Fascinanta poveste a pantofilor Guban. Secretele celebrului brand, dezvăluite de Tiberiu Guban, fiul celui care l-a întemeiat şi inventatorul pielii artificiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pantofi guban

Fabrica de pantofi Guban de la Timişoara a fost una din cele mai celebre mărci ale capitalei Banatului. Tiberiu Guban, fiul lui Blazius Guban, întemeietorul fabricii de încălţăminte, are 94 de ani.

Tiberiu Guban, fiul lui Blaziu Guban – întemeietorul celebrei fabrici de încălţăminte, genţi şi mase plastice din Timişoara, are 94 de ani. Trăieşte într-o casă modestă în zona Elisabetin. Este înconjurat în casă de amintiri legate de fabrica Guban, înfiinţată în 1935 de tatăl său, unde el a lucrat o viaţă întreagă ca inginer. 
 

Toate amintirile lui Tiberiu Guban sunt astăzi dureroase. Când vorbeşte despre fabrică îi dau lacrimile. „Tata a lăsat fabrica la un nivel incredibil. După moartea lui, au fost puşi tot felul de directori care nu se pricepeau la nimic. Au fost 16 directori care nu erau interesaţi decât să jefuiască. Au furat tot timpul…Ştiţi care a fost mulţumirea după Revoluţie? În 1992, când am vrut să intru în fabrică, directorul de atunci mi-a interzis. Mi-au spus că nu mai am voie...”, a spus Tiberiu Guban, pentru „Adevărul”.

A inventat pielea artificială

Tiberiu Guban a fost şi un mare inventator, având în portofoliu 16 brevete de invenţie în domeniul maselor plastice. Îi mergea mintea teribil, avea idei, iar printre numeroasele brevete de invenţie care îi poartă numele se află şi pielea artificială pentru încălţăminte. În anul 1956, începea la Timişoara producţia de serie a pielii artificiale.

Acum nu mai are nimeni nevoie de el, chiar dacă spune că vrea să ajute.
 

Vreau să trimit câteva invenţii preşedintelui Klaus Iohannis. Eu nu mai pot să lucrez acum, am totuşi 94 de ani. Nu mai pot nici să scriu. Dar am câteva realizări care au fost făcute şi de care nu a auzit nimeni. Am o soluţie pentru ca niciodată să nu mai avem probleme din cauza inundaţiilor. Nu vă pot spune soluţie, pentru că în România ţi se fură imediat ideea”, a declarat Tiberiu Guban.
 

Tristeţea lui Guban este cu atât mai mare cu cât în urmă cu două luni şi-a îngropat soţia, care era de ani buni bolnavă şi imobilizată la pat. “Nici mie nu mi-e bine. Acum câţiva ani am fost operat de menisc. Mi-au pus o tijă. Dar acum mă deplasez greu, am dureri. Nu ştiu cât mai am de trăit. Sper că nu prea mult. Nu este uşoară bătrâneţea. Eu nu mai am ce face pe acest Pământ”, a mai spus Tiberiu Guban.

Cetăţean de Onoare a Timişoarei

Dacă treci pragul casei lui Tiberiu Guban, acesta va înşira imediat pe o masă din sufragerie cutiile pline cu amintiri: invenţii, fotografii, documente, grafice, mostre, articole din ziare. Pe perete se află şi unul din puţinele recunoştinţe faţă de realizările sale: diploma pentru titliul de Cetăţean de Onoare a Timişoarei, care i s-a decernat în 2012. 

image

Tiberiu Guban nu a rămas cu nimic din imperiul ridicat de tatăl său, deşi fabrica există şi astăzi. Este drept că în acte are alt nume, dar duce mai departe marca Guban. Acum, fostul inginer are o pensie de 2.200 de lei. „Nu am primit nimic înapoi. Ne-am judecat, dar nu am avut bani să plătesc avocaţi. Cum e posibil să se folosească şi astăzi cineva de numele tău, numele familiei tale? Pot să spun că toată munca noastră a fost în zadar“, a mai spus Tiberiu Guban, într-un interviu acordat anul trecut pentru “Adevărul”.

Povestea a început în 1935  

Legenda spune că pantofi Guban au fost purtaţi cândva de fostul preşedinte american Harry Truman, de actriţele Sophia Loren şi Gina Lorobrigia, de Regele Mihai I de poetul Tudor Arghezi, Gheorghe Gheorghiu-Dej, de Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Totul a pornit în 1935, când Gubanul a început să funcţioneze la Timişoara ca un mic atelier de creme de ghete. Fabrica s-a născut din ambiţia unui om cu doar cinci clase primare, născut într-un sat din judeţul Bihor, Blaziu Guban, tatăl lui Tiberiu. 


Fabrica Guban din Timişoara a fost singura din ţară care a scăpat de naţionalizare în 1948, deşi se făceau presiuni asupra lui Blaziu Guban.

În anul 1978, Blaziu Guban a murit, iar fiul său, Tiberiu Guban (foto), care i-a fost ucenic, i-a urmat la conducere tatălui său până în 1992, când s-a pensionat. După Revoluţia din 1989, din cei 3.000 de angajaţi mai rămăseseră doar câteva sute. Încet-încet s-a renunţat la producţia de mobilier, apoi la candelabre şi în final şi la crema de pantofi şi cea de încălţăminte de bărbaţi, rămânând doar producţia de pantofi de damă.

Abia în anul 1995 s-a reuşit privatizarea fabricii, iar acum aceasta poartă numele de SC GP&Company S.A. şi face parte dintr-un grup de firme cu capital italian, însă foloseşte marca Guban pe produse.


Citiţi şi:

FOTO Povestea fabricii Guban din Timişoara, fondată de un om cu cinci clase: de la Sophia Loren la vitrinele marilor malluri din ţară

Ion Mihai Pacepa, spaima bagajelor lui Guban: „Au trimis un bandit pe capul nostru în Germania”

O fabrică românească funcţionează la Timişoara fără întrerupere de aproape 100 de ani. A scăpat cu bine de război şi de privatizarea erei post-revoluţionare

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite