Dominic Fritz, după a doua seară de proteste: „Sunt incitări la ură împotriva străinilor şi a medicilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz FOTO dominicprimar.ro
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz FOTO dominicprimar.ro

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat marţi, că protestele faţă de restricţiile sanitare „au fost deturnate spre naţionalism, xenofobie şi antisemitism”.

După a doua seară de proteste din faţa casei sale, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat că nemulţumirile faţă de restricţiile sanitare sunt îndreptăţite, dar „este o formă de protest care subminează libertatea şi democraţia”.

„E foarte clar că aceste măsuri restrictive au creat o frustrare socială, au creat o presiune economică şi au creat o nelinişte pentru mulţi dintre noi. Cred că aceste sentimente sunt îndreptăţite. Cred că e firesc că oamenii doresc să aibă o cale să îşi exprime aceste nemulţumiri şi există un cadru legitim pentru a exprima aceste opinii şi sentimente, dar există o formă de protest care subminează libertatea şi democraţia noastră, pe care pretinde că o apără.

Protestele au fost deturnate spre naţionalism, xenofobie şi antisemitism. Sunt atacaţi preşedintele Klaus Iohannis, secretarul de stat Raed Arafat, Maia Morgenstern, eu. Ieri, la Piteşti s-a strigat împotriva maghiaarilor. În alte oraşe s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură şi discriminare împotriva străinilor şi a cadrelor medicale”, a declarat Dominic Fritz.

Liste negre cu intelectuali

Primarul Timişoarei a mai declarat că „a primit semnale” de la medici şi intelectuali din Timişoara care au apărut pe liste negre.

„Vecinii mei sunt îngrijoraţi. Nu au altă vină decât să locuiască în acelaşi imobil cu mine.  Mă mâhneşte că şi în acest oraş al deschiderii, ai toleranţei există antreprenori ai urii care se folosesc de nemulţumirile oamenilor pentru o altfel de agendă.  Această agendă nu are nicio legătură cu restricţiile, cu pandemia. Este o agendă care ameninţă libertatea şi democraţia pentru care oamenii au murit în Decembrie 1989. Este absolut necesar ca întreaga clasă politică să se delimiteze. Mă aştept ca Poliţia să identifice organizatorii şi persoanele care incită la ură”, a mai declarat Dominic Fritz.

Pus să aleagă între Dumnezeu şi virus

Primarul Timişoarei a mai declarat că, aflat la cumpărături, a fost abordat de o femeie care i-a cerut să aleagă între credinţa în virus şi credinţa în Dumnezeu.  

„M-a abordat o femeie şi m-a întrebat dacă cred în Dumnezeu sau în virus. I-am răspuns că cred în amândoi. Mi-a spus că trebuie să aleg: Dumnezeu sau virus. Această întrebare este simbolul capcanei întinse pentru societatea noastră. Se vrea să facem alegeri false între Dumnezeu şi virus, între sănătate şi economie. Toate aceste alegeri sunt false şi toate aceste alegeri false au un singur scop. Să ne dezbine. Nu trebuie să cădem în această capcană. Nu trebuie să ne lăsăm dezbinaţi, chiar dacă avem opinii diferite despre cum trebuie să combatem pandemia.

Dar dincolo de toate diferenţele de opinie, nu ne putem lăsa dezbinaţi pentru că degeaba învingem pandemia dacă moare democraţia şi ceea ce ne ţine uniţi ca o comunitate. Este important să spunem NU acestei forme de proteste. Nu ne putem lăsa dezbinaţi în Timişoara dincolo de toate diferenţele noastre”, a mai declarat Fritz.

Primarul Timişoarei a explicat şi ce a vrut să spună atunci când, comentând prima noapte de proteste din faţa casei sale, a spus „Timişoara nu-i a lor”.  „Este scoasă din context. Am spus că aceste proteste sunt împinse de la spate de nişte extremişti. Timişoara nu e a lor, a celor extremişti care stau în spatele acestor proteste”, a explicat Fritz.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite