Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara se judecă cu "regele asfaltului" pentru 30.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi UMB Spedition, firma patronată de regele asfaltului Dorinel Umbrărescu, au făcut afaceri de sute de milioane de euro, dar au ajuns să se judece pentru 30.000 de euro.

Este vorba de bani pe care UMB Spedition i-ar fi încasat ilegal, cu ocazia lucrărilor de pe DN 7, Sebeş-Nădlac, proiect a cărei valoare iniţială a fost umflată de la 67 de milioane de euro la 140 de milioane, prin şase acte adiţionale, conform redesteptarea.ro.

În august 2007, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara şi firma patronată de Dorinel Umbrărescu au încheiat un contract de consolidare a drumului în valoare de aproximativ 67 de milioane de euro. Printr-o serie de acte adiţionale, valoarea lucrărilor a fost majorată la peste 140 de milioane de euro, justificându-se, printre altele, apariţia unor lucrări neprevăzute iniţial.

Lucrarea a fost terminată în 2010, iar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a plătit între timp toţi banii. Un control al Curţii de Conturi, efectuat în cursul anului trecut la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, a scos la iveală faptul că firmele lui Umbrărescu au încasat ilegal suma de 6.572.000 de lei. Potrivit auditorilor Curţii de Conturi, suma reprezintă penalităţi de întârziere pe care Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale ar fi trebuit să le perceapă, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat.

În urma deciziei de recuperare a banilor, emisă de Curtea de Conturi, DRDP Timişoara şi UMB Spedition s-au aşezat la masă şi au rezolvat problema pe cale amiabilă, firma plătind sumele imputate de Curtea de Conturi.

Cu ocazia unui nou control, efectuat la începutul acestui an, Curtea de Conturi a constatat că firma regelui asfaltului mai trebuie să plătească 135.000 de lei, adică aproximativ 30.000 de euro. Potrivit Curţii de Conturi, sumele provin din faptul că DRDP Timişoara „nu a stabilit corect întinderea prejudiciului întrucât nu a procedat la calcularea valorii a foloaselor necuvenite până la data recuperării debitului, rămânând astfel de recuperat suma de 135.727 lei”.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara a încercat să recupereze şi această sumă transmiţând companiei factura cu suma imputată de Curtea de Conturi. UMB Spedition a comunicat, însă, că „nu poate accepta sub nici o formă factura”. Firma regelui asfaltului a refuzat şi invitaţia pentru conciliere directă, arătând că „asocierea pe care o reprezintă nu are nicio datorie faţă de CNADNR”.

În aceste condiţii, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara a dat în judecată compania lui Umbrărescu solicitându-le judecătorilor să „oblige pârâta la plata facturii de 135.727 lei”. Procesul se judecă la Tribunalul Timiş, având fixat primul termen în luna aprilie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite