Efectele Brexit: românii cu economii în lire sterline asaltează casele de schimb valutar şi cumpără lei sau euro. „Nimeni nu vine cu mai puţin de 10.000 de lire”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brexit-ul a declanşat un schimb masiv de lire sterline în lei şi euro FOTO Arhivă
Brexit-ul a declanşat un schimb masiv de lire sterline în lei şi euro FOTO Arhivă

Rezultatele referendumului privind ieşirea Marii Britanii din UE au dus la o depreciere a lirei sterline la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani. Pe acest fond, mulţi români care au avut economii în lire sterline au luat cu asalt casele de schimb valutar. „Nimeni nu a venit cu câteva sute. Fiecare a schimbat între 10.000 şi 70.000 de lire”, a spus patronul unuia din cele mai mari lanţuri de case de schimb valutar.

Rezultatul surprinzător al referendumului privind ieşirea Marii Britanii din UE a bulverat şi pieţele financiare. Jabri Tabrizi, care deţine unul dintre cele mai mari lanţuri de case de schimb valutar din Timişoara a declarat pentru „Adevărul” că odată cu ajungerea lirei sterline la cel mai scăzut prag din ultimii 30 de ani, timişorenii cu economii în lire sterline au ţinut să îşi schimbe banii în euro sau în lei. „Oamenii se tem că lira poate să scadă şi mai mult şi cei care au avut economii în lire au luat cu asalt casele de schimb să schimbe în euro sau în ron. Azi dimineaţă a fost un dezichilibru, dar acum cursul e stabil”, a declarat Jabri Tabrizi.

Omul de afaceri sirian a declarat că la toate punctele de lucru pe care le are în Timişoara au fost peste 100 de persoane care au vrut să îşi schimbe lirele. Jabri Tabrizi s-a declarat surprins de faptul că cea mai mică sumă pe care o persoană a vrut să o schimbe a fost de 10.000 de lire. „Nimeni nu a venit cu 100 sau 500 de lire. Au fost sume cuprinse între 10.000 şi 70.000 de lire. Probabil au lucrat în Anglia sau au avut pe cineva acolo care le-a trimis bani.  Pentru noi este ok pentru că noi avem contract cu băncile şi ca să nu riscăm vindem imediat. Nu putem să stăm cu valuta. Luăm şi vindem mai departe la bancă”, a declarat Jabri Tabrizi. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite