Filmul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” ajunge şi în oraşul unde a sunat ceasul pentru dictator VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
”Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” nu trebuie ratat
”Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” nu trebuie ratat

Premiera celui dintâi film despre dictatorul român de după 1989: „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, a fost regizat de cineastul timişorean Andrei Ujică.

Bănăţenii pot vedea primul film biografic despre Nicoale Ceauşescu, vineri, de la ora 19.00, în Sala Studio. Filmul este regizat de Andrein Ujică, care s-a născut la Timişoara, în 1950, dar a emigrat în germania în anii 80.

Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” acoperă 25 de ani din viaţa fostului dicttator, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbuşirea din 1989.



La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic dacă el se cheamă Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu”, a spus Andrei Ujică (foto).



Film apreciat la marile festivaluri

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes şi a fost prezentată, în această toamnă, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver şi Londra.  Filmul a obţinut Marele Premiu al secţiunii documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF), una dintre cele mai importante manifestări de gen.


Andrei Ujică
Nicolae şi Elena Ceauşescu


Festivalul norvegian are în program în jur de 120 de titluri anual şi se concentrează pe autorii cu viziuni radicale şi inovative în regie.

În septembrie, filmul despre mărirea şi decăderea dictatorului român a fost unul dintre cele opt titluri din selecţia de câteva sute a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto care a primit punctajul maxim din partea celor 33 de critici străini reuniţi de publicaţia online IndieWIRE.

Mai citiţi:

Cea mai neagră pagină din istoria României ajunge pe peliculă: Masacrul de la Odessa

Film cu buget zero despre o fetiţă ucisă de un glonţ rătăcit în timpul Revoluţiei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite