EXCLUSIV Zece copii români scoşi din familie, degeaba, de Protecţia Copilului din Norvegia. Alţi 16 copii români aşteaptă să se întoarcă lângă părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Protecţie a Copilului din Norvegia, Barnevernet, a preluat în ultimii cinci ani 26 de copii din 13 familii de români. Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, la solicitarea „Adevărul”, că, din cei 26 de copii preluaţi de autorităţile norvegiene, 10 s-au întors în familii.

Cazul familiilor Bodnariu, Nan şi Rădulescu, rămase fără copiii preluaţi de Serviciul de Protecţie a Copilului din Norvegia a adus în dezbarere modul de intervenţie a autorităţilor norvegiene în preluarea copiilor. În mediul on-line au apărut informaţii potrivit cărora şi alte familii de români s-au confruntat cu probleme similare celor trei familii. „Adevărul” i-a solicitat Ministerului Afacerilor Externe din România o situaţie a numărului de copii preluaţi de Barnevernet din familii de români. Practic, potrivit datelor furnizate de MAE, zece copii preluaţi de Barnevernet s-au întors în familie. 

Potrivit răspunsului oferit la solicitarea „Adevărul”, „în atenţia Ministerului Afacerilor Externe şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) se află, în prezent, 7 cazuri ale unor familii de cetăţeni români, ai căror copii (în total, 16 copii) au fost preluaţi de autorităţile norvegiene”.

Potrivit aceleiaşi surse, „în ultimii cinci ani, au mai fost gestionate, pe baza sesizărilor primite, alte 6 cazuri ale unor familii de cetăţeni români, totalizând 10 copii, care s-au soluţionat, în 5 cazuri, prin repatrierea a 8 minori, iar într-un alt caz, prin revenirea a 2 copii în familia unor cetăţeni români rezidenţi în Norvegia”. Practic, dintre cele şase familii a căror situaţie a fost rezolvată, cinci familii fie s-au întors în ţară copiii le-au fost redaţi când erau deja în România, fie au primit copiii şi s-au întors în România. Una dintre familiile ai căror copii au fost preluaţi şi redaţi familiei a rămas în Norvegia. 

Ministerul Afacerilor Externe a mai arătat că în toate cazurile, prin Ambasada României la Oslo, şi ANPDCA „au avut în mod prioritar în atenţie situaţiile tuturor acestor familii şi au făcut demersuri complexe pentru soluţionarea cazurilor în interesul cetăţenilor români”. MAE a mai arătat şi modul în care autorităţile române s-au implicat în cazurile copiilor preluaţi de Barnevernet. „MAE şi misiunea diplomatică de la Oslo au întreprins o serie de acţiuni pe lângă Ministerul norvegian de Externe, Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale din Norvegia şi serviciile locale de protecţie a minorilor, incluzând transmiterea şi susţinerea cererilor de repatriere formulate de autorităţile române, facilitarea obţinerii unor date cerute de partea norvegiană, solicitarea de informaţii procedurale privind cazurile în derulare, intermedierea legăturilor dintre instituţiile norvegiene şi familiile din România, organizarea, după caz, a demersurilor de repatriere, soluţionarea altor formalităţi necesare”, arată Ministerul Afacerilor Externet, în răspunsul oferit „Adevărul”.

MAE a mai precizat că  Ambasada României la Oslo a solicitat vizitarea copiilor în familiile de plasament. În unele cazuri, aceste vizite au fost permise de autorităţile norvegiene şi au avut loc. Totodată, reprezentanţi ai misiunii diplomatice au solicitat să asiste la anumite termene de judecată, însă instanţele locale norvegiene le-au refuzat accesul, motivând că şedinţele de judecată nu sunt publice.

„Pe plan intern, ANPDCA a dispus efectuarea de anchete sociale la domiciliul părinţilor din România şi în familiile extinse ale minorilor. În majoritatea cazurilor, anchetele s-au finalizat cu decizia părţii române de a solicita părţii norvegiene repatrierea asistată a copiilor. Pentru toate cazurile, solicitarea autorităţilor române competente de repatriere a copiilor a fost notificată pe cale oficială părţii norvegiene de către Ambasada României din Oslo. Pentru toate cazurile aflate încă în derulare, demersurile de asistenţă ale MAE continuă”, au mai arătat reprezentanţii MAE. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite