EXCLUSIV Fiscul a hărţuit degeaba cu plângeri penale un scriitor, pe compozitorul imnului Revoluţiei şi pe colegii lor de la Radio Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Financiară Timişoara a hărţuit degeaba la Parchet mai multe personalităţi cunoscute. Juriştii Fiscului au depus plângeri penale în care au acuzat primii patroni de la Radio Vest. Pentru un abuz similar Administraţia Financiară Timişoara a ajuns să fie bună de plată cu 8.000 de euro.

EXCLUSIV Cum a ajuns o femeie curajoasă să pună la plată Fiscul, cu 8.000 de euro, pentru o plângere penală inutilă

Procurorii au respins ca neîntemeiate plângerile. Pentru o altă acţiune abuzivă similară Fiscul a ajuns să fie bun de plată şi e în executare silită cu 8.000 de euro cheltuieli de judecată.

Politică de intimidare

Cunoscutul scriitor şi realizator Marian Odangiu, compozitorul imnului Revoluţiei Ilie Stepan şi colegii lor Adrian Burduşa, Gheorghe Schinteie şi Cristian Jurj au fost tracasaţi patru ani la Parchet şi în instanţe degeaba pentru o sumă penibil de mică.


image

Cei patru sunt victimele unei politici a Administraţiei Financiare Timişoara, care a ajuns să fie pusă la plată din cauza unei alte plângeri penale asemănătoare. Avocatul Florin Kovacs (foto sus), care i-a reprezentat pe cei patru, spune că practica Fiscului e abuzivă. „Juriştii Finanţelor depun fără discernământ plângeri penale împotriva contribuabililor pentru a intimida. Oamenii ajung să dea declaraţii la Parchet şi să se sperie", a explicat Kovacs. Mircea Călin (foto jos), şeful Fiscului din Timişoara, spune că acţiunile sunt legale şi că instituţia respectă deciziile Justiţiei. „Noi facem plângeri, procurorii şi judecătorii decid şi respectăm aceste decizii", a spus Călin.



Marian Odangiu:
A fost o neînţelegere"

Mircea Călin, şef Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş

Plângerile penale s-au depus în decembrie 2005 după ce cei patru vizaţi au vândut postul de radio unui nou proprietar. „A fost efectiv o neînţelegere. Când am transferat toate contractele de muncă şi de publicitate către noul proprietar a fost o perioadă de uşor haos în care s-a uitat achitarea unor sume către stat. Situaţia s-a remediat. Am avut noroc să ajungem la un procuror care a înţeles imediat cum stau lucrurile", a explicat Odangiu. Cunoscutul scriitor şi realizator de emisiuni radio a mai spus că întreaga poveste a reprezentat un stres şi o tracasare inutile.



Abuz pentru o sumă penibilă

image

Odangiu şi colegii lui au fost tracasaţi pentru o sumă ridicolă. Plângerile penale au fost depuse în baza unei legi care incriminează ca infracţiune fapta de a nu vira statului banii reţinuţi ca impozit pe salarii de la angajaţi. În 12 decembrie 2005, juriştii Fiscului au reclamat la Parchet că proprietarii şi administratorii SC Vest Conection System SRL nu au virat la stat 317 lei. Procurorii au constatat însă că datoriile nu mai există şi că nimeni nu a omis intenţionat să vireze acei bani şi au respins pretenţiile juriştilor de la Fisc.  Cei din urmă au insistat şi cazul a ajuns la instanţă. Întreaga tracasare judiciară pentru 317 lei a luat final abia în noiembrie 2009 când Tribunalul Timiş a respins toate pretenţiile Administraţiei Financiare.



O femeie i-a pus la plată


Scriitorul Marian Odangiu (foto jos) şi colegii lui nu au pretins nimic de la Administraţia Financiară Timişoara în 2009. „Noi ne bucurăm că am lămurit problema. A fost o mare neînţelegere, sper să nu mai fie probleme. Cu ANAF nu se ştie niciodată", a spus Odangiu. Fiscul a continuat însă politica de formulare a unor plângeri penale fără discernământ şi anul acesta a ajuns bun de plată în alt dosar.



O femeie manager, care a trecut printr-o experienţă similară a cerut instanţei cheltuieli de judecată. Tribunalul a decis ca Fiscul să-i achite aproape 5.000 de euro cheltuieli de judecată şi instituţia de stat a ajuns în executare silită. La cei 5.000 de euro s-au mai adăugat 3.000 de euro reprezentând cheltuielile de executare silită.



Noi contestăm unele sume şi oricum avem o perioadă de şase luni în care putem să plătim", a spus şeful Fiscului din Timişoara, Mircea Călin. „Este demarată acţiunea de executare silită a Administraţiei Financiare. În 10 martie va decide instanţa. Apoi au şase luni termen de graţie în care nu le putem bloca conturile. După şase luni, dacă nu plătesc, blocăm conturile Fiscului şi luăm banii. De obicei plătesc după şase luni", a declarat executorul judecătoresc Cristian Crăciun.  

Citeşte şi:
EXCLUSIV Fiica unei actriţe a fost umilită pentru o carte de identitate. A dat statul în judecată şi a primit 3.600 de euro daune

image
image
image

Citeşte alte materiale ale jurnalistului Mălin Bot pe blogul acestuia!

  

image image image image image image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite