Fenomenul Bitcoin: Dacă în urmă cu 12 ani ai fi investit 1.000 de dolari, astăzi aveai 280 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bitcoin doborară record după record FOTO arhivă Adevărul
Bitcoin doborară record după record FOTO arhivă Adevărul

Bitcoin, cea mai importantă criptomonedă din lume, a aniversat 12 ani în urmă cu câteva zile. 2020 a fost anul în care instituţii financiare şi fonduri de investiţii din întreaga lume s-au întrecut în a cumpăra Bitcoin şi crypto.

În data de 3 ianuarie 2009 a fost minat primul block din reţeaua Bitcoin. În această lună, creaţia lui Satoshi Nakamoto a împlinit 12 ani de existenţă şi e mai puternică ca niciodată. În decembrie 2020, cea mai importantă monedă virtuală din lume a valorat aproximativ 30.000 de dolari per unitate, însă acest maxim istoric a fost deja depăşit la începutul acestui an. Mai exact, în 6 ianuarie, valoarea unui BTC a atins 35.690 de dolari. Calculele sunt simple… Dacă în urmă cu 12 ani ai fi investit 1.000 de dolari în Bitcoin (care valora între 0,14 şi 0,30 cenţi pe unitate), astăzi aveai 280 de milioane de dolari. 

„12 ani de Bitcoin ne-a arătat cea mai spectaculoasă creştere din istorie a vreunui asset (n.red. - bun, activ, capital). Iniţial, Bitcoin nu a valorat nimic, a durat o perioadă în care lumea a înţeles ce înseamnă şi să înceapă să-l cumpere, să-l stocheze. La un moment dat, prin vara anului 2010, cineva şi-a comandat o pizza şi a propus să plătească cu 10.000 de Bitcoin. Aceasta a fost prima cumpărătură făcută cu o monedă digitală. La valoarea actuală, 10.000 de BTC înseamnă 3,4 miliarde de dolari. Am asistat cu toţii la evoluţia explozivă a preţului din ultimele săptămâni, în care Bitcoin a spart prag după prag, uimind şi intimidând foarte multă lume. Asta nu se întâmplă din senin, pentru că unii încearcă să se îmbogăţească prin speculă. Mai repede aş spune că lumea a înţeles ce înseamnă Bitcoin şi avantajele pe care le are în a păstra valoare în timp, mai ales în perioade istorice mai delicate”, a declarat Valentin Vâlcu, specialist şi investitor în criptomonede, creatorul unul blog pentru amatorii de cripto.  
 

Evoluţia BTC în ultimul an Miliarde de dolari au intrat în crypto 

Explozia din 2020 are legătură şi cu criza mondială provocată de coronavirus. Bitcoin şi-a făcut treaba pentru care a fost conceput: aceea de a păstra valoare. „2020 a fost anul în care mari instituţii financiare şi fonduri de investiţii din întreaga lume s-au întrecut în a cumpăra Bitcoin şi crypto. Miliarde de dolari au intrat în crypto şi vor continua să intre, atât în Bitcoin, cât şi în proiectele inovatoare care au la bază tehnologia blockchain şi a transferului de valoare”, a explicat Valentin Vâlcu. 

Bitcoin a fost scânteia care a pornit o revoluţie, care astăzi este reprezentată de industria crypto. Scepticii au strigat în permanenţă că Bitcoin este o fraudă, că nu merită atenţie, că va dispărea în neant aşa cum a şi apărut. A fost sau nu înţeles, a fost privit cu scepticism, dar şi cu entuziasm. Pe unii i-a sărăcit, pe alţii i-a îmbogăţit.  

„Oportuniştii nu au stat prea mult pe gânduri, l-au cules şi l-au păstrat cu grijă, cu speranţa că poate odată va valora mai mult decât în ziua în care l-au cumpărat. Entuziaştii, vizionarii, inginerii, programatorii şi oamenii de ştiinţă l-au întors pe toate părţile, au încercat să îl înţeleagă şi să îi ducă ideea mai departe”, a mai spus Valentin Vâlcu. 

Există o limită de 21 de milioane de Bitcoin 

Bitcoin a fost programat pentru existenţa a 21 de milioane de unităţi. Deşi au fost minate deja peste 18 milioane de monede virtuale, limita nu se va atinge foarte curând. Obţinerea de Bitcoin se va face din ce în ce mai lent, urmând ca unitatea cu numărul 21.000.000 să fie minată în jurul anului 2100.  

„Din totalul de aproximativ 18 milioane de Bitcoin, mai sunt de minat sub trei milioane de monede. Dar în aceşti 12 ani, foarte mulţi Bitcoin s-au pierdut. Se estimează că peste 5 milioane sunt pierduţi pentru totdeauna. Din neglijenţă, din nepăsare, din furt sau pur şi simplu pentru că oamenii şi-au pierdut frazele de recuperare ale walet-urilor (n.red. protecţia portofelelor virtuale se face prin succesiuni de cuvinte aleatorii numite "fraze de recuperare", care daca sunt pierdute, fac imposibilă recuperarea banilor din adresa respectivă)”, a mai spus Valentin Vâlcu.  

Imagine indisponibilă

Funcţionează după principiul pieţei: cerere şi ofertă 

Valoarea Bitcoin este dată de raritate - cantitatea finită, imposibilitatea de a fi copiat - ci doar mutat, uşurinţa cu care poate fi păstrat şi transportat, şi nu în ultimul rând de încrederea oamenilor în tehnologie. Fluctuaţia preţului este dată de tranzacţii: cu cât sunt mai mulţi cumpărători, cu atât preţul creşte, şi invers, dacă sunt mai mulţi vânzători valoarea scade. 

„Valoarea este dată de încrederea oamenilor în mecanismul de funcţionare a Bitcoinului. Este infailibil. Nu poate fi spart sau hăcuit. Creşterea assetului este dată de cerere. Când vedem creştere de preţ, înseamnă că mai mulţi oameni cumpără decât vând. Sunt mulţi oameni care s-au îmbogăţit pentru că au avut şansa de a se întâlni cu această tehnologie din timp, au pus câţiva bani acolo şi într-un timp relativ scurt a devenit o avere”, a afirmat Valentin Vâlcu. 

JP Morgan: Valoarea reală a Bitcoinului este 146.000 de dolari 

Acum, când un Bitcoin valorează peste 30.000 de dolari, mulţi se întreabă dacă mai are sens să cumpere. Specialiştii spun că preţul acestei monede va atinge într-un timp relativ scurt 100.000 de dolari, iar pe viitor o unitate ar putea valora chiar jumătate de milion de dolari. 

Zilele trecute, gigantul bancar de investiţii JP Morgan a declarat că preţul actual al Bitcoinului este sub valoarea reală, care ar trebuie să fie de 146.000 de dolari. 

„Creşterea din ultima perioadă la care am asistat cu toţii se datorează şi faptului că 2020 a fost un an extrem de dificil şi se prefigurează o criză economică de mare amploare. Probabil cea mai mare pe care am văzut-o în istoria modernă, chiar mai mare decât cea din 1930. Acest lucru ar putea să amplifice creşterea în preţ a Bitcoinului. În 2020, preţul a crescut de aproape zece ori mai ales datorită faptului că în joc au început să intre instituţii financiare mari, care au început să investească masiv în Bitcoin, înţelegând tehnologia din spate. Trăim într-o lume în care aproape toate lucrurile sunt digitale, inclusiv valoarea. Aceste mari fonduri au rapoarte trimestriale în care arată câţi Bitcoin au reuşit să cumpere. Pe ei nu-i interesează preţul, îi interesează să cumpere! Ştiu că la preţul actual Bitcoin este încă ieftin. Vor fi în existenţă doar 21 de milioane, dintre care sunt pierduţi peste cinci milioane. Altfel spus, sunt mai puţini Bitcoini decât milionari pe planetă. Lumea va dori să deţină cel puţin un Bitcoin sau o anumită cantitate de Satoshi, care este subunitatea lui Bitcoin”, adaugă Valentin Vâlcu. 

Imagine indisponibilă

Guvernele vor trece la tehnologia blockchain 

Bitcoin este o monedă digitală foarte bine securizată şi necontrolată de guverne. „Bitcoin e o reţea descentralizată, menţinută de mineri. Majoritatea operaţiunilor de mining se fac din China, dar mai sunt şi în alte ţări. Acum trei luni, guvernul din Iran a anunţat că subvenţionează minerii, care sunt încurajaţi să dea Bitcoinul statului, să nu-l vândă pe pieţele libere. Eu cred că este o chestiune de timp  - cel târziu până anul viitor, până când o bancă centrală a unei ţări din lume va anunţa că deţine Bitcoin. Bănci private din India, Coreea de Sud şi Mongolia au anunţat că deţin Bitcoin. Frica de a interzice Bitcoin persistă, dar este nejustificată. Tehnologia din spatele Bitcoin a născut o adevărată industrie, industria cripto, care va înlocui mecanismele financiare uzate şi învechite. S-au realizat sisteme şi platforme descentralizate mult mai capabile şi uşor de folosit în industria finanţelor. Guvernul din Ucraina a anunţat că va folosi reţeaua Stellar – o altă monedă digitală de top 10, pentru a crea propria monedă digitală. Multe ţări vor trece la tehnologia blockchain”, a mai declarat Valentin Vâlcu. 
 

bitcoin


Mulţi cred că au pierdut trenul pentru a investi în Bitcoin, dar se orientează spre alte criptomonede. Valentin Vâlcu recomandă cumpătare şi înţelegerea fenomenului.  

„Cine a vrut să se îmbogăţească din Bitcoin a avut şansa acum zece ani. Este posibil în continuare, dar doar având foarte mare grijă. Există o grămadă de proiecte în cripto, cu un potenţial enorm de creştere în următorii ani. Dar este extrem de riscant. Industria cripto este extrem de efervescentă, înaintează cu o viteză enormă şi sunt încă multe lucruri de speculat. În Bitcoin se investeşte acum cu bani mulţi, pe termen lung, ştiind că la un moment dat poate atinge chiar şi un milion de dolari”, acompletat Vâlcu.  

Cum se obţine Bitcoinul

Bitcoin este o criptomonedă, cum toată lumea ştie. Înainte de toate, este însă un concept care a demonstrat că prin Internet nu se poate muta şi poate stoca nu doar informaţii, ci şi valoare. 

„Este greşit să ne gândim la minare ca la un mod de a obţine criptomonede. Minarea în sine are un scop, acela de a menţine reţeaua în funcţiune. Bitcoin funcţioneză pe tehnologia blockchain, care este în permanentă evoluţie. Blocurile din acest lanţ conţin tranzacţiile din toată perioada acestei monede, de la prima până la ultima. Acestea sunt legate între ele şi criptate. Viteza de evoluţie a blockchan este de aproximativ zece minute (n.red. se crează un bloc la fiecare zece minute). Iar cel care-l creează primeşte premiul de 6,25 de BTC. Cei care minează Bitcoin sunt plătiţi pentru a menţine reţeaua. Reţeaua dă un premiu în Bitcoin celui care găseşte cheia de criptare pentru a valida următorul bloc. Minerii nu au nimic de calculat, aşa cum unii oameni cred, ci pur şi simplu, prin puterea de minare, ei trebuie să găsească un număr ca să ducă blockchainul mai departe. La fiecare zece minute, cine găseşte numărul respectiv şi validează ultimul bloc, primeşte de la reţea un premiu. Iniţial, un minier câştiga 50 de bitcoin. O dată la patru ani, acest premiu se înjumătăţeşte. Prima dată s-a întâmplat în 2012, apoi în 2016, iar a treia oară s-a întâmplat în 2020, în 12 mai. Aşa se face că acum premiul primit de mineri este 6,25 de Bitcoin pentru un bloc, lucru care-l face din ce în ce mai rar”, a explicat Vâlcu. 

Minare Foto Wikipedia

Computere folosite la minarea de criptomonede Foto Wikipedia
 

A doua cea mai importantă monedă digitală, după Bitcoin, este Ethereum. Astăzi, o unitate de Etherium valorează un pic peste 1.100 de dolari. În acest moment, există pe piaţa digitală câteva mii de criptomonede, valoarea lor fiind între câţiva cenţi şi câteva zeci de dolari. În acest moment, valoarea totală de piaţă a criptomonedelor este un trilion de dolari; mai exact 963 de miliarde de dolari. 
Volumul de tranzacţionare pentru criptomonede în ultimele 24 de ore este de peste 152 de miliarde de dolari.

Vă  recomandăm să mai citiţi:

Cursuri despre criptomonede, la UVT. Premieră în România. Confondatorul Etherium susţine unul din module

Poate fi bitcoin o alternativă la aur? Ce spun experţii XTB şi JP Morgan

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite