EXCLUSIV Povestea inventatorului de inventatori din Timişoara: şase lucrări brevetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoian are şase brevete pentru invenţii
Alexandru Stoian are şase brevete pentru invenţii

Alexandru Stoian, 64 de ani, a lăsat în urmă, în 1 septembrie, atunci când a ieşit la pensie, 43 de ani de activitate ca profesor de fizică. A reuşit în cariera lui să fie mentor pentru cercetători şi inventatori.

Profesorul a avut mereu idei şi a ştiut că ele trebuie să fie puse în practică. De-a lungul anilor a găsit şi paşii pe care un inventator trebuie să îi urmeze pentru ca ideile lui să nu se irosească. „La fel ca şi unui scriitor, ideea îţi vine câteodată şi când sapi, dar prima oară trebuie să-ţi propui. Subconbştientul lucrează 24 de ore din 24 şi sclipirea vine, asta doar dacă îţi propui. Trebuie să fii şi pregătit să observi. Prima dată trebuie să-ţi propui, urmează fenomenul de clocire, de incubaţie a ideii. Nu trebuie să te fixezi pe o anumită  problemă. Trebuie să ai şi curaj să faci ceva, să lucrezi", a explicat profesorul.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Inventator la 16 ani: Un elev de liceu a conceput un sistem total revoluţionar de hrănit animalele

EXCLUSIV Inventator la 23 de ani: A găsit soluţia economică pentru mastodonţii industriei

Şase dintre invenţiile profesorului de fizică au fost deja brevetate. „Mie îmi e destinat să fiu profesor, să-i îndrum pe alţii, nu să câştig bani", a mărturisit timişoreanul. Prima sa invenţie, brevetată în 1988 a fost o pompă solară, o pompă cu apă care funcţionează cu ajutorul energiei solare. „Din păcate a avut o construcţie mai complexă. S-ar putea să mai treacă ani până să poată fi folosită. Tocmai de aceea m-am axat pe urmă pe lucruri mai simple", a spus inventatorul. A urmat apoi un captator solar, care transformă energia solară în energie termică, o instalaţie pentru orientarea captatoarelor solare şi mai multe aparate didactice, utile pentru demonstrarea fenomenelor fizice.

image

Alexandru Stoian este omul care a iniţiat aproape 500 de elevi din judeţ în tainele inventicii. Timp de trei ani, profesorul a fost directorul Centrului Judeţean de Excelenţă şi în cadrul acestuia a fost coordonatorul cercului de inventică. „Trebuie selectaţi elevii. Ca să ajungi inventator trebuie sp fii alergător de cursă lungă. Copiii vin cu idei care trebuie selectate. Eu îi ajut să le selecteze îndrumându-i să caute probleme de rezolvat are sunt în imediata lor apropiere. În inventică trebuie să ai foarte multă imaginaţie, dar şi cunoştinţele necesare", a spus timişoreanul.

Alexandru Stoian are şase brevete pentru invenţii

Profesorul crede cu tărie în caracterul inventiv al tinerilor din Timiş şi spune că există metode prin care elevii pot fi stimulaţi şi motivaţi să vină cu idei noi şi să aibă curajul să lupte pentru ele. „Ar fi bine să existe o persoană care să se ocupe de tineri, un responsabil cu activitatea de cercetare pe regiune, să se facă expoziţii anuale cu lucrările elevilor. Acest lucru i-ar motiva, i-ar impulsiona. Trebuie ca această activitate să fie instituţionalizată", a mai spus inventatorul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite