Exponatele lunii la Muzeul Banatului din Timişoara. Coliere din cochilii de moluşte din Epoca Neoliticului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coliere din Epoca Neoliticului la Muzeul Banatului
Coliere din Epoca Neoliticului la Muzeul Banatului

Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara scoate pentru public, în fiecare lună, exponate inedite din colecţia proprie. Pentru luna ianuarie, muzeografii au ales să arate două spectaculose coliere încadrate cronologic în Epoca Neoliticului (8000 – 5000 î.e.n.).

În cursul istoriei, împodobirea corpului cu diverse obiecte a jucat un rol important în manifestarea identităţii umane, dovadă fiind numeroasele podoabe descoperite în cadrul cercetărilor arheologice, precum şi continuarea acestei practici în prezent.

Bijuteriile sunt o formă universală de adoraţie. 

Podoabele făcute din scoici, pietre şi oase au supravieţuit încă din timpuri preistorice. 

“Încă din acele timpuri, bijuteriile erau purtate ca o formă de protecţie faţă de pericolele vieţii sau pentru a marca un statut social. Podoabele purtate reflectau ierarhia şi statutul social. Culoarea bijuteriilor şi puterea lor protectivă conta deosebit de mult. Unele aveau mesaje secrete sau incripţii magice, despre care se credea că îi va proteja pe proprietari.

Materialele folosite la realizarea podoabelor sunt diverse, de la pietre, ceramică, oase şi dinţi de animale sau chiar de om, până la chihlimbar sau cochilii de moluşte actuale sau fosile”, spun cei de la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara.

Un exemplu de podoabe realizate din cochilii de moluşte îl reprezintă colierele înregistrate în colecţiile Secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului. 

Muzeul Banatului

Acestea au fost descoperite la Kiszombor, localitate aflată în Ungaria, lângă graniţa cu România, fiind încadrate cronologic în Epoca Neoliticului (8000 – 5000 î.e.n.), nefiind menţionate alte informaţii privind contextul istoric.
 

“Ansamblul expus este reprezentat de două şiraguri compuse din cochiliile a patru specii de moluşte marine, materialul provenind dintr-un depozit fosilifer. În lipsa contextului arheologic, asamblarea pieselor în cele două coliere a fost determinată doar de prezenţa celor două scoici prelucrate ca pandantiv, iar ordinea dispunerii pieselor de tip mărgele s-a realizat în funcţie de potrivirea dimensiunilor”, explică muzeografii de la Secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului.


Citiţi şi:
 

FOTO Trofeu macabru pentru judecător. De ce şi-a dorit craniul criminalului în serie după rezolvarea cazului

Mumie de crocodil din Egiptul antic, în custodia Muzeului Banatului din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite