Evreii din toate colţurile lumii s-au întâlnit la Timişoara

Evreii din toate colţurile lumii s-au întâlnit la Timişoara

Sediul Comunităţii Evreilor din Timişoara a fost gazdă pentru oapseţii din lumea întreagă

Peste o sută de evrei din Canda, Elveţia, Suedia, America, Germania sau Israel se află de joi, la Timişoara pentru a depana amintiri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vizita de la Timişoara a fost pusă la cale de comunitatea evreilor timişoreni la întâlnirea din 2011, de la Haifa, Israel, la care au participat în aproape de 300 de persoane. Atunci s-a născut ideea ca în 2013, evreii timişoreni să se reunească cu toţii în oraşul lor de baştină.

Sufletul evenimentului a fost Getta Neumann (care trăieşte în Elveţia), fiica ultimului rabin al Timişoarei, Ernest Neumann, care, alături de Comunitatea Evreilor din Timişoara, a pus la cale Marea Întâlnire.

Peste o sută de evrei din Canda, Elveţia, Suedia, America, Germania sau Israel se află de joi, la Timişoara pentru a depana amintiri, a vizita locuri dragi şi pentru a se întâlni cu prietenii de altădată.

Cu toţii s-au născut sau au crescut în capitala Banatului, dar au fost nevoiţi să îşi părăsească România în diverse perioade.

Ei nu au uitat însăniciodată Timişoara, care s-a aflat mereu în sufletul lor, ţin legăturile cu cei rămaşi aici, iar perioadic se revin în vizită.

Printre evenimentele de marcă de la Timişoara a fost lansarea volumului “Ploaia din mine”, de Julia H.Kakucs, care trăieşte din 1985 la Frankfurt, lansarea cărţii “Istoria evreilor din Timişoara”, scris de Tibor Schatteles, din Canda sau “Copilăria sub trei cârmuiri”, de Feri Schenider.

La Muzeul de Artă a avut loc versniajul expoziţiei de fotografie şi desen realizat de Anath Hanit, Anca Buzatu şi Rene Politzer Nass.

Arhitectul Gabi Szekely a prezentat la sediul Comunităţii Evreilor, din Piaţa Unirii, o interesantă lecţie despre arhitectura şi clădirile realizate şi construite de evrei în Timişoara, urmat de vizitarea unor astfel de obiective. Unii şi-au revăzut casele în care au locuit ei sau alţi membri ai familiei lor.

Getta Neumann şi Smaranda Vultur au prezentat fracmente din cartea “Destine evreieşti la Timişoara”, care va apărea în 2014, iar profesorul Victor Neumann a vorbit despre cartea sa "Istoria evreilor din Banat".

În prezent comunitatea evreiască din Timişoara numără în jur de 600 de persoane, însă evreii timişorenii sunt cu miile răsfiraţi pe toate continentele. Mulţi dintre ei sunt personalităţi respectate în artă, cultură, medicină, cercetare şi mediu universitare în ţările în care s-au stabilit.

În perioada interbelică, populaţia evreiască era de aproximativ zece la sută din numărul locuitorilor Timişoarei.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: