Fascinanta poveste a ciobanului ales primar în comuna în care a ajuns, când a fugit de acasă, ca slugă a unui oier din sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul primar al comunei Secaş, Simion Pop FOTO Daniel Dancea
Noul primar al comunei Secaş, Simion Pop FOTO Daniel Dancea

Comuna Secaş a fost vedeta alegerilor locale din acest an, uimind toată ţara cu o prezenţă la vot de peste 200%. În urma numărării voturilor, câştigător detaşat a ieşit candidatul UNPR Simion Pop. Acesta are o poveste de viaţă impresionată, ajungând să conducă comuna în care a ajuns la 15 ani în postura de slugă a unui fermier căruia i-a devenit mai târziu şi ginere.

Una dintre cele mai dure lupte pentru funcţia de primar la alegerile locale din acest an s-a dus în localitatea timişeană Secaş. Secţiile de votare din Crivobara şi Secaş (cele două sate care formează comuna) au înregistrat prezenţe uriaşe la vot datorită numărului foarte mare de alegători care au votat în baza vizei de flotant. Candidaţii au recunoscut că aşa se luptă la Secaş pentru primărie, iar în final a fost ales primar candidatul UNPR Simion Pop.

„De când am intrat în competiţia asta am ştiut că voi câştiga pentru că toţi localnicii au fost de partea mea. De aceea şi la Crivobara s-au întors mulţi la locurile natale să voteze. Chiar doresc să fac ceva pentru comuna asta pentru că totul e lăsat de izbelişte”, a declarat Simion Pop după aflarea rezultatelor. Noul primar al comunei Secaş are 10 clase şi este proprietarul unei ferme de peste 1.000 de oi. „Simi”, aşa cum îi spun localnicii, are o poveste de viaţă fascinantă, pornind de jos ca cioban angajat la cel care avea să îi devină socru.

Plecat de acasă la 15 ani

Noul primar al comunei Secaş provine dintr-o familie cu 7 copii din judeţul Mureş. Provenind dintr-o familie săracă, Simion Pop şi-a luat viaţa în mâini la 15 ani, când a ajuns în Banat, unde a fost a fost cioban.  S-a întors pentru o perioadă în satul natal, a făcut armata şi s-a reîntors în Banat, pe meleagurile Secaşului, unde s-a angajat cioban la cel care avea să îi devină mai târziu socru. Din cioban angajat, Simion Pop a ajuns să aibă propria fermă de oi, iar acum este unul dintre ciobanii importanţi din judeţ, cu aproximativ 1.000 de animale. 

„M-am descurcat singur, pe picioarele mele. Am ajutat mulţi oameni fără să mă gândesc că voi candida vreodată de primar”, povesteşte Simion Pop, potrivit căruia familia soţiei sale nu a avut nicio problemă în momentul în care ciobanul angajat la ferma familiei s-a căsătorit cu fiica fermierului. „Nu a fost nicio problemă. Dimpotrivă, chiar ei au vrut. Am fost un băiat foarte cuminte şi ascultător”, a mai declarat Simion Pop, care are o fiică şi se declară foarte mândru de familia sa.

A ajuns primar fără să promită nimic

Ca toţi ciobanii care au multe oi, Simion Pop stă foarte bine din punct de vedere financiar şi spune că are tot ce îi trebuie. Chiar dacă are contract pentru păşune cu primăria, noul primar al comunei Secaş susţine că nu l-a interesat să facă afaceri cu primăria, aşa cum fac alţii, pentru subvenţii, ci strict pentru a avea unde să îşi pască oile. „Poate să vină cine vrea să mă verifice pentru că am muncit foarte mult, curat. Nu am făcut nicio afacere cu statul. E normal să am un contract de păşune cu statul. Ciobanii întodeauna au ţinut animale şi ne interesează păşunile să ne putem face meseria. Pe mine nu mă interesează păşunea ca să iau subvenţia, ci să îmi pot paşte oile. Socrul meu e din '80 aici. Nu se pune problema că a fost interesul să facem ca să luăm una şi alta. Pentru noi, că se dau subvenţii sau nu se dau e totuna. Nu e importantă subvenţia”, a spus Pop.

Acesta a mărturisit că a ajuns primar fără să promită nimic pentru că nu a ştiut ce să promită până nu vede ce este la primărie. „Vreau să văd cum stau lucrurile. Nu am ieşit să mint. Le-am spus la oameni: ‹‹Dacă aveţi încredere în mine, să nu credeţi că eu dacă câştig mâine vă curge lapte şi miere pentru că nu ştiu exact care este situaţia în primărie››. Eu dacă promit ceva trebuie să mă ţin de cuvânt. Eu de când sunt pe picioarele mele, nu există om pe care să nu îl fi ajutat. Dacă am promis, şi dacă m-am îngropat în pământ jumătate, am încercat să rezolv situaţia. Eu ştiu ce înseamnă să ai şi ce înseamnă să nu ai. Ştiu de unde am plecat, ştiu unde sunt. Îmi văd lungul nasului şi sper din tot sufletul să rămân aşa”, a spus primarul din Secaş, care promite să nu uite niciodată de unde a plecat.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite