Familia Nan, rămasă fără copii în Norvegia, primeşte o nouă lovitură. Cei doi micuţi au fost despărţiţi şi obligaţi să trăiască în familii diferite

Familia Nan, rămasă fără copii în Norvegia, primeşte o nouă lovitură. Cei doi micuţi au fost despărţiţi şi obligaţi să trăiască în familii diferite

Familia Nan, stabilită în Norvegia, a rămas fără copii în luna octombrie a anului trecut FOTO Arhiva personală

Coşmarul familiei Nan Dumitru şi Mihaela pare să nu se mai sfârşească. Rămaşi fără copiii luaţi de Protecţia Copilului din Norvegia în luna octombrie a anului trecut, cei doi soţi au primit o nouă veste cumplită. Copiii, plasaţi într-o familie surogat după preluarea din familia Nan, au fost despărţiţi, trăind acum în familii diferite.

Dumitru şi Mihaela Nan, familia din Maramureş stabilită în Norvegia şi rămasă fără cei doi copii luaţi de Barnevernet, trăiesc o dramă fără sfârşit. După ce în luna octombrie a anului trecut, familia de români a rămas fără copii, primind dreptul să îi vadă o dată pe săptămână, la începutul lunii februarie a acestui an, familia Nan a primit o nouă veste devastatoare: părinţilor li s-a permis să îi vadă pe copii doar de patru ori pe an. Ultima veste primită de familia Nan a a fost picătura care a umplut paharul: cei doi copii, de doi şi şapte ani, care trăiau în aceeaşi familie de plasament, au fost despărţiţi.

Mihaela Nan a declarat pentru „Adevărul” că explicaţia primită pentru despărţirea copiilor a fost aceea că mama surogat, în grija căreia au fost plasaţi cei doi copii, nu mai poate face faţă cu ambii copii. Potrivit Mihaelei Nan, Barnevernet a asigurat-o că se vor căuta soluţii pentru ca băieţelul de doi ani şi sora lui de şapte ani să fie împreună, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Vineri dimineaţă mi-au spus că băiatul a luat contact în ultimul timp cu noii părinţi şi că vineri s-au dus să îl ia. Mi-au spus  că nu au personal, că sunt supraaglomeraţi. Nu mi-au spus dacă a plâns, dacă s-a întâmplat ceva. Eu ştiu că fetiţa este teaumatizată pentru că atunci când ne întâlneam ea nu bea suc, de exemplu, fără să-i dea prima dată băiatului”, a declarat Mihaela Nan. Românca a declarat pentru „Adevărul” că a încercat să facă solicitări pentru a primi lămuriri, dar nu a primit niciun răspuns, neştiind nimic în momentul de faţă de băiat. 

„Nu vor să îmi dea niciun fel de detaliu. Nu îmi spun absolut nimic. Nu ştiu când au fost despărţiţi. Ei au spus că vineri, dar cred că s-a întâmplat mai devreme. Am făcut plângere, dar nici nu îi interesează. Am trimis emailuri, nici măcar nu au bunul simţ să îmi răspundă. Mi-au rupt toate contactele cu copiii. Nu îmi dau nicio hârtie. Încă mai consider că trăiesc un scenariu dintr-un film. Oriunde ai face plângeri nu te bagă nimeni în seamă. Oricât de puternic ai fi, oaemnii ăştia te distrug. Şi-au încălcat toate legile lor, dar măcar să mă lase să vorbesc cu copiii”, a mai declarat Mihaela Nan.

Măturiile dramatice ale părinţilor

Dumitru şi Mihaela Nan au rămas fără copii, fiind acuzaţi de violenţe asupra micuţilor după ce fetiţa de şapte ani a declarat că a fost bătută. Din prima săptămână din care au rămas fără copii, Dumitru şi Mihaela Nan au primit dreptul de a-i vedea pe Bianca şi Dragoş, aflaţi la o distanţă de 300 de km de casă, câte două ore pe săptămână.

Într-un interviu pentru „Adevărul”, Dumitru Nan a declarat că întâlnirile cu copiii au loc într-o cameră de hotel, în prezenţa asistenţilor de la Serviciul de Protecţie a Copilului, care îşi iau notiţe. Momentele întâlnirilor cu copiii descrise de Dumitru Nan sunt dramatice.  „La prima întâlnire de la o săptămână când au luat-o, am mers să îi vedem. Bianca nu a avut nicio ezitare. A sărit direct în braţe la mine. În astea două ore, mai mult de o oră a stat în braţe la mine şi o mai pupam. Am fost acuzat că a fost foarte jenant că am ţinut fetiţa la mine în braţe şi am pupat-o. La despărţire, Bianca ţipă, se ţine de mână că vrea la noi. A durat jumătate de oră să ne despărţim. Plângeau să vină la mine în braţe”, a povestit Dumitru Nan, pentru „Adevărul”, în momentul în care a decis să îşi facă public cazul.
 

Sistemul de Protecţie a Copilului din Norvegia, Barnevernet, a ajuns în atenţia publicului din România şi diaspora după ce Marius şi Ruth Bodnariu, o familie mixtă româno-norvegiană a rămas fără cei cinci copii, dintre care cel mai mic avea patru luni în momentul în care a fost luat din familie. Părinţii au fost acuzaţi de violenţe asupra copiilor. Marius şi Ruth Bodnariu au declarat că s-a mai întâmplat să le aplice copiilor corecţii fizice, dar niciodată nu i-a abuzat. Cazul Bodnariu a declanşat ample proteste internaţionale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările