Elicopterele şpăgarilor din vămi au devenit istorie. Procesul vameşilor şi poliţiştilor acuzaţi de corupţie avansează foarte greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar spectacolul a mai rămas din acţiunile din vămi
Doar spectacolul a mai rămas din acţiunile din vămi

Poliţiştii de frontieră şi vameşii din Moraviţa şi Naidăş reţinuţi şi arestaţi cu mare tam-tam la începutul anului 2011 sunt liberi acum ca pasărea cerului. Mai mult decât atât, procesul numai ce a început, avocaţii găsind tot felul de tertipuri pentru întârzierea judecăţii. În cazul Moraviţa este vorba despre 110 persoane, pe când la Naidăş vorbim de 55 de persoane.

La începutul lunii februarie 2011, procurorii DNA însoţiţi de trupele speciale au descins în vămile din vestul ţării. Percheziţiile au reprezentat o etapă a celei mai ample anchete făcute vreodată în vămi pe linia combaterii traficului ilegal de ţigări. Odată cu percheziţiile de la Moraviţa şi Naidăş, procurorii au „săltat" peste 150 de persoane, poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti. Inculpaţii au fost duşi la Bucureşti cu elicopterele, transportaţi la instanţă cu autocarele, iar mai târziu arestaţi. Scenariul de film poliţist american a fost completat de stenogramele incendiare care au fost date publicităţii şi din care reieşea că şpaga era colectată în coşul de gunoi, că nivelul de corupţie a atins cote inimaginabile şi că exista o adevărată frăţie a şpăgii. Inevitabil, în discuţie au fost aduse „reginele", ultimii beneficiari ai şpăgilor din vămi, demnitari cu funcţii de conducere în structurile centrale ale statului. Citeşte aici detalii despre operaţiunea din vămile din Vest.

Vameşi şi poliţişti filmaţi în timp ce urmăreau filme porno

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"

Două loturi la Moraviţa şi unul la Naidăş

image

Complexitatea dosarului a dus la împărţirea sa în mai multe loturi. Astfel, au rezultat dosarele „Moraviţa 1", „Moraviţa 2" şi „Naidăş". Primul a fost trimis în judecată, în luna iunie a anului trecut, dosarul „Moraviţa 1". Inculpat în acest dosar este şi Lilian Matei, fiul fostului senator Viorel Matei. Procurorii DNA au considerat că, din cauza lui Lilian Matei, care a fost ofiţer de poliţie judiciară, instanţa competentă să judece dosarul este Curtea de Apel Timişoara. Avocatul lui Matei, fostul procuror Angelina Tufariu, a susţinut însă că instanţa competentă să judece dosarul nu este Curtea de Apel, ci Tribunalul. Magistraţii de la Tribunal şi-au declinat şi ei competenţa, astfel că dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat conflictul negativ de competenţă. Citeşte aici interceptările convorbirilor lui Lilian Matei

Procese reluate în aprilie

La puţin timp după trimiterea în judecată a dosarului „Moraviţa 1", au fost deferiţi justiţiei şi poliţiştii de frontieră şi vameşii din lotul Moraviţa 2. Traseul acestui dosar a fost identic cu al „fratelui" mai mare. În primă fază, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, apoi la Tribunalul, iar mai apoi la Curtea Supremă pentru judecarea conflictului negativ de competenţă. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit că tot Curtea de Apel Timişoara este instanţa competentă să judece acest dosar. Judecarea celor două dosare a fost reluată în a doua parte a lunii aprilie, procesele fiind în faza de audiere a inculpaţilor.  Cele două loturi, Moraviţa 1 şi Moraviţa 2, cuprind 110 inculpaţi. Primul lot, Moraviţa 1, are 69 de inculpaţi, în timp ce în dosarul Moraviţa 2 sunt judecate 41 de persoane. Cinci inculpaţi din dosarul Moraviţa 1 au cerut să fie judecaţi după procedura simplificată, recunoscând faptele din rechizitoriu, beneficiind de o reducere cu o treime din pedeapsă. Au cerut acest lucru doi poliţişti de frontier, un contrabandist şi doi vameşi. Citeşte aici detalii despre procese

Tupeu de vameş: a vrut să-şi închirieze elicopter din Ungaria ca să vină la serviciu

Vameş săltat pentru mită: "Sexul şi şpaga sunt reginele vămilor din România"

Există şi un dosar al lotului Naidăş, în care DNA a trimis în judecată 55 de poliţişti de frontieră, vameşi şi traficanţi de ţigări, tot pentru corupţie şi contrabandă. Doi dintre inculpaţii acestui dosar au ales să meargă pe procedura simplificată şi să-şi recunoască faptele, beneficiind de o reducere a pedepsei. Unul dintre cei doi este poliţistul de frontieră Ioan Dăgăliţă, şef de tură la Naidăş, care a fost condamndat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Cealaltă persoană care a recunoscut faptule a fost traficantul de ţigări Ion Simuţ, care a fost condamnat la doi ani cu suspendare.

Procurorii care au instrumentat dosarul „Şpagă la Moraviţa" au stabilit că, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, vameşii şi poliţiştii făceau parte dintr-un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de contrabandă pentru a obţine bani din traficul cu ţigări aduse de la sârbi.

GALERIE FOTO DE LA DESCINDERILE DIN VAMA MORAVIŢA DIN TIMIŞ

În grup au fost cooptaţi lucrători vamali şi poliţişti de frontieră de la Moraviţa şi Foeni care efectuau serviciul în aceeaşi tură şi din componenţa echipajelor mobile ale vămii şi Poliţiei de Frontieră, poliţişti din cadrul Sectorului Deta, din echipajele poliţiei rutiere şi din cadrul posturilor comunale de pe traseul P.T.F. Moraviţa şi Timişoara, cât şi anumite persoane implicate în traficul cu ţigări. Funcţionarii publici şi ceilalţi membri ai grupului au încălcat legea cu o frecvenţă aproape zilnică.

Reprezentanţii instituţiilor statului deveneau parteneri ai traficanţilor de ţigări doar în condiţiile în care, pentru a introduce ilegal în România ţigări depozitate în autoturisme şi disimulate în diverse spaţii din acestea, primeau de la traficanţi 50 de euro pentru fiecare bax. În timp ce vameşul efectua un control superficial şi formal al autoturismului, urmărind ca gesturile sale să fie înregistrate de camerele de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei, mita destinată coruperii vameşilor şi poliţiştilor de frontieră era remisă, în majoritatea situaţiilor, în toneta vameşilor de pe sensul de intrare în ţară.

Poliţiştii şi vameşii sunt acuzaţi de procurorii DNA că au primit peste 80.000 de euro pentru a înlesni introducerea în ţară de ţigări de contrabandă. Potrivit anchetatorilor, valoarea ţigărilor a fost de 3,3 milioane de euro. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui număr de 48 de case şi apartamente, nouă terenuri, 16 autoturisme şi mai multe conturi bancare.

CLICK AICI CA SĂ CITEŞTI CUM ERA STRÂNSĂ ŞPAGA LA VAMA MORAVIŢA

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite