EXCLUSIV FOTO Strigătul disperat al lui Tarzan: Johnny Weissmüller nu mai are nici plăcuţă comemorativă în Timişoara

EXCLUSIV FOTO Strigătul disperat al lui Tarzan: Johnny Weissmüller nu mai are nici plăcuţă comemorativă în Timişoara

Ioan Păunescu, fost profesor de istorie, a demontat placa de pe casa sa Foto: Ştefan Both

Proprietarul casei din Piaţa Petőfi Sándor, cartierul Freidorf, a demontat plăcuţa comemorativă dedicată lui Johnny Weissmüller, alias Tarzan, unul din cei mai cunoscuţi timişoreni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Faptul că nu ştim să ne promovăm valorile este de notoriate, nu mai surprinde pe nimeni. De-a lungul istoriei, Timişoara a dat sute de personalităţi de talie mondială, dar pentru marea majoritate a românilor ei au rămas necunoscuţi. Dar este strigător la cer că nici măcar cu Johnny Weissmüller - cunoscut pentru rolul de Tarzan, de cinci ori campion olimpic la înot - nu pot se mai pot făli bănăţenii. Şi asta pentru că plăcuţa comemorativă de pe casa aflată în Piaţa Petőfi Sándor al cartierului Freidorf, a fost dată jos. 

De acest moment jenant a avut parte chiar o rudă îndepărtată a lui Johnny Weissmüller, care a venit de la Viena alături de câţiva prieteni.
 
„A vrut să vadă placa şi l-am dus în cartierul Freidorf. Dar când am ajuns, în faţa casei am rămas uimiţi. Omul vroia să facă poze, dat nu era nicio placă. M-am simţit atât de prost... Şi el a spus că în Austria ar fi fost o întreagă industrie dacă s-ar fi născut acolo. Ar fi existat un bazin care să îi poarte numele, un parc, o statuie, magneţi de frigider, păpuşi Tarzan, tricouri, albume, mouse pad-uri,  tot ce îşi poţi imagina, aşa cum e cu Mozart la Salzburg”, a spus Andreea Klein, o timişoreancă stabilită la Viena.
 
S-a săturat de turişti
 
Plăcuţa comemorativă a fost montată pe casă în 2004, atunci când la Timişoara a venit John Scott, fiul lui Johnny Weissmüller. Autorităţile s-au grăbit atunci să îi arate casa părintească al tatălui său, chiar dacă aceasta a fost dărâmată. În urmă cu opt ani, Wiessmüller a fost declarat post-mortem Cetăţean de Onoare a Timişoarei. 
 
Ani de zile, casa din piaţa Petőfi Sándor nr. 6  a fost loc de pelerinaj pentru turişti, în special cei din străinătate. „În acest loc s-a aflat casa în care s-a născut la 2 iunie 1904 campionul olimpic la nataţie, marele actor Johnny Weissmüller”, stătea scris pe casă. Ioan Păunescu, proprietarul casei susţine că s-a săturat să fie deranjat de curioşi şi a decis să dea jos plăcuţa. 


„Aceasta nu este casa în care s-a născut Johnny Weissmüller. Eu sunt pus mereu în postura să mint. Veneau turiştii de peste tot, iar eu inventam pentru ei poveşti despre Tarzan. Casa lui Weissmüller era la două numere mai încolo. Acolo unde a fost construit acum un bloc. Când a venit fiul lui aici au fost nevoiţi să găsească o casă asemnănătoare. Au venit la mine pentru că această casă este mai veche şi seamănă cu cea în care a stat familia Weissmüller. Am fost de acord, dar apoi am avut destule probleme. Când a venit fiul actorului aici au intrat toţi nepoftiţii în casă. Eu nu am cerut niciodată nimic de la primărie, o scutire de taxă sau ceva. Din contră, eu îi serveam pe turiştii care veneau, cu câte o ţuică, dacă aveam”, a spus Ioan Păunescu, fost profesor de istorie la Liceul Industrial „Auto”. 
 
Plăcuţa din garaj
 
Păunescu susţine că a făcut o cerere la primărie, prin care şi-a arătat nemulţumirea faţă de plăcuţa de pe casa sa şi a cerut ca aceasta să fie îndepărtată. 
 
„A venit o doamnă de la primărie de două aici. A fost de acord să dau jos plăcuţa. Eu am zugrăvit casa şi am dat-o jos. Acum o ţin în garaj. Să se facă un monument pentru Tarzan sau să se amenajeze un parc, aici în faţă. Eu am venit din Mehedinţi, acum foarte mulţi ani, dar mă doare când văd că la Timişoara nu se face nimic”, a mai spus Păunescu.
 
Johnny Weissmüller s-a născut în Freidorf  (pe atunci în Ungaria) pe data de 2 iunie 1904, însă părinţii acestuia (Peter şi Elisabeth) au emigrat anul următor în Statele Unite ale Americii. Satul Freidorf a fost alipit de Timişoara abia în 1951.
 
Duminică, 20 ianuarie, s-au împlinit 29 de ani de la moartea lui Johnny Weissmüller, care pentru Timişoara nu mai există. 

 
Johnny Weissmüller a susţinut ulterior că s-ar fi născut în Windber (Pennsylvania), pentru a fi selectat în lotul naţional de nataţie al SUA. Copil bolnăvicios, a fost sfătuit de un medic să se apuce de înot. Aşa a ajuns de cinci ori campion olimpic la înot (1924-1928), deţinătorul a 67 de titluri mondiale şi 52 de titluri ale SUA. A fost primul care a înotat 100 m sub un minut. A devenit celebru prin seria de filme Tarzan, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs.

Seria de filme a început la studiourile MGM, cu Tarzan the Ape Man (Tarzan omul-maimuţă), în 1932. Johnny Weissmüller a fost căsătorit de şase ori.
 
Respectându-i-se dorinţa, la înmormântarea sa, coşciugul a fost coborât în groapă având ca fond sonor celebrul strigăt al luiTarzan.
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările