EXCLUSIV Poveste cu aromă de cafea: inventatorul expresorului s-a născut la Timişoara FOTO

EXCLUSIV Poveste cu aromă de cafea: inventatorul expresorului s-a născut la Timişoara FOTO

Băutul cafelei a fost reinventat de un timişorean

Inventatorul expresorului modern, un aparat nelipsit din cafenelele lumii de astăzi, Francesco Illy, care s-a născut la Timişoara în 1892. Oficialităţile locale timişorene sunt decişi să facă o invitaţie pentru nepoţii lui Illy.

Ştiri pe aceeaşi temă

Timişoara a fost o zonă extrem de dezvoltată, în special în timpul dominaţie ungare şi austriece. A avut conducători celebri, lideri militari, arhitecţi, scriitori, muzicieni, ingineri, inventatori, sportivi sau actori cu care timişorenii pot să se mândrească astăzi. Foarte mulţi au rămas însă necunoscuţi. Francesco Illy, inventatorul expresorului modern şi fondatorul unei renumite companii producătoare de cafea, este unul dintre ei.

Acestra s-a născut la Timişoara, în 1892. După şcoala elementară a plecat să studieze economia la Viena, iar la 22 de ani, s-a înrolat ca ofiţer în armata austro-ungară şi a plecat în Primul Război Mondial.

Mărturisesc că nu am ştiut că Illy s-a născut în Timişoara. Este o surpriză plăcută această veste. În perioada Renascentismului oamenii nu îşi spuneau ţara. Ei spunea oraşul de origine, Veneţia, Paris… Chiar dacă pe atunci nu a fost România, trebuie să fim mândri cu cei de atunci. Patriotismul local pleacă de la respectarea propriilor valori”, a declarat Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei.Galerie foto cu membrii familiei Illy


După război, Illy s-a stabilit la Trieste, unde s-a angajat ca inginer la Hausbrandt, o firmă locală care se ocupa de prepararea şi comercializarea cafelei. În 1933 a înfiinţat propria sa companie, iar peste doi ani şi-a brevetat invenţia, expresorul de cafea, şi a revoluţionat prepararea licorii aromate. Ce a făcut Illy? A înlocuit sistemul bazat pe aer comprimat cu aburi şi l-a numit „Illetta”.

Francesco Illy a murit în 1956, la Trieste, iar fiul său Ernesto, care a preluat compania, a trecut în lumea celor drepţi în anul 2008. Conducerea a revenit nepoţilor Riccardo şi Andrea.

Invitaţie pentru nepoţi

Invenţia primului aparat expresso este revendicată de Ungaria, ţară care îl promovează aşa cum se cuvine pe timişoreanul Illy şi acărui steag se află arborat pe clădirea companiei de la Trieste. Odată cu aflarea veştii că Timişoara poate adăuga la premierele sale un nou reper, oficialităţile locale se gândesc deja să facă o invitaţie nepoţilor lui Francesco Illy.

Am promovat mereu brandurile locale şi ar trebui să creem un eveniment local despre Francesco Illy. Primăria acordă tot felul de diplome. În cel mai scurt timp, voi lua legătura cu nepoţii lui Francesco şi am putea să îi invităm la Timişoara. Pot să aducă un plus pentru mândria locală”, a mai spus Adrian Orza.

Timişoara mai are valori necunoscute românilor

Cazul lui Francesco Illy nu este unicat. Acesta nu este singura personalitate născută la Timişoara, despre care nu se ştia nimic. Istoricul Ioan Haţegan a dus o muncă de cercetare, găsind sute de timişoreni care s-au realizat pe alte meleaguri. „Sunt foarte puţini istorici care mai cunosc personalităţi născute şi crescute în Timişoara. Ar trebui să se facă dicţionar, pentru că sunt sute de oameni din secolele XVIII - XX care au devenit celebri la Timişoara şi în alte părţi. Sunt foarte mulţi care pot fi găsiţi pe siteuri ungureşti, germane sau evreieşti”, a declarat Ioan Haţegan.

CITEŞTE POVESTEA LUI FRANCESCO ILLY, CU DECLARAŢII DE LA RICCARDO ILLY NUMAI ÎN SĂPTĂMÂNALUL ADS CARE SE AFLĂ DE AZI LA CHIOŞCURILE DE ZIARE

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările