Directorul ADR Vest, după vizita procurorilor de la Parchetul European: „Nu au existat suspiciuni de fraudă la agenţie”

Directorul ADR Vest, după vizita procurorilor de la
Parchetul European: „Nu au existat suspiciuni de fraudă la agenţie”

Sediul ADR Vest din Timişoara FOTO Facebook

Directorului ADR Vest a transmis un mesaj prin care explică faptul că procurorii de la Parchetul European nu au vizat în niciun moment activitatea agenţiei sau activitatea angajaţilor agenţiei din Timişoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parchetul European (EPPO), condus de fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a realizat marţi, 28 iunie 2022, percheziţii de amploare în Timiş, într-un dosar de fraudare a fondurilor europene. Anchetatorii au descins şi la sediul ADR Vest, de unde au ridicat o serie de documente privind finanţarea din fonduri europene a şase societăţi comerciale, care au depus proiecte pe Axa 2 Prioritate de Investiţii 2.1 - Microintreprinderi. Dintre acestea cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins.
 
Sorin Maxim, directorului ADR Vest, a transmis un mesaj prin care explică faptul că procurorii nu au vizat în niciun moment activitatea agenţiei sau activitatea angajaţilor agenţiei, şi că nu au fost interogate sau investigate persoane din agenţie.
 
„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public în data de 28 iunie, cu privire la ancheta Parchetului European în România dorim să facem următoarele precizări: În niciun moment nu au existat suspiciuni de fraudă la ADR-Vest, procurorii nu au vizat în niciun moment activitatea agenţiei sau activitatea angajaţilor agenţiei, nu au fost interogate sau investigate persoane din agenţie, cu atât mai mult duse la audieri. Imaginile apărute în presă cu sumele de bani ridicate şi prezentate nu au fost de la ADR Vest şi nici nu au vreo legătură cu agenţia noastră. Am colaborat cât se poate de bine cu procurorii, toate documentele care au fost solicitate au fost puse la dispoziţia lor şi nu au existat probleme în această colaborare.
 
În cei 23 de ani de activitate a ADR Vest am dat întotdeauna dovadă de integritate şi transparenţă. Ne ghidăm în continuare pe principia solide şi vă asigurăm de corectitudinea şi profesionalismul angajaţilor noştri”, a transmis Sorin Maxim, directorul ADR Vest într-o postare video pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.
 
Prejudiciul în acest caz este de peste cinci milioane de euro
 
Vă reamintim, percheziţiile de ieri au fost realizate inclusiv la locuinţele unor funcţionari publici şi la sediile unor instituţii publice, fiind duse la audieri 30 de persoane. Potrivir EPPO, prejudiciul în acest caz este de peste cinci milioane de euro.
 
„Din 2017, un grup infracţional organizat a înfiinţat peste 150 de firme fictive şi le-a folosit pentru a obţine în mod fraudulos finanţare europeană şi naţională. Aceste companii au solicitat finanţare publică pentru achiziţionarea de echipamente sau bunuri pentru operaţiunile de zi cu zi, pe baza unor documente inexacte, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru achiziţionarea de mijloace fixe, echipamente sau bunuri. În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile enumerate ca achiziţionate în cadrul proiectelor nu au fost efectiv achiziţionate, aceleaşi echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte”, a transmis EPPO.
 
Potrivit Parchetului European, sumele obţinute din fonduri europene şi de la bugetul naţional erau retrase de la bancomat de către persoane din anturajul membrilor grupului organizat.

„Ulterior, sumele au fost folosite pentru achiziţionarea de bunuri sau servicii pe numele altor persoane fizice sau juridice pentru a ascunde provenienţa ilicită”, a mai transmis Parchetul European, care a lucrat în acest caz cu poliţişti din Structura de Sprijin EPPO din România, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi poliţiştilor din cadrul DGA Cluj şi Timişoara.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Descinderi de amploare ale Parchetului European, în România. Anchetatorii au descins şi la ADR Vest

Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, operaţional începând de marţi. Stelian Ion: „Este un moment istoric”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările