Extravaganţele celui mai bogat român în bitcoin, mort în Costa Rica. „Era ciudat şi foarte caustic în limbaj”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Popescu în Piaţa Libertăţii din Timişoara FOTO Ş.Cojocnean
Mircea Popescu în Piaţa Libertăţii din Timişoara FOTO Ş.Cojocnean

Mircea Popescu este un personaj de legendă, unul dintre pionierii reţelei Bitcoin, fiind printre primii investitori români în criptomonedă, în perioada în care aceasta apărea pe piaţă. În acelaşi timp, oamenii îşi vor aminti de tipul excentric care plimba două femei în lesă, în centrul Timişoarei

Tuur Demeester, un investitor în croptomonede şi autor al cărţii “Bitcoin Reformation”, a postat pe Twitter că unul dintre pionierii Bitcoin-ului, Mircea Popescu, a fost găsit mort pe o plajă din Costa Rica. Potrivit presei din statul Americii Centrale, un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost găsit înecat pe plaja Hermosa, din provincia Puntarenas, ziariştii menţionând că este vorba de un “turist polonez”, pe nume Mircea Popescu. „Totul s-a petrecut în jurul orei 8.30 când Popescu a intrat în mare pentru a înota, în perimetrul Tramonto. A fost luat de curent şi a murit pe loc. Salvamarii Jaco Beach amintesc turiştilor că Paya Hermosa nu este o zonă pentru înot”, scria site-ul crhoi.com din 23 iunie.

Mircea Popescu s-a născut şi a crescut în Cluj-Napoca, a trăit în Timişoara, iar apoi a părăsi România şi a locuit în America, Mexic, Costa Rica şi Egipt. Popescu a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice la Universitatea “Avram Iancu” din Cluj. În 2007, a fondat Polimedia, o agenţie de marketing online, iar în 2008 a demarat blogul Trilema, iniţial în română, iar apoi a trecut exclusiv pe limba engleză. 

Mircea Popescu a fost printre primii investitori români în bitcoin, în perioada în care această criptomonedă apărea pe piaţă. În primii ani a vorbit pe forumuri cu legendarul Satoshi Nakamoto – despre care se spune că este fondatorul Bitcoin, un personaj care, de asemenea, a dispărut în neant.Mult timp promotor al bitcoin şi al industriei crypto, se spune că ar fi reuşit să strângă un milion de bitcoin, care ar valora astăzi aproximativ 35 de miliarde de dolari.

Mircea Popescu în PNL Timiş

La începutul anilor 2000, enigmaticul Mircea Popescu s-a mutat la Timişoara şi s-a înscris în PNL Timiş. „Mircea Popescu era un tip foarte excentric. Eu nu ştiam la vremea aia că investeşte în bitcoin. Nu-mi amintesc să fi vorbit vreodată despre asta. Sau, dacă a vorbit, eu oricum nu înţelegeam fenomenul. Nu cred că-l luam în serios. Acum, glumind un pic, chiar îl reconsider. Dacă unii îl credeau un pic dus, acum se pare că a fost, de fapt, un geniu. În lumina de acum, pare că a fost un om care ştie ce face. Şi vizionar. Aveam un mic departament şi am colaborat. Dar era foarte caustic în limbaj, de asta ne-am şi îndepărtat de el. Era ciudat”, a declarat Ilie Stoinel, preşedintele CA al Societăţii de Drumuri Municipale din Timişoara.

Mircea Popescu FOTO Bitcoin.com

Mircea Popescu FOTO News.bitcoin.com
 

La un moment dat, Mircea Popescu a dispărut din partid.

“Întotdeauna era cu nişte doamne mai dubioase, de prin Anglia, de nu ştiu de unde. Era un tip ciudat. Era dus cu sorcova. Dar era inteligent, asta pot să zis. Uneori era briliant, un consultant bun. În câteva luni mi-am dat seama de ciudăţeniile lui şi nu am mai vrut să am legături cu el. Cred că a fost dat afară din partid. Pentru că într-o şedinţă de birou judeţean i-a promis lui Robu că-l desfinţează. Era prin 2014. De atunci nu l-am mai văzut”, a declarat pentru Adevărul un al coleg de partid, care a dorit să rămână anonim.
 

Fostul preşedinte al PNL Timiş Nicolae Robu spune acum nu îşi mai aduce aminte de Popescu. „Am aflat şi eu de moartea acestui Mircea Popescu, îmi pare rău, dar nu îmi aduc aminte de el”, a comentat Robu.

Dan Diaconu, fostul viceprimar al Timişoarei în era Robu, fostul preşedinte PNL filiala Timişoara, îşi aduce aminte bine de Mircea Popescu.

„În primul rând, el era diferit. Era un tip ciudat, dar extrem de inteligent. Vorbea despre tehnologia bitcoin atunci când încă nimeni nu ştia ce sunt criptomonedele. Nu înţelegeam nici eu despre ce vorbea. Avea un blog, Trilema, unde scria despe asta. A făcut o comisie în filială, ceva legat de calitate, dacă îmi aduc aminte. Dar dintr-o dată a dispărut, am înţeles că a plecat din ţară. L-am mai reperat de abia după ce a apărut cu acele fete cu lesa, prin centrul oraşului”, a spus Dan Diaconu.
 

Plimba femei în lesă

În 2019, mai multe imagini înfăţişând un bărbat mergând prin centrul Timişoarei cu două femei în lesă au stârnit controverse pe internet. Bărbatul era Mircea Popescu.

„Două femei ţinute în lesă de un bărbat, care spuneau că sunt din Costa Rica. În timp ce lumea era uluită despre această scenă, eu am mers să-i întreb ce înseamnă asta!? Voi ce spuneţi? Ce reacţie aţi fi avut dacă aveaţi timp sa vă reveniţi din uluire. Tu cum ai fi procedat?”, a fost mesajul celui care a realizat imaginile. Ştefan Cojocnean a declarat că l-a întrebat pe bărbat de ce le duce pe cele două femei în lesă, dar bărbatul nu a vrut să îi răspundă.

Imaginile postate pe pagina de Facebook a lui Cojocnean au stârnit controverse

Mircea Popescu


O imagine care a provocat rumoare în Timişoara FOTO Ş.Cojocnean
 

Pionier al reţelei Bitcoin

Începând din 2012, a început să scrie despre bitcoin şi criptomonede. Anul următor a fondat unul dintre primele exchange-uri pentru bitcoin, MPEx (de la iniţialele numelui său). La acea vreme, cei care doreau să îşi facă un cont aveau de plătit 30 de bitcoin (un bitcoin valora în jur de cinci dolari).

   

A înfiinţat un joc de noroc numit SatoshiDice (puteai să îţi îmnulţeşti bitcoinii aruncând cu zarul), pe care l-a vândut apoi, în 2013, cu 125.000 bitcoin (care astăzi valorează peste 4,3 miliarde de dolari).

Serviciul MPEx a fost investigat de Securities and Exchange Commission (SEC) din SUA. Autorităţile nu au putut să-l agaţe cu nimic, Mircea Popescu prezentând pe blogul său discuţiile purtate cu cei de la SEC. În martie 2014, Popescu a dezvăluit că i s-a cerut să dezvăluie detalii despre utilizatorii MPEx, însă el a refuzat să facă acest lucru.

Popescu a făcut parte din rândul minerilor de bitcoin care au fost împotriva modificărilor aduse dimensiunulor blocurilor de bitcoin şi a ameninţat, prin anul 2016, că va vinde un milion de bitcoin, pe care-i deţine. Prin anul 2017, Popescu a cam ieşit din sfera publică şi s-a retras în Costa Rica. 

Cine mai avea acces la parolă?

Întrebarea care se ridică este cui i-a lăsat moştenire bitcoinii. Chiar dacă el spunea că deţine un milion de bitcoin, în 2016, nu se ştie exact câţi BTC mai avea acum. Cert este că el a acumulat criptomoneda într-o perioadă în care acesta nu valora mare lucru. 
 

Aşadar, cine a mai avut acces la cheile private? Mai ştia cineva parola la portofelului electronic? Dacă nu, Popescu a dus cu el pe lumea cealaltă toţi bitcoinii, care valorează acum miliarde de dolari. Iar ieşirea din sistem a unui milion de bitcoini (astăzi un bitcoin valorează aproximativ 35.000 de dolari) înseamnă o mare lovitură, masa monetară aflată în circulaţie fiind acum mai mică. Inevitabil, au apărut deja şi teorii ale conspiraţiei, potrivit cărora Mircea Popescu ar fi fost, de fapt, ucis, iar parolele ar fi ajuns pe mâna presupuşilor criminali.  

Mircea Popescu FOTO trustnodes.com


Mircea Popescu călărete la costum, la piramide FOTO Trustnodes.com
 

Misterioasa moarte al lui McAfee 

O altă ştire care a zguduit lumea crypto a fost moartea lui John McAfee (75 de ani), unul din cei mai cunoscuţi investitori în bitcoin şi creatorul de sisteme software antivirus. Acesta a fost găsit mort într-o închisoare din Barcelona, imediat după ce instanţele au aprobat extrădarea acestuia în Statele Unite ale Americii, unde era acuzat de evaziune fiscală. Toate datele autorităţilor indică o sinucidere. John McAfee şi-a tatuat pe braţ un mesaj, în 2019, prin care anunţa că dacă lumea va auzi că el s-a sinucis, de fapt, a fost asasinat. Soţia milionarului, Janice, vorbise cu acesta cu câteva ore înainte să fie găsit mort şi spune că acesta nu era un sinucigaş, motiv pentru care a cerut să se facă o investigaţie amănunţită. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Minatul de bitcoin în 2021 nu mai e rentabil pentru omul simplu. Noua modă în crypto este „stakingul”

„Bull run“, sezonul în care investitorii în crypto visează să se îmbogăţească. Pe lângă Bitcoin şi Ethereum mai există peste 6.000 de monede virtuale

Ethereum, a doua criptomonedă după Bitcoin, a depăşit recordul istoric. Povestea unei platforme pentru care comunitatea crypto este în extaz

Fenomenul Bitcoin: Dacă în urmă cu 12 ani ai fi investit 1.000 de dolari, astăzi aveai 280 de milioane de dolari

Cursuri despre criptomonede, la UVT. Premieră în România. Confondatorul Etherium susţine unul din module

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite