DNA îi scapă pe Robu şi Ciuhandu, acuzaţi de un „tun” de 3.000.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA a dispus clasarea unui dosar care îi viza pe Nicolae Robu şi Gheorghe Ciuhandu
DNA a dispus clasarea unui dosar care îi viza pe Nicolae Robu şi Gheorghe Ciuhandu

Relaţia Primăriei Timişoara cu una dintre cele mai controversate firme din oraş, cea de semnalizare rutieră, a intrat în atenţia DNA în urma unui raport al Curţii de Conturi care a reclamat un prejudiciu de 3.000.000. După trei ani de anchetă în care „peştii cei mari” erau Nicolae Robu şi Gheorghe Ciuhandu, DNA a închis dosarul, constatând că prejudiciul reţinut de Curtea de Conturi nu se confirmă.

Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, actualul edil, Nicolae Robu şi mai mulţi angajaţi ai Primăriei Timişoara au făcut obiectul unei anchete penale derulate de procurorii DNA Timişoara într-un dosar în care reprezentanţii Primăriei Timişoara au fost acuzaţi că i-au decontat firmei de semnalizare rutieră Rosign lucrări de 3.000.000 de lei care nu au fost executate în realitate.

Ancheta procurorilor DNA a fost deschisă în urma unui control al Curţii de Conturi cu ocazia căruia s-au depistat mai multe nereguli pentru care s-a dispus: „analizarea şi dispunerea, după caz, a măsurilor legale de stabilire a întinderii şi recuperarea prejudiciului, împreună cu beneficiile nerealizate (dobânzi, penalităţi)”.

În urma unei anchete derulate de Parchetul Tribunalului Timiş, care a cercetat o posibilă evaziune fiscală ca urmare a deconturilor fictive, şi a unei anchete derulate de procurorii DNA care au investigat posibile acte de corupţie, concluzia amebelor unităţi de anchetă a fost că nu există niciun prejudiciu, raportul întomict de Curtea de Conturi fiind, astfel, desfiinţat.

Atât din cuprinsul raportului de expertiză tehnică judiciară financiar – contabilă mai sus menţionat, cât şi din conţinutul ordonanţei de clasare dispusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, se reţine fără niciun dubiu că aspectele cuprinse în raportul Camerei de Conturi a Judeţului Timiş, respectiv concluziile acestui raport cu privire la decontarea abuzivă de către Primăria Timişoara către SC Rosign SA a unor lucrări şi bunuri fictive, sunt eronate, fiind lipsite de un fundament real”, se arată în ordonanţa prin care DNA închide dosarul fără niciun vinovat.

Potrivit aceluiaşi document, rezultatele expertizei au fost confirmate şi de specialistul DNA, care a întocmit un raport de constatare prin care „a concluzionat că nu a fost creat vreun prejudiciu prin decontările menţionate”. „Simplele susţineri din cuprinsul actului de sesizare nu pot fi avute în vedere ca indicii pentru a se reţine săvârşirea unor fapte de corupţie de către persoanele mai sus menţionate pentru a se demara eventuale proceduri judiciare faţă de acestea”, se mai arată în ordonanţa DNA.

Ca urmare a raportului Curţii de Conturi, care obliga primăria la recuperarea prejudiuciului, Primăria Timişoara a dat în judecată Rosign pentru recuperarea prejudiciului de 3.000.000 de lei. În acest proces, sentinţa trebuie să se pronunţe la sfârşitul acestei luni, dar având în vedere ordonanţa DNA, dispusă şi ca urmare a  expertizelor realizate în acest dosar civil, este de aşteptat ca sentinţa din acest dosar civil să îi fie favorabilă firmei Rosign. De altfel, Primăria Timişoara s-a implicat în acest dosar doar ca urmare a măsurii dispuse de Curtea de  Conturi, „Adevărul” relatând pe larg modul în care primăria se contrazicea pe sine însăşi spunând, pe de o parte că nu există prejudiciu, iar pe de altă parte, deschizând proces pentru recuperarea prejudiciului. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite