EXCLUSIV Porcul „corporatist“, crescut cu măsuri de securitate draconice. Porcarii trebuie să îşi schimbe chiloţii când intră în cocină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regulile marilor corporaţii ajung şi în cocină. Un document intrat în posesia „Adevărul“ arată cum sunt crescute animalele în fermele Smithfield, cel mai mare crescător de porci din România. Măsurile de siguranţă sunt foarte stricte, angajaţii fiind obligaţi să facă duş de fiecare dată când intră în fermă şi să îşi schimbe inclusiv lenjeria intimă.

Corporaţiile  multinaţionale funcţionează după un set de reguli care trebuie respectat cu stricteţe. Pereţii plini de reguli fac parte din modul de viaţă al corporatiştilor. În tot acest timp corporatiştii „evadează” în tradiţii cum ar fi tăiatul porcului, obicei care „se încăpăţânează” să reziste în casele românilor, cu toate că tot mai mulţi preferă să cumpere carnea direct din supermarket. Iar dacă despre porcul crescut la ţară ştim puţine, mulţumindu-ne să ştim că este crescut după metode tradiţionale, modul în care creşte porcul din supermarket nu se ştie nimic.

Un document intrat în posesia Adevărul scoate, însă, la iveală stricteţea cu care este crescut porcul „corporatist”, de supermarket. Documentul amintit arată regulamentul de biosecuitate şi bunăstare a animalelor din fermele Smithfield Ferme, cel mai mare crescător de porci din România şi primul crescător de porci din România care exportă carne de porc în ţările UE. Regulamentul scoate la iveală măsuri stricte de securitate, pe care angajaţii companiei şi îngrijitorii animalelor trebuie să le respecte.

Duş obligatoriu înainte de intrarea în fermă

Gigantul american, preluat între timp de un concern din China, a introdus măsurile de securitate stricte „pentru a preveni introducerea bolilor în ferme, dar şi pentru a evita răspândirea acestora în exteriorul fermelor”. Astfel, prevederile regulamentului de biosecuritate din fermele de porci Smithfield vizează: respectarea procedurii de duş obligatoriu, respectarea procedurii de introducere a obiectelor personale, respectarea traseului şi a zonelor stabilite în fiecare fermă, respectarea procedurilor de dezinfecţie a tuturor obiectelor introduse în fermă.

Dintre acestea, fiecare procedură este reglementată foarte clar. Spre exemplu, în cazul procedurii de duş, angajaţii au obligaţia să lase toate obiectele personale în zona murdară (prima încăpere a filtrului sanitar), cu excepţia ochelarilor de vedere, cu care se va face duş. De asemenea, duşul trebuie să aibă o durată de minimum 5 minute, alocându-se o atenţie deosebită spălării părului. Următorul pas este accesul în „zona curată”, unde agnajaţii găsesc tot ce au nevoie. „În zona curată veţi găsi prosoape, lenjerie intimă, şosete, tricouri, salopete şi geci”, se arată într-una din prevederile regulamentului de biosecuritate.

Medicamentele dezinfectate cu spirt

Procedura de introducere a obiectelor personale în fermele Smithfield este foarte clar reglementată. Angajaţii nu au voie să introducă în fermă obiecte personale (ceasuri, bijuterii, telefon mobil, ziare sau aparate foto), iar documentele se dezinfectează cu lampa UV. De asemenea, medicamentele de care au nevoie angajaţii se introduc doar doar după ce sunt dezinfectate cu spirt. „Pachetul de ţigări se desigilează la intrarea în fermă şi se dezinfectează”, mai prevede regulamentul.

În privinţa modului de îngrijire a animalelor, regula de bază este bunăstarea animalelor, angajaţii fiind avertizaţi că lovirea animalelor atrage după sine concedierea. De altfel, un îngrijitor de porci a fost dat afară în vara acestui an doar pentru că asupra lui s-a găsit un băţ cu care se bănuieşte că au fost bătuţi porcii atunci când au fost duşi la abator. Potrivit documentului intrat în posesia Adevărul, toate aceste măsuri de biosecuritate duc la o reducere a bolilor pe care le pot suferi animalele, ceea ce implică automat reducerea mortalităţii şi medicaţiei. Toate acestea înseamnă „asigurarea calităţii” al cărei scop este profitul.

Într-un document oficial transmis ziarului „Adevărul”, reprezentanţii Smithfield au explicat necesitatea impunerii normelor strice de securitate din fermele Smithfield. „Compania noastră consideră drept o datorie asumată faţă de consumatori, de angajaţi şi de animalele din fermele noastre respectarea acestor reglementări. Lipsa de toleranţă a companiei noastre faţă de orice incălcări ale acestor norme derivă din responsabilitatea pe care o avem în domeniul nostru de activitate, atât faţă de consumatorul final, dar şi pentru a limita posibile pierderi economice grave pentru regiune, care determiă, la rândul lor, limitări severe pentru economie”, arată Cristina Bodea, director Sustenabilitate Smithfield. Potrivit aceleiaşi surse, „Smithfield România a dezvoltat de-a lungul timpului şi aplică cu consecvenţă programe strategice stricte, de supraveghere a sănătăţii animalelor şi a siguranţei alimentelor, respectând normele de biosecuritate, bunăstare animală si de trasabilitate pe întreg fluxul de producţie al cărnii de porc”.

Un porcar bănuit că a bătut porcii a fost concediat

Unul din cei care a simţit stricteţea regulamentelor din cadrul celui mai mare crescător de porci din România este Zarin Veselin, un fost îngrijitor de animale de la Smithfield, dar afară după ce a fost bănuit că a bătut porcii. Totul a început în luna iunie a acestui an, când un raport al abatorului la care a fost livrat un transport de porci de la ferma Smithfield din Cenei arăta că mai mulţi porci prezintă leziuni. Şeful de sector al fermei a întocmit un raport în care a arătat că în data livrării porcilor, la încărcarea trailerului de porci, Zarin Veselin „a bătut porcii cu un băţ”.

Ca urmare a raportului, Zarin Veselin a fost chemat la Comisia de Disciplină, fiind cercetat pentru săvârşirea faptei de natură disciplinară constând în „încălcarea regulilor de bunăstare a animalelor prin purtarea unui băţ şi lovirea porcilor cu acesta în timpul încărcării mijloacului de transport ce urma să-i livreze la abator”. Cu ocazia audierilor din Comisia de Disciplină, Zarin Veselin a recunoscut că a purtat asupra sa băţul, dar nu a bătut animalele, lovind cu băţul doar grilajul metalic pentru a determina animalele să urce în mijlocul de transport. În Comisia de Disciplină a fost audiat ca martor şi colegul lui Zarin Veselin care a declarat că nu l-a văzut pe colegul său Zarin Veselin care a declarat că nu l-a văzut pe colegul său să lovească porcii.

Prin raportul Comisiei de Disciplină s-a constatat, însă, că porcarul Smithfield a comis o abatere disciplinară gravă, care atrage după sine desfacerea contractului de muncă. În acest sens a fost invocat un articol al regulamentului de bunăstare a animalelor care prevede că „este interzisă lovirea sau aplicarea unor tratamente brutale care produc suferinţă fizică sau psihică a animalelor”.

Zarin Veselin a contestat decizia de concediere în instanţă, iar procesul este pe rolul Tribunalului Timiş. Avocatul îngrijitorului de animale a arătat că clientul său nu se face vinovat de faptele imputate în decizia de concediere, „purtarea băţului cu care lovea în panourile de transport a porcilor nefiind echivalentul bătăii porcilor”. Avocatul a Loredana Bugarschi a mai precizat că leziunile descoperite asupra porcilor cu ocazia abatorizării pot avea şi alte cauze decât lovirea lor de către Zarin Veselin.

CITIŢI ŞI:

EXCLUSIV Un porcar din România a fost concediat de gigantul Smithfield pentru că a lovit cu un băţ porcii trimişi la abator

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite