Dosarul caselor de la Timişoara. Fostul secretar al Primăriei, trimis în judecată pentru fapte comise de subalternii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre inculpaţii din dosarul DNA privind vânzarea ilegală a peste 200 de locuinţe din Timişoara, în baza Legii 112, este fostul secretar al Primăriei Timişoara Ioan Cojocari. Lui Cojocari, care a semnat un singur contract, i se impută şi fapte ale juriştilor din subordinea sa.

Condamnat în dosarul „Poli” la trei ani de închisoare cu suspendare, fostul secretar al Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari a fost trimis în judecată şi în dosarul privind vânzarea, în baza Legii 112, a peste 200 de locuinţe. Procurorii DNA îl acuză pe Cojocari de abuz în serviciu pentru 61 de contracte prin care s-au vândut locuinţe ieftine unor persoane care nu ar fi trebuit să aibă dreptul să cumpere.

Potrivit rechizitoriului DNA, Cojocari şi-a pus semnătura pe un singur contract despre care procurorii susţin că a fost încheiat ilegal, restul fiind contracte semnate de jurişti din subordinea lui Cojocari, unii dintre ei scăpaţi de acuzaţii prin prescriere. „Inculpatul Cojocari Ioan, în calitate de coordonator al Serviciului Juridic, a semnat şi a avizat pentru legalitate contractul nr. 17796/18.04.2008, încheiat între Primăria Municipiului Timişoara şi numitul Bloju Cristian. Celelalte 60 de contracte au fost avizate pentru legalitate de jurişti din cadrul Serviciului Juridic, compartiment aflat în coordonarea nemijlocită a inculpatului Cojocari Ioan (...) nelegalitatea încheierii acestora fiind imputabilă atât juriştilor care le-au semnat şi le-au avizat pentru legalitate cât şi inculpatului Cojocari Ioan, în calitatea acestuia de secretar şi coordonator nemijlocit al Serviciului Juridic”, se arată în rechizitoriul DNA.

Aşa cum „Adevărul” a arătat deja, printre juriştii care au semnat contracte despre care DNA spune că sunt ilegale, dar au scăpat prin prescripţie, sunt două juriste intrate în magistratură, una dintre ele fiind în prezent procuror şi cealaltă judecător.

Procurorii DNA îşi intemeiază acuzaţiile aduse lui Cojocari pentru semnăturile juriştilor din subordinea sa pe o dispoziţie a primarului Ciuhandu din 1996 prin care i-au fost delegate lui Cojocari atribuţiile de coordonare nemijlocită a Serviciului Juridic şi Legea 215/2001, privind admnistraţia publică, (art. 117, alin.1 lit.h) care spune că „secretarul unităţii administrativ-teritoriale îndeplineşte, în condiţiile legii, atribuţii prevăzute de lege sau însărcinări date de consiliul local sau de primar”.

„Este evident că în cazul celor 61 de contracte de vânzare-cumpărare, conduita inculpatului Cojocari Ioan în calitatea sa de coordonator nemijlocit al Serviciului Juridic a fost determinantă pentru încălcarea dispoziţiilor legii 112/1195”, se arată în rechizitoriul DNA, contestat de Cojocari, care cere, în cameră preliminară, restituirea dosarului la procuror.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite