EXCLUSIV Stefan W.Hell, al doilea elev de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara care a câştigat un Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stefan W.Hell, şvab născut la Sântana, în judeţul Arad, este al doilea elev de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara câştigător al unui premiu Nobel, după scriitoarea Herta Müller.

Veste excepţională pentru Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara. Câştigătorul premiului Nobel pentru Chimie, în 2014, Ştefan W. Hell a fost elevul şcolii germane în perioada 1977-1978.

Este al doilea elev de la „Lenau”  care este distins cu Nobel, după scriitoarea Herta Müller. Aceasta din urmă a fost eleva a liceului intre anii 1968 - 1972.

Am identificat catalogul din anul în care a fost elev la noi Stefan Hell. El a venit în clasa a IX-a, în perioada 1977-1978. A stat două trimestre, pentru că apoi a emigrat cu familia în Germania”, a declarat Elena Wolf, directoarea de la Liceul „Nikolaus Lenau”.

Pentru că este originar din comuna Sântana (judeţul Arad), Stefan W.Hell a locuit la Timişoara, în timpul liceului, la internatul de la „Lenau”.

„Suntem fericiţi după aflarea veştii că Hell (foto dreapta) a fost elev la Liceul Nikolaus Lenau. Herta Muller are o plăcuţă în liceu. Poate îi facem una şi lui Stefan Hell. Ne mândrim cu el, chiar dacă nu este meritul nostru pentru acest premiu. El şi-a continuat studiile în Germania”, a mai spus Elena Wolf.

Conform directoarei de la „Lenau”, care a descoperit catalogul din anul 78-79, Stefan W. Hell a fost un elev excepţional, care avea doar note de 9 şi 10.

Stefan W. Hell FOTO mpibpc.mpg.de

Aici a învăţat şi Herta Müller

La intrarea în liceul „Nikolaus Lenau”, la loc de cinste, pe un perete, se află o placă de marmură dedicată scriitoarei Herta Müller, laureata Premiului Nobel în 2009. Acesta a studiat la liceul cu predare în limba germană, în perioada 1968-1972.

În arhiva liceului se află şi acum catalogul clasei C, la care a învăţat şi viitoarea câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură. Herta Müller a terminat clasa a XII-a cu media generală 8,42.

„Este o notă de la mediu spre bine. Nu a fost nimeni cu media 10. A fost o elevă bună la nivelul liceului din acea perioadă. Lenau era considerat un liceu foarte bun, cu profesori foarte obiectivi şi exigenţi. Rar se obţinea 9 şi 10. Mai avem foşti elevi care sunt profesori universitari în Germania, dar nimeni nu a ajuns la nivelul Hertei Müller”, a declarat Ludwig Holzinger, fost director la Liceul „Nikolaus Lenau”.

Citiţi şi:

Liceul german „Nikolaus Lenau” din Timişoara – o şcoală de nota 1!

Mărturiile şvabilor vânduţi de Ceauşescu Germaniei. Cât era şpaga cerută de securişti şi ce a făcut fostul dictator cu miliardele de mărci

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite