Fenomen astronomic spectaculos şi destul de rar: Eclipsa de Soare văzută din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul maxim a eclipsei la Timişoara va fi ora 11.50
Momentul maxim a eclipsei la Timişoara va fi ora 11.50

Vineri, 20 martie 2015 are loc un fenomen astronomic foarte spectaculos şi destul de rar în ultimii ani: o eclipsă de Soare. Timişorenii sunt aşteptaţi la Observatorul Astronomic.

Eclipsa este totală doar în partea de nord a Oceanului Atlantic şi Oceanul Arctic, iar de pe uscat numai din Insulele Faroe şi Svalbard. Eclipsa este vizibilă ca fiind parţială de pe aproape tot teritoriul Europei, nordul Africii şi nordul Asiei. 

„În Timişoara magnitudinea eclipsei este de 60,80%, ceea ce înseamnă că peste jumătate din discul solar va fi acoperit de umbra Lunii. Ca şi o curiozitate în aceeaşi zi, cam cu 12 ore după eclipsă are loc echinocţiul de primăvară (momentul de început al primăverii astronomice)”, spun cei de la Astroclubul Antares, care vor organiza un eveniment special la Observatorul Astronomic, cu ocazia eclipsei.

În Timişoara eclipsa începe la ora 10.41, şi se termină la ora 13.01, momentul maxim având loc la ora 11.50.

Ziua Porţilor Deschise va avea loc la Observatorul Astronomic, între orele 10-14, la sediul din Piaţa Axente Sever nr 1 (în zona Piaţa Bălcescu). Alături de astrocluburile Antares şi Altair, evenimentul mai are ca organizatori Academia Română, Filiala Timişoara şi Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Fizică.

„Se va vorbi despre eclipse, se vor prezenta câteva instrumente astronomice şi în caz de condiţii meteo favorabile vom observa împreună Eclipsa de Soare cu ajutorul a mai multe instrumente din dotarea Observatorului Astronomic, dar şi ale astronomilor amatori timişoreni. Intrarea este liberă. Va aşteptăm cu drag”, mai spun cei de la Antares.

Eclipsa de soare

Organizatorii atrag atenţia că observarea discului solar fără protecţie poate provoca daune permanente ochilor sau chiar orbire, deoarece intensitatea luminoasă a Soarelui este atât de mare încât într-o secundă vă poate distruge ochiul, adică retina. 
 

De aceea niciodată nu se priveşte spre Soare, nici “pe furiş” şi nici “foarte scurt”! 


„Pragul duratei de expunere pentru a produce un prejudiciu retinal observabil este mai mic de 60 de secunde. Pierderea funcţională a vederii poate apărea şi prin expuneri repetate seminificativ mai scurte, deoarece efectele distructive asupra retinei sunt cumulative. Riscul retinopatiei solare este ridicat deoarece rănirea ochiului are loc fără senzaţia de durere, retina neavând senzori nervoşi. Ochelarii de soare nu protejează ochii! Folosiţi numai ochelari speciali pentru eclipsă!”, averizează cei de la astroclubulul Antares.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite