Dosarul Revoluţiei de la Timişoara, pe un hard extern de 800 de giga: „Am adus o copie să-l poată citi şi timişorenii”

Dosarul Revoluţiei de la Timişoara, pe un hard extern de 800 de giga: „Am adus o copie să-l poată citi şi timişorenii”

Adrian Orza si Teodor Maries, la sediul PNTCD din Timisoara

Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 decembrie 1989, a salvat pe un hard-disk, de 800 de giga, întreg Dosarul „Revoluţiei de la Timişoara”. Acesta va putea fi citit în curând de timişoreni

Teodor Mărieş, fostul luptător de la Intercontinentalul din Bucureşti, vrea să lase întreg materialul din dosar timişorenilor, pentru a putea citi fragente dintr-o istorie care încă deranjează multă lume.

Vreau să dau Dosarul Revoluţiei timişorenilor, până la 1 decembrie. Avem peste 50.000 de file, 124 de dosare destinate jurnalelor de luptă ale armatei. O echipă de oameni au lucrat o lună şi jumătate să transcrie în format elctronic Dosarul Revoluţiei de la Timişoara. Am obţinut această copie de la Curtea Supremă. Vă daţi seama că Dosarul Timişoara este destul de degradat. A trecut prin patru instanţe”, a declarat Teodor Mărieş.

Mărieş susţine că dosarul a fost plimbat de o instanţă la alta la ordinele lui Ion Iliescu, care încerca să îl scape de puşcărie pe Victor Atanasie Stănculescu.

„Cei doi au fost tovarăşi şi în 1956, când au rezolvat problema revoltelor studenţeşti de la Timişoara, cât şi în 1989”, a mai spus Mărieş.

Acesta va face o copie pentru Memorialul Revoluţiei, care însă nu are posibilităţi tehnice de stocare a informaţiei. În acest moment, există un site în construcţie, pe care se vor putea regăsi în curând toate documentele.

„Această Revoluţie nu şi-a atuns scopul"

Fostul viceprimar, Adrian Orza, speră să se găsească o soluţie pentru montarea unor aparate celor de genul infochişcurilor, pe care să se poată răsfoi întreg Dosarul Revoluţiei de la Timişoara.

„Multora nu le place că apare acest dosar. Proclamaţia de la Timişora a stat în două puncte mari: Punctul 8, care interzicea funcţiile publice comuniştilor şi securiştilor, şi Punctul 11, Descentralizarea. Acum securiştii au lăsat moşternire copiii lor de viţă nouă. Această revoluţie nu şi-a atins scopul pentru care s-a ieşit în stradă. La noi însă şi acum candidează mulţi foşti cumunişti şi securişti. Ei vin şi ne dau lecţii prin televiziunile şi ziarele lor. Au apărut cei care erau tineri UTC-işti atunci şi acum ne dau lecţii de neamuri proaste ce sunt. Sunt mari şmecheri capitalişti. Securiştii au creat modele cu reflexe centraliste”, a declarat Adrian Orza.

Doru Mărieş i-a îndemnat şi susţinut pe revoluţionari şi pe cei care au pierdiut pe cineva drag, să dea statul român în judecată la CEDO, pe motiv că aici s-au tergiversat atâţia ani soluţionarea dosarele lor.

Timişorenii vor câştiga încă din momentul în care au pus scrisoare la poştă. Indiferent de cine a fost la guvernare, cu toţii şi-au bătut joc de revoluţionari”, a mai spus Mărieş.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: