micuţului oraş. Iniţial se afla într-o altă locaţie, însă din 1986 a fost adus în spatele Hotelului Silvana, la circa 50 de metri de strada principală. 

Recent, în complexul numit “Aeroport” a mai fost adus un avion. Este vorba de un Antonov AN-2, care a fost transformat tot într-un bar-restaurant. Avionul dezafectat de aviaţia utilitară a costat proprietarul 3.000 de euro. A mai avut însă de lucru la el pentru a-l amenaja pentru clienţi. 

AN-2 este un avion biplan conceput în Uniunea Sovietică, în 1947 ca avion utilitar pentru agriculutră. În anii 60 a început să fie fabricate în Polonia şi China. Acest avion deţine în prezent recordul de cel mai mare avion biplan din lume.

Revenind la vechiul LI-2, era unul din primele modele cu care compania Tarom efectua cursele interne. Un asemenea avion zbura cândva şi pe ruta Timişoara-Bucureşti.

Aeroportul de la Buziaş FOTO Ştefan Both

După revoluţie, avionul-bar a intrat în paragină. Mai mult decât atât, aparatura de bord a fost furată, dispărând şi elemente ale cozii, proiectoarele montate în aripi, mobilierul, uşa şi tot ce se putea lua de pe el.

În anul 2005, s-au găsit investitori care au avut curajul să pună în valoare acest inedit obiectiv turistic, avionul fiind preluat de o firmă din Buziaş. Aeronava a fost reamenajată complet la interior, unde acum funcţionează în sezonul rece un bar cu 24 de locuri şi sub avion a fost construită o modernă terasă de vară cu capacitatea de 100 de locuri. 

Aeroportul de la Buziaş FOTO Ştefan Both

Alături de cele două avioane, a fost amenajat şi un “turn de control”, unde se află locuri rezervat pentru categoria “lux”. 


Citeşte şi:

Trasformarea miraculoasă a unui avion rusesc abandonat pe marginea drumului. "Aeroportul" - restaurant care a devenit punct de atracţie al unei staţiuni turistice

Anticul Antonov AN-2, cel mai mare avion biplan din lume, încă zboară în România. Aparatul de zbor a intrat în producţie în urmă cu 70 de ani

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite