„Fabrica de copii”, pusă pe butuci de procurorii DIICOT, cere repornirea temporară a „producţiei”

„Fabrica de copii”, pusă pe butuci de procurorii DIICOT, cere repornirea temporară a „producţiei”

Medicul Giatras Konstantinos, anchetat de DIICOT, cere permisiunea de reluare a unor proceduri de fertilizare in vitro FOTO www.athena-hospital.ro

Aflat în insolvenţă şi sub anchetă a procurorilor DIICOT Athena Hospital, cel mai mare spital din Vestul ţării şi-a închis, practice, porţile pentru pacienţi, încetându-şi activitatea. Inculpat într-un dosar de trafic de ovule, managerul spitalului, medical grec Giatras Konstantinos cere în instanţă permisiunea de efectuare a unor proceduri de fertilizare in vitro pentru paciente care au pierdut sarcina.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul din cele mai importante centre de fertilizare in vitro din România, clinica Athena din Timişoara, face obiectul unei ample anchete a procurorilor DIICOT care îl acuză pe managerul spitalului, medical grec Giatras Konstantinos, de trafic de ovule. Arestat iniţial la domiciliu, Giatras a reuşit să obţină în instanţă dreptul de a merge în Grecia, acolo unde poate profesa şi are afaceri în domeniul medical.

Potrivit avocatului Arcadie Anastasescu, printr-o cerere înregistrată la Curtea de Apel Timişoara care se judecă astăzi, Giatras Konstantinos le cere magistraţilor permisiunea de a relua unele proceduri de fertilizare in vitro, pentru paciente în cazul cărora sarcina s-a oprit din evoluţie sau pacientele au pierdut sarcina. Practic, medicul grec le cere judecătorilor permisiunea de a planta în uterul unor femei cu probleme copiii rezultaţi în urma fertilizării in vitro şi depozitaţi sub formă de embrioni în depozitul clinicii.  

„Este o solicitare care se adresează judecătorului de drepturi şi libertăţi. Sunt nişte situaţii strict terapeutice. E vorba de anumite cupluri care au în depozit criogenat material genetic la clinica noastră. Primul transfer de embrioni nu s-a soldat cu o sarcină, sau sarcina s-a oprit din evoluţie. Aceste cupluri solicită reluarea procedurii de transfer embrionar. Materialul genetic este prelevat, fecundarea s-a produs. Vorbim de material genetic criogenat care este la clinica noastră în păstrare”, a declarat avocatul Arcadie Anastasescu.

Potrivit aceleiaşi surse, ancheta DIICOT este încă în desfăşurare, cercetările procurorilor implicând verificări complexe şi audierea prin comisie rogatorie a unor paciente beneficiare ale procedurii in vitro din Germania, Belgia sau Finalanda. Medicul Giatras Konstantinos şi biologul clinicii Athena sunt inculpaţi într-un dosar de trafic de ovule fiind acuzaţi că recoltau, contracost, ovule de la mai multe donatoare, pe care ulterior le vindeau. Potrivit acuzaţiilor DIICOT, erau vândute inclusive materialul genetic rămas în urma fertilizării in vitro la care recurgeau familiile care nu puteau avea copii pe cale naturală.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările