EXCLUSIV Timişoara oferă diplomă de excelenţă post-mortem părintelui cafelei Illy şi inventatorul espressorului modern

EXCLUSIV Timişoara oferă diplomă de excelenţă post-mortem părintelui cafelei Illy şi inventatorul espressorului modern

Băutul cafelei a fost reinventat de un timişorean

Francesco Illy, inventatorul espresorului modern şi fondatorul renumitei companii Illy, care s-a născut la Timişoara,  în 1892, va primi Diploma de Excelenţă post-mortem din partea Primăriei Timişoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

La mai bine de 120 de ani de la naşterea lui Francesco Illy, urmaşii marelui inventator sunt aşteptaţi la Timişoara, să viziteze oraşul de baştină al bunicului lor.

Este vorba de Andrea şi Riccardo Illy, cel din urmă fiind preşedintele renumitului concern italian, fost primar al Tristestului şi deputat al regiunii Friulli-Venezia-Giulia. 

Invitaţia va fi făcută de Primăria Timişoara şi Asociaţia Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021, care în perioada următoare va încerca să profite cât pot de mult de personalităţile importante oferite de Timişoara. Şi nu sunt puţini.
 
„Din păcate multe dintre pesonalităţile născute sau care s-au afirmat la Timişoara nu sunt cunoscuţi la noi. Este şi exemplul lui Francesco Illy, care are realmente o poveste de succes. Vrem să îi invităm pe cei doi nepoţi la Timişoara, pentru că dorim să valorificăm acest caracter multicultural al oraşului în cursa noastră de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. 

Illy este cunoscut în toată lumea, dar la el acasă nu. Trebuie să ne gândim să propunem un nume de stradă, să punem o placă comemorativă pe casa unde a stat şi unde a studiat, ori să facem un festival de cafea care să îi poarte numele”, a declarat Simona Neumann, preşedintele Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană.
 
Turnul de apă pentru Illy
 
Nicolae Robu, primarul Timişoarei, îi va conferi lui Francesco Illy o diplomă de excelenţă post-mortem, care urmează să fie preluat de nepoţii inventatorului la ceremonia de decernare. Primarul mai doreşte să transforme turneul de apă de pe strada Bariţiu, într-o cafenea Illy.
 
„Vreau ca Timişoara să devină cunoscută prin tot ce a avut şi are ea valoros. Timişoara a fost un oraş al inovării, un oraş extreme de deschis noului. Avem o mulţime de premiere naţionale şi chiar europene şi avem obligaţia să le facem cunoscute. Probabil foarte puţini timişoreni chiar, darămite alţii ştiu că inventatorul espressorului de cafea, Francesco Illy, s-a născut la Timişoara, unde a trăit până la vârsta de 22 de ani”, a declarat Nicolae Robu.
 
O poveste cu aromă de cafea
 
Francesco Illy, sau Ferencz, cum figurează în scriptele de acum mai bine de un veac, s-a născut în cartierul Iosefin din Timişoara (care era parte a Imperiului Austro-Ungar), în 7 octombrie1892. 

Tatăl său a fost un tâmplar maghiar, János, iar mama nemţoaică, Rössler Aloisia. A fost botezat la biserica catolică din Iosefin, iar după şcoala elementară la Liceul Piarist, a absolvit şcoala profesională în 1904. 

În perioada primului Război Mondial s-a înrolat în armata Austro-Ungară, iar la finele războiului se stabileşte la Trieste.
 
La finalul anilor ’20, Franesco s-a căsătorit cu Vittoria şi a avut doi copii, Ernesto şi Hedda, şi, după o primă experienţă de întreprinzător cu o companie producătoare de cafea, Emax, a fondat în 1933 Illycaffe.
 
În 1935, Francesco Illy şi-a brevetat invenţia, espressorul de cafea, şi a revoluţionat prepararea licorii aromate. Acsta a înlocuit sistemul bazat pe aer comprimat cu aburi şi l-a numit „Illetta
 
După moartea timişoreanului Francesco Illy, compania a fost preluată de fiul său Ernesto, care a trait până în anul 2008. Compania este condusă acum de nepoţii Andrea şi Riccardo Illy.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: