FOTO Încep lucrările de reabilitare la Palatul Miksa Steiner, spectaculoasa clădire cu aspect de arhitectură Gaudi din Timişoara

FOTO Încep lucrările de reabilitare la Palatul Miksa Steiner, spectaculoasa clădire cu aspect de arhitectură Gaudi din Timişoara

S-au montat schelele pe clădirea din colţul Pieţei Unirii FOTO Facebook/PNL Timiş

Considerată una dintre cele mai frumoase clădiri din Timişoara, fosta Bancă de Scont (Palatul Steiner Miksa) îşi va regăsi eleganţa şi prestanţa de altă dată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Constructorul a început luni să monteze schela şi, în perioada următoare, vor începe lucrările de consolidare ale acoperişului la fosta Bancă de Scont (Casa Steiner Miksa), imobilul cunoscut astăzi şi pentru sediul Partidul Naţional Liberal.
 
Intervenţiile se vor face etapizat, la faţadă, la acoperiş, la structură şi în interior, anunţă PNL Timiş, pe pagina oficială de Facebook.
 
Costul estimat al reabilitării este de aproximativ 500.000 de euro, partea care revine PNL fiind de peste 100.000 euro, restul sumei fiind împărţit în funcţie de cota parte a celorlalţi proprietari. 

 
Imobilul a fost construit ca sediu al Băncii de Scont al Ungariei, şi clădire de apartamente pentru chiriaşi, între anii 1906 şi 1908, după planurile arhitecţilor din Budapesta, Komor Marcell şi Dezső Jakab. 
 
Stilul arhitectural se încadrează în curentul Seccesion cu motive ale folclorului maghiar, însă numeroşi specialişti afirmă că există o influenţă Gaudiană. 

 
"Komor Marcell şi Jakab Desző au fost doi tineri arhitecţi evrei de un foarte mare talent în urmă cu 100 de ani. Erau discipolii arhitectului Lechner Ödön. Lechner a fost un arhitect foarte important. El este creatorul secessionului maghiar. A inventat un stil original cu elemente inspirate din arta populară maghiară. În multe ţări Secession-ul a inclus în compoziţii elemente din folclor. Să nu uităm că în momentul respectiv, în jurul anului 1900, naţionalismul european era în vogă.

 
Multe popoare europene îşi descopereau identitatea şi se construiau în acel moment statele naţionale. În România, în Finlanda şi în multe alte ţări, Secession-ul a prins accente naţionale foarte puternice. Komor Marcell şi Jakab Desző au fost doi tineri foarte ambiţioşi, foarte talentaţi care şi-au creat propria firmă în Budapesta şi au construit clădiri în capitală şi în tot Imperiul Austro-Ungar. Cei doi au creat clădiri de o mare valoare artistică. Au avut ocazia să-şi pună în valoare talentul şi să construiască clădiri foarte frumoase. Komor Marcell care a trăit între anii 1868- 1944, a avut un sfârşit tragic. A fost deportat de către crucile cu săgeţi maghiare, legionarii maghiari. A fost omorât aproape de graniţa Ungariei cu Austria. Acest om a murit împuşcat în cap, în noroi după ce a lăsat în Imperiul Austro-Ungar cele mai frumoase clădiri imaginabile. Aceasta este o soartă evreiască, din păcate, destul de caracteristică pentru evreii central-europeni.


 
Komor a scris articole, scria la revista antreprenorilor din Budapesta, chiar a condus acea revistă. A scris şi despre stilul Secession, era un intelectual adevărat, cânta la vioară. Împreună cu Jakab Desző colegul său, puţin mai în vârstă, timp de 20 ani şi-au menţinut biroul de succes în Budapesta. Acesta a avut norocul să moară în 1932 şi nu a avut soarta tragică a colegului său mai tânăr”, aflăm de la arhitectul Gabriel Szekely.
Faţada Palatului Miksa nu are nicio linie dreaptă, doar curbe, şi frumoase decoraţii de ceramică create la fabrica Zsolnay din Pécs - Ungaria. 

 
Antreprenorul Steiner Miksa era un investitor evreu, foarte bogat, care avea fabrici în Timişoara. El producea clei de oase şi vindea cărbuni, cox. Faţada expresivă cuprinde diverse simboluri - de exemplu stupul de albine (simbolul băncilor). Steiner Miksa era şi directorul Băncii de Scont al Ungariei, filiala Timişoara.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: