Ea este timişoreanca "numărul 1.000" care a solicitat cetăţenia maghiară. Vezi ce câştigi dacă eşti cetăţean al Ungariei!

Ea este timişoreanca

Balint Rita a primit un buchet de flori din partea celor de la Demokracia Koszpont

Balint Rita, studentă la Facultatea de Medicină din Timișoara, este persoana cu numărul 1.000 care a primit consiliere din partea Centrului Maghiar pentru Democrație (Demokracia Koszpont), la completarea dosarului pentru cetățenia maghiară.

Numărul timișorenilor care și-au completat dosarele pentru a primi cetăția maghiară a atins cifra 1.000, în primele șase luni ale anului. Balint Rita, în vârstă de 22 de ani, studentă la Facultatea de Medicină din Timișoara, a fost cea de-a 1.000 persoană care a primit consiliere la Centrul Maghiar pentru Democrație ((Demokracia Koszpont), care funcționează în clădirea Bisericii Reformate din Piața Maria.

“Sunt bucuroasă și totodată emoționată pentru că am ocazia să devin cetățean maghiar. Mi-am dorit acest lucru încă de pe vremea când eram la gimnaziu. Sper să am alte perspective de viitor. Toată familia mea a depus actele. Plus că avem și rude în Ungaria.

Mă gândesc să mă stabilesc în țara unde se vorbește limba mea maternă. E altă mentalitate. Aici toată lumea se plânge de ceva, dar nimeni nu face nimic. Oricum, vreau să fac în Ungaria și o a doua facultate
”, a spus Balint Rita, care a absolvit Liceul “Bela Bartok” din Timișoara. Dosarul tinerei va ajunge la Budapesta, unde urmează să fie analizată, iar apoi va primi răspunsul dacă este sau nu chemată la interviul pentru cetățenia maghiară.

Principala condiție a celor care depun dosarele este să demonstreze că bunicii sau străbunicii lor au fost cândva cetățeni ai Ungariei, însă importantă este și cunoașterea limbii maghiare. Legea le dă dreptul să aplice pentru cetățenia maghiară celor care au un strămoș născut până în 26 iulie 1921, pe fostul teritoriu al Imperiului Austro-Ungar.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: